Какво да ядем, когато сме болни - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Какво да ядем, когато сме болни

Времето постепенно започна да захладнява, денят стана по-къс, а зимата бавно, но сигурно наближава. Заедно с това настъпва и сезонът на честите вируси и грипа. Пълноценната, разнообразна и богата на витамини храна е една от предпоставките за добро здраве през този период, тъй като укрепва и подсилва имунната система, която през студените месеци отслабва, и поради което често сме болни.

Причината за това е, че студът свива кръвоносните съдове в лигавицата на горните дихателни пътища, откъдето вирусите постъпват в организма, а намаленото кръвоснабдяване редуцира количеството на белите кръвни клетки. Белите кръвни клетки имат имунна функция, а с тяхното намаляване се понижават и защитните сили на организма.

Колкото и да се пазим, рисковете да се заразим не са никак малко. А когато сме болни
пълноценното хранене е задължително, за да подпомогне отслабената имунната система да се пребори с атакуващите го вирусни клетки.

Кои храни подсилват имунитета при болест?

болни

Веднъж разболял се, особено от грип, човек има нужда на първо място от активна почивка и трябва да знае, че подобренията настъпват 5 до 7 дни от появата му.

Факт е, че няма храни или напитки, които магически да се справят със симптомите, когато сте болни.

Но има такива, които със сигурност ще помогнат да отминат по-бързо, както и да не се стигне до усложнения.

Според медицински проучвания, изследващи ефекта на храната върху вирусите и грипа, е препоръчително да се консумират:

 

Пилешка супа

Познатата на мнозина гореща пилешка супа не случайно е първата храна, за която се сеща всеки, когато е болен. Тя е лесен за консумация източник на витамини, минерали, калории и протеини – хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае в по-големи количества, когато боледува. Пилешкото месо осигурява на тялото желязо и протеини, а зеленчуците в нея – витамини.

Освен това тя е отличен източник на течности и електролити, необходими за добрата хидратация, особено ако имате висока температура. Проучване преди време дори установява, че пилешката супа е най-ефективното средство за изчистването на носния секрет, по-добро дори и от капките и спрейовете. Това ѝ действие се свързва с парата, която отделя, заради което е важно да се яде и максимално топла.

Чесън

Чесънът се използва като лечебна билка от векове заради неговите антибактериални, антивирусни и антимикробни свойства, които подсилват имунната система. Доказателство за действието му са резултатите от различни проучвания, които установяват, че хората, консумиращи чесън в продължение на 3 месеца, не се разболяват или се разболяват значително по-рядко, а когато това се случи, се възстановяват с 3 дни по-бързо.

Храни, богати на витамин С

болни

Плодовете и зеленчуците, богати на витамин С, подпомагат имунната система. Тези с най-високи нива са:

 • сладки или люти чушки от всякакъв цвят
 • портокали и портокалов сок
 • грейпфрут
 • киви

Много плодове и зеленчуци, богати на витамин С, са отлични източници и на флавоноиди – съединения, които имат антиоксидантни свойства и помагат за намаляване на риска от инфекции на горните дихателни пътища. Такива са:

 • лимони
 • малини, боровинки, вишни, къпини
 • червено или лилаво грозде
 • сурови броколи
 • сурови тъмнозелени листни зеленчуци

Храни, богати на витамини В 6 и В12

Всички витамини са важни за организма, но В6 и В12 са едни от най-важните за имунната система и подсилването на защитните сили на тялото. Храните, богати на протеин, са с високо съдържание и на витамин В6. Такива са пуешкото месо, бобът, картофите, спанакът и обогатени зърнени храни. Месото, млякото и рибата пък са с високо съдържание на витамин В12.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци, като зеле, спанак, кейл и др., имат анитбактериални и противовъзпалителни ефекти. Те са богати на фибри, които подпомагат храносмилането. С високо съдържание са и на ключови хранителни вещества като витамин С, витамин Е, желязо и фолиева киселина, които играят важна роля в подсилването на имунната система.

Кисело мляко и ферментирали храни

болни

Киселото мляко е богато на протеини, калций и други витамини и минерали. То съдържа и живи бактерии, с които помага много в борбата с грипа. Важно е да се отбележи, че при някои хора млечните продукти увеличават производството на слуз в тялото, което при грип може да влоши симптомите.

В такива случаи, а и не само, добри заместители са ферментиралите храни, типични за българската традиционна кухня – туршии, кисели краставички, кисело зеле и т.н., които също са богати на живи бактерии и са добър източник на пробиотици.

Овесена каша

Когато сте болни, горещата купа с овесена каша е препоръчителен питателен избор на храна. Подобно на други пълнозърнести храни, тя също е естествен източник на подсилващия имунитета витамин Е.

Освен това съдържа и полифенолни антиоксиданти, както и подсилващи имунитета бета-глюканови фибри.

Броколи

Броколито също е много подходяща храна при грип. То подсилва имунитета, осигурявайки на организма голямо количество витамини С и Е, както и калций и фибри.

Мед

Медът има мощни антибактериални ефекти, поради високото си съдържание на антимикробни съединения. Освен това той потиска и кашлицата. Консумиран с чаша чай или топла вода, медът се превръща в много добра успокояваща кашлицата антибактериална съставка и идеално средство за хидратация.

Пикантни храни

Пикантните храни, като лютите чушки, съдържат капсаицин – веществото, което причинява  парещото усещане. Когато е достатъчно висока концентрация му, капсаицинът може да има десенсибилизиращ ефект. Освен това облекчава и кашлицата.

Джинджифил

Джинджифилът може да помогне за облекчаване на всяко гадене, придружаващо обикновено грипа. Той действа подобно на нестероидните противовъзпалителни средства и има антиоксидантни, антимикробни и противоракови свойства.

Кои храни да избягваме при грип?

болни

Да знаем какво да избягваме като храна, ако сме болни от грип, е също толкова важно, колкото и това да знаем, какво би ни помогнало.

 • Алкохол – той понижава имунната система и причинява дехидратация
 • Кофеинови напитки – кафе, черен чай и други напитки, съдържащи кофеин не се препоръчват, защото дехидратират
 • Твърди храни като бисквити, гризини, чипсове и други подобни не се препоръчват, защото могат да влошат кашлицата и болките в гърлото
 • Преработени храни – независимо дали е от заведение за бързо хранене или извадена от кутия и сготвена у дома, колкото по-обработена е храната, толкова по-малко хранителни вещества осигурява. Освен това тя обикновено е с високо съдържание на сол, която може да дехидратира организма, и захар, което може да увеличи възпалението
 • Мазни храни – те могат да забавят храносмилането

Как да се предпазим от грип?

Освен почивка, здравословна храна и течности, основен начин за предпазване от грипната зараза е и добрата профилактика. Тя включва:

 • Разговорите с хората, независимо дали са навън или в затворени помещения, да са на метър и половина разстояние – причината е, че „зимните“ вируси се предават по въздушно-капков път и при близък контакт човек лесно може да се зарази
 • По-често да се проветряват помещенията, особено работните, където има голямо струпване на хора – условието обаче не важи при мъгливо време, защото влажният въздух задържа вирусите ниско и по този начин по-лесно влизат в затворените пространства
 • По-често да се почиства – вирусите на грипа са много устойчиви. При кихане или кашляне те могат да попаднат върху някоя повърхност, където оцеляват 4 и повече часа и лесно може да се пренесат
 • Да се избягва храненето на крак и навън – пак по същата причина, че върху храната могат да попаднат вируси

Ръцете трябва да се мият по-често и със сапун, както и винаги да се носят антибактериални кърпички. Особено когато кихаме или кашляме в ръката си, веднага след това тя трябва да се дезинфекцира, за да не се прехвърлят бактерии по други повърхности

Share this article