Как да се „захраним” правилно след пост - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Как да се „захраним” правилно след пост

Великденските пости са вече към края си и за тези, които са ги спазвали стриктно, идва моментът, в който ще могат отново да ядат всичко, което поискат. Традиционната трапеза, с която обикновено се отбелязва празника обаче – обилна чиния с мазно месо, каквото е агнешкото, тежка храна, каквато са варените яйца и козунак за десерт – би била голям шок за организма, който в последните 40 дни е обработвал все по-малко като количество и като разнообразие храна. Същото се отнася и за коледния пост, но великденският е доста по-строг.

Затова, за да се върне обратно към нормалния си ритъм на работа и да не се стигне до здравословни проблеми и дискомфорти, организмът трябва да се захрани с лека, но питателна и полезна храна, като постепенно се включват различни хранителни групи – така, както са били и постепенно изключвани с напредването на поста.

Какво трябва да знаем за поста?

пости

На първо място, най-важното,  което трябва да се знае е, че постът не е диета, не е начин да се влезе във форма за идващото лято и не е детокс, въпреки че всички тези неща идват след него при правилното му изпълнение.  Идеята на поста е да се постигне хармония между тялото и душата и по тази причина той не се ограничава само до това, какво яде човек, но и как мисли и какви емоции изпитва през този период от време.

В този смисъл истински пост се постига, само когато душата и умът също са спокойни,  затова ако вашата цел е само сваляне на някой излишен килограм, то по-добре помислете за вариант със започване на тренировки, групови занимания или хранителен режим, но изготвен от специалист.

Иначе за всеки, който пости, е известно, че седмица-две преди това трябва да се започне с подготовката на организма, за предстоящия режим, т.е. обратно на захранването след пост, а именно – да се ограничават постепенно отделни групи храни, като се започне с месото.

Прочетете повече: Защо понякога копнеем за пържено, сладко и тесто и как да противодействаме на желанието?

Друго важно правило е, че хора с хронични и други заболявания, винаги трябва да се обърнат към лекар, преди да предприемат пост. За бременни, кърмачки, малки деца и възрастни хора той е абсолютно забранен.

Как да се „захраним” след пост?

пости

При пост много по-често задаван въпрос е какво може да се яде през този период, заради всички ограничения, но такава информация може лесно да се открие и в интернет.

Не по-маловажно обаче е как ще се „захрани” организмът след това, така че да не се получи обратният ефект – още с първото ядене резултатите от 40-дневното прочистване да отидат на вятъра или да се отключат някои здравословни проблеми, най-вече, свързани с храносмилателната система.

Прочетете повече: Какво е овесено мляко, защо е полезно и как да си го направим вкъщи?

Една от основните промени, които настъпват в тялото при пост са, че липсата на прием на определени храни води до намаляване на секрецията на ензимите в стомаха, които преработват тази храна. В последната седмица от поста пък нивото им е доста ниско, защото тогава се спазва почти пълно гладуване.

По тази причина се приема за по-полезно захранването да започне с течни и кашави храни, но това не е съвсем така.

Причината е, че липсата на твърда храна, особено през последната седмица на поста, прави червата и стомаха лениви, защото не се стимулира достатъчно тяхното движение. Обемните храни от своя страна предизвикват по-активно отделяне на храносмилателни сокове и до секреция на храносмилателните ензими, което изисква и повече време за усвояването им.

На този фон течностите, които обикновено се търсят за захранване, като плодовите сокове, преминават бързо през стомаха и червата, без да засищат достатъчно и тъй като те не съдържат фибри, а предимно свободни захари от фруктозата на плодовете, то това води до покачване на кръвната захар и последващо чувство на глад.

В същото време дейността на червата не се стимулира активно и отпадните продукти се отделят по-бавно. Поради това след гладуване е препоръчително да се започне захранване с твърди храни.

Върнете се постепенно към месото и млечните продукти

пости

За постилите месото на празничната трапеза, без значение дали става дума за Великден или за Коледа, трябва да е не повече от 100 гр., като ако то е първо ядене, е най-добре да се консумира на обяд, а вечерята да бъде обикновена салата.

Ако не държите толкова на месото обаче, специалистите съветват в първия ден след поста да се захраните първо с мляко, извара и млечни продукти, защото те съдържат сравнително лесно усвоими белтъчини и няма да затруднят толкова организма.

Прочетете повече: Какво е овесено мляко, защо е полезно и как да си го направим вкъщи?

От следващия ден може да се започне с постепенното включване на други животински храни като яйца например. Според някои специалисти по хранене и дететика тогава може да се започне с внимателно включване на риба и месо, но е най-добре това да се случи поне от втория ден след поста. Освен това е силно препоръчително в началото да се консумира чисто и не мазно месо като пилешко, пуешко и заешко, при това печено или варено.

Затова ако агнешкото на Великден ви изкушава, наистина се отдайте на изкушението, само колкото да опитате. В противен случай рискувате да си навлечете проблеми. Тук в пълна сила важи правилото, че няма неподходящи храни, но има неподходящи количества.

Прочетете повече: Размерът на порциите: защо е важен и какъв трябва да бъде?

Основните хранения диетолозите препоръчват да започват с голяма салата от сурови зеленчуци, а между салатата и основното да има поне 30 минути пауза.

Не на последно място – храните се бавно и на малки хапки, за да усещате вкуса на храната.

Внимавайте с алкохолапости

По време на постите, наред с някои храни не се разрешава и алкохол, освен червено вино, при това не всеки ден.

Дори и малки количества спиртна напитка в първите дни след поста, ще бъдат трудно усвоени от организма.

Смесването на тежки храни в комбинация с алкохол пък допълнително натоварва храносмилателната система.

Прочетете повече: Алкохолен детокс: възможен ли е и как става?

Не забравяйте движението

Движението, било то и едночасова разходка в гората, е основна част от възстановяването след пост. Това подпомага организма да се справи по-бързо с новата храна, която му се подава.

Ако в момента постите и не сте сигурни как да се „захраните”, то може да потърсите съдействието на нашите специалисти. За тези и други въпроси, можете да се свържете с нас тук.

Share this article