5 начина за детокс срещу акне от Pulsehealth.bg

5 начина за детокс срещу акне

Акнето е един от най-често срещаните и упорити кожни проблеми. Въпреки че е характерно  предимно за подрастващите, в не малък процент от случаите, засяга и възрастните.  Една четвърт от жените около 30-годишна възраст например се борят с акне. Лечението му понякога може да отнеме над 10 години. С подобно оплакване има и хора на 40, дори и 50 години. Появата на акне в по-късна възраст се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Интернет изобилства от мнения, съвети и лично изпитани „бабини лекове”  за справяне с акнето. Там можете да откриете още суперхрани, маски за лице, чудодейни добавки и лекарства за това. Но за съжаление повечето от тях не са научно изпитани, а няма как предварително да знаете как ще ви повлияят и дали всъщност няма повече да ви навредят.

 

Прочетете повече: ТОП 5 напитки за домашен детокс

Много често срещано твърдение е, че акнето всъщност е един от начините, по които тялото се опитва да се изчисти от натрупаните токсини. Но това не е така. Естественият начин на организма да се освободи от тях е с детоксикация, но не чрез акнето или кожата, а чрез черния дроб, който се грижи за обработването на всички вредни вещества, попаднали в тялото ни. Детоксът почиства кръвта и регулира производството на хормони.

Какво причинява акнето?

 

акне

 

Четири основни фактора в организма влияят върху появата на акне. Това са генетичният състав на кожата, доколко са балансирани нивата на хормоните, склонността към възпаления и хранителният статус.

 

Има и допълнителни външни фактори като стрес, влиянието на токсичните вещества от лекарствата, козметиката, околната среда и някои диети, които също могат да доведат до появата на акне.

 

Основната причина за образуването му е излишното натрупване на мъртви кожни клетки, бактерии и себум (естествена мазнина, секретирана от кожата).

 

Защо детоксът е важен за акнето?

 

Хроничното акне може да бъде причинено от колебания в хормоналните нива или токсично претоварване на черния дроб.

 

Прочетете повече: Детокс след обилно хранене или зверски купон? Задължително!

 

Когато черният дроб е подложен на стрес заради прекомерното подлагане на вредни вещества като тежки метали, замърсители от околната среда и други токсини, дължащи се на съвременния начин на живот, той започва по-трудно да обработва вещества като захари, мазнини, алкохол, фабрични храни и е по-малко ефективен при регулирането на хормоните, което може да влоши състоянието на кожата ви.

 

Затова, за да ограничите максимално въздействието на вредните токсини, трябва да подпомагате детоксикиращата функция на организма си.

 

Какво значение имат антиоксидантите за акнето?

 

акне антиоксиданти

 

Когато говорим за възпаление в организма, каквото е акнето, едни от най-важните молекули, от които той се нуждае са антиоксидантите. Те се борят с вредните свободни радикали, балансират нивото на кръвната захар и намаляват тези на медиаторите на възпалението. Антиоксидантите защитават клетките, като се прикрепват към мембраните и действат като протектори.

 

Прочетете повече: ТОП 5 грешки, които да избягваме по време на детокс

 

В действителност различни проучвания са доказали, че антиоксидантите цинк, селен, Н-ацетил цистеин (NAC) и билката бял трън драстично намаляват акнето, като в някои случаи се постига редукция от 50% след около шест седмици.

 

Колкото по-ефективен е детоксът, толкова това помага не само да сте по-здрави, но и кожата ви да е по-гладка.

 

Как да се детоксикираме при акне?

 

  1. Намалете подлагането на организма си на токсични вещества

 

акне по-малко токсини

 

Първото и най-важно нещо за детокс е елиминирането на токсините, които причиняват проблеми. Някои от най-лошите сред тях са:

 

– Цигарен дим

– Неорганични или неестествени почистващи препарати

– Пестициди

– Транс мазнини

– Консервантите в преработените храни

– Алкохол

– Изпарения от бои

 

Прочетете повече: Кои са най-опасните токсини, с които тялото ни се сблъсква всеки ден?

 

  1. Изкарайте токсините от тялото си

 

акне сън храна тренировки

 

Има три страхотни начина да изчистите клетките си от токсичните вещества:

 

Тренирайте поне по три пъти на седмица и ходете възможно най-много. Изберете си тренировка, която да е с висока интензивност. Колкото повече тренирате, толкова повече изгаряте мазнините и токсините, съхранявани в мастните клетки.

 

Хранете се на порции, на определено време и само когато огладнеете (т.нар. метаболитно хранене). Така организмът ви се пречиства възможно най-много преди да насочи енергията си към обработката на следващото хранене. Три по-обилни хранения на ден или малки порции на по-малък интервал от време са най-добрата опция. Към втория вариант обаче трябва да се подхожда с особено внимание, особено от страна на жените, защото лесно може да се прекали с количеството.

 

Прочетете повече: Вредните навици, заради които не можете да отслабнете

 

Наспивайте се. Сънят има своето благоприятно влияние за общото ни здраве, включително и за детоксикацията. Стремете се да задоволявате нуждите си от сън, като най-спокоен е той в хладна, тъмна и тиха стая.

 

  1. Засилете естествения процес на детоксикация в организма

 

акне детокс

Веднъж попаднали в организма ни, токсините трябва да бъдат обезвредени от черния дроб. Колкото повече го натоварваме, толкова повече естественият процес на детоксикация се забавя, което води до натрупването на токсичните вещества в организма и появата на възпаления като акнето. Затова е важно да подпомагате тази функция.

 

Как да направим това?

 

Наблегнете на листните зеленчуци

 

Всеки ден яжте най-малко три порции листни зеленчуци като броколи, зеле, череша, рукола, зеле, зелена салата и подобни.

 

Включете в менюто си храни, съдържащи сяра и богати на витамини С, Е и В

 

Поне по два пъти на ден включете в основните си хранения консумацията на храни, съдържащи сяра – освен листните зеленчуци това са чесън, лук, праз и жълтък. Витамините можете много бързо да си набавите с консумацията на разнообразни плодове и зеленчуци

 

Използвате добавки, съдържащи висококачествено рибено масло (Омега 3)

 

  1. Увеличете отделянето на максимално количество токсини

 

След като токсините в организма са неутрализирани, все още е важно да ги извадите от тялото. Най-добрите начини за ускоряване на този процес са чрез потене, предизвикано от тренировки, горещ душ, вана или сауна и поддържане на добре работеща отделителна система.

 

Прочетете повече: Холивудски детокс: Как звездите прочистват тялото си?

 

  1. Релаксирайте

 

акне стрес

 

Стресът винаги е имал своето негативно влияние върху здравето. Той може да попречи на процесите за детоксикация и да причини акне. Затова почивайте и осигурявайте на организма си добра и питателна храна.

 

Детоксът е важен за акнето и е съществена част в борбата с него. Колкото по-добре и по-ефективно се детоксикирате, толкова по-добре и по-ефективно ще осигурявате на кожата си антиоксидантите, от които тя се нуждае, за да бъде чиста и сияеща.

 

Прочетете повече: Какво трябва да знаем за детокса с алкална вода?

 

Share this article