Дигитален детокс: как и защо - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Дигитален детокс: как и защо

В последните 10 години дигиталните технологии буквално завладяха целия свят.   Постоянната им употреба намалява способността ни да се фокусираме и това се отразява върху продуктивността ни. Чрез дигиталния детокс ние може да повлияем положително на много аспекти от живота си.

Компютрите са задължителна част от работния процес на повечето от нас, телевизорите са неразделна част от семейния уют вечер, таблетите са „новите“ книги. А телефоните…. те са винаги на една ръка разстояние. И в наши дни е почти невъзможно да си представим ежедневието си без тях.

Замисляли ли сте се колко често използвате мобилния си телефон? Колко пъти през деня го отключвате и заключвате, отваряте различни приложения, проверявате социалните мрежи, изпращате съобщения или просто го държите в ръка?

Според данни от скорошно проучване, средностатистическият човек докосва и използва телефона си 2617 пъти на ден. При редовните потребители тази цифра е още по-висока – цели 5427 пъти на ден. Подобни данни поставят въпроса защо в последните години сме толкова обсебени от дигиталния свят и време ли е да се „изключим“ от безсмислеността, която той носи?

Какви са негативните ефекти на социалните мрежи?

Пристрастяване към интернет

Дигитален детокс

Употребата на социалните мрежи води до пристрастяване. Според проучване, те са по-пристрастяващи дори от алкохола и цигарите. Когато се използват често в ежедневието, те повлияват негативно както върху личния, така и върху професионалния живот и пречат на междуличностните отношения. Освен това, пристрастеността към виртуалния свят значително намалява способността на хората да се фокусират върху реалността и това, което се случва около тях.

Ниско самочувствие

Сърфирането в социалните мрежи оказва голямо влияние върху нашето самочувствие. Там най-често попадаме на снимки на красиви жени с перфектни тела, мускулести мъже, привидно щастливи семейства и други неща, за които много хора мечтаят, но не успяват да постигнат. В даден момент, много от нас започват да се сравняват с останалите и това намалява самооценката и самоувереността ни.

Важно е да отбележим, че сравняването е както лош, така и много опасен навик, водещ единствено до усещане за несигурност, самота и нещастие. То определено е нездравословно за психиката на човек.

Тревожност и депресия

Прекалената употреба на социалните мрежи може да причини тревожност и депресия. Една от основните причини за това е, че електронните комуникация и връзки, които създаваме, не успяват да ни задоволят на емоционално равнище. С тях се чувстваме по-скоро социално изолирани. Друга причина за появата на подобни проблеми е намаленото самочувствие, за което вече споменахме.

По-малко време, прекарано с реални хора

Общуването е важна част за доброто психично здраве. Но след появата на социалните мрежи, ние сме вечно „залепени” за мобилните си телефони и таблети и отделяме по-малко време за комуникацията лице в лице. Големият брой приятели и последователи в интернет не означава, че имате по-добър социален живот. Важно е да имате истински връзки – приятели, близки, познати, с които да контактувате на живо, а не онлайн.

Нездравословен сън и FOMO

Според проучвания, използването на социални мрежи има негативно влияние върху качеството и продължителността на съня. Освен това, те могат да доведат до модерната в наши дни фобия FOMO – страх да пропуснете нещо (Fear of Missing Out). Част от ефектите на FOMO са стрес и намалена способност за концентрация върху други неща.

Защо да пристъпим към дигитален детокс?

Дигитален детокс

Нека първо си зададем въпроса ние ли използваме технологиите или те използват нас?

Всеки един гуру на щастието говори за това колко е важно да осъществим връзка със себе си и със света около нас. Но постоянната употреба на дигитални технологии пречи в огромна степен на това фундаментално правило.

Способността ни да се фокусираме драстично е намаляла и това се отразява върху продуктивността ни. Чрез дигиталния детокс ние може да повлияем положително на много аспекти от живота си – от социални връзки и работна среда до лични цели и мечти. Когато сме по-продуктивни,  се чувстваме по-удовлетворени и щастливи от живота си.

Можем ли да избягаме от дигиталния свят и как да го постигнем?

Някои хора свързват дигиталният детокс с пълно въздържание от употребата на социални мрежи и дигитални устройства. Това обаче понякога е невъзможно, тъй като технологиите са част и от професионалния ни живот. Затова е важно да направим така, че те да работят за нас, а не обратното.

Как можем да постигнем това?

Изключете известията

Получаването на известия ви държи постоянно информирани, но освен това ви разсейва. Ако бъдете прекъснати 5 пъти за половин час, вие няма как да се фокусирате напълно върху заниманията си.

Не използвайте дигитални устройства по време на хранене

Телефони, поставени до приборите или над чинията – обичайна гледка в ресторантите. Според проучване, дори и да не го използваме, самото присъствие на телефона върху масата ни разсейва и намалява качеството на разговора. Причина за това е, че ние постоянно го поглеждаме (може пък светлинката за известия да се е показала) и така не присъстваме на 100%. Колкото повече енергия  влагаме в телефона си, толкова по-малко отделяме към присъстващите в стаята.

Определете си часове без дигитални устройства

Много от хората изпитват непрекъснато чувство, че нещо им липсва, когато са без устройствата си, но детоксът може да промени това и да върне нормалните ви възприятия и усещания.

Като за начало определете време от деня, през което да не използвате никакви дигитални технологии — например докато се храните на обяд. Бъдете постоянни и правете това всеки ден. Седмица по-късно помислете върху това какво се е променило и как се чувствате. Ако сте щастливи от промяната, най-вероятно ще добавите още „часове без устройства“ към детокса си.

Не използвайте никакви дигитални устройства в спалнята си

Дигитален детокс

Повечето хора използват телефона си за будилник. Но вземайки го в ръце, за да настроят алармата, те не пропускат да проверят и социалните мрежи. Най-добрият вариант е да оставите телефона си извън спалнята и да инвестирате в часовник с аларма. Освен, че ще подобри качеството ви на сън, това най-вероятно ще повлияе положително и в отношенията с партньора ви…

Преоткрийте хартиените носители

Ако изпитвате по-голямо удовлетворение, когато четете истинска книга, а не таблет – не сте сами. Книгите не са пълни с разсейващи приложения, което гарантира пълен фокус върху четивото.

 

Освен това, според проучване, мозъкът асимилира абстрактната информация по-ефективно, ако тя е върху хартия. Заменете и четенето на новини в интернет с вестници.

Защитете очите си

Голяма част от хората прекарват около половината от деня си вторачени в екран. Това често се отразява негативно върху физическото ни здраве – най-вече върху очите. За да се предотвратят нежелани ефекти като сухота в очите, замъглено виждане и главоболие се препоръчва да се следва правилото „20-20-20“. То представлява следното: на всеки 20 минути, през които гледате в екрана на телефона или компютъра си, преместете погледа си за 20 секунди върху предмет, намиращ се на 6 метра разстояние. И не забравяйте да мигате!

Опитайте с детокс програми

Детокс програмите, предлагани в спа и хелт центровете, прочистват не само тялото, но и ума. Pulse Health Center предлага разнообразие от детокс и рестарт програми, които работят върху подобряване на цялостното здраве на човек – физическо, емоционално, ментално и духовно. Освен, че ще прочистите тялото си, лесно ще може да си направите и дигитален детокс, ще се освободите от стреса и депресията и ще започнете да се наслаждавате на истинските неща от живота.

Няколко съвета за пълен дигитален детокс:

Дигитален детокс

Ако все пак решите напълно да се откажете от дигиталния свят, можете да предприемете следните няколко стъпки:

  • Определете колко дълго ще трае дигиталният детокс – един ден, един уикенд или пък цяла седмица
  • Уведомете приятелите и близките си за начинанието, което започвате и ги помолете за помощ и подкрепа
  • Намерете начини да се разсейвате и да запълвате времето си
  • Изтрийте приложенията за социалните медии, за да намалите изкушението и да ограничите достъпа
  • Излезте навън, вечеряйте с приятели или се разходете, когато нуждата да използвате дигиталните технологии се засили
  • Отидете на някое ново място или опитайте нещо ново
  • Водете си дневник, за да следите прогреса си

Бягството от дигиталния свят може да бъде трудна и дори стресираща задача. Възможно е да се чувствате раздразнени, неспокойни или пък отегчени без телефона или лаптопа си. Но определено ще си заслужава. Дигиталният детокс ще ви помогне да заздравите отношенията с близките и приятелите си, да погледнете по друг начин на живота и ще ви осигури повече свободно време за нещата, които обичате да правите.

Share this article