Как да изберем диетолог и за какво да внимаваме - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Как да изберем диетолог и за какво да внимаваме

Промяната на хранителните навици е изискваща време и постоянство задача, а не винаги спазването на определен режим е свързано само с желанието за здравословно хранене. Понякога това е породено от определено здравословно състояние.Без значение каква е причината, за да се постигнат желаните резултати, е нужно съдействието на професионалист в тази област. Когато става дума за хранене, този специалистът е диетолог.

През последните години обаче, темата за здравословното хранене придоби широка популярност и се превърна в мода, което доведе след себе си хора с познания в тази област, но без нужното образование и със съмнителен опит.

Да изберем диетолог и да сме сигурни, че се доверяваме на правилния специалист, може да бъде трудно начинание, ако човек не знае какво да очаква. Какво точно прави диетологът, как работи и създава персонализираните планове за хранене и на какви изисквания трябва да отговаря, за да практикува тази дейност, са въпросите, на които ще отговорим в тази статия.

Какъв специалист е диетологът?

диетолог

Диетолозите са единствените квалифицирани здравни специалисти (извън лекарите), които могат да оценяват, диагностицират и лекуват проблеми, свързани с храненето, затова те работят както със здрави хора, така и с такива, които страдат от заболявания като диабет, наднормено тегло, затлъстяване, хранителни алергии и др.

Те са и единствените специалисти по хранене, които се регулират от закона и се ръководят от етичен кодекс, гарантиращ, че винаги работят по най-високите стандарти.

Ролята на диетолога е да състави и препоръча на клиента си хранителен режим, който да е съобразен с поставените цели, но и с неговото моментно физическо и здравословно състояние.

Едно от изискванията към тях е да имат минимум бакалавърска степен по специалност „Хранене и диететика”, която дава и основна теоретична медицинска подготовка. Това означава, че те могат да преценят кое е най-доброто тегло, което трябва и можем да постигнем, спрямо здравословното ни състояние.

Така, ако поставената от нас цел за определени килограми би била рискова по някакъв начин за здравето ни, диетологът е този, който ще ни насочи в правилната посока.

Какво да очакваме от първото посещение?

Първото посещение е за взаимно опознаване и за установяване на търсените резултати. То обикновено продължава между 45 минути и един час – време, в което и вие и диетологът ще си зададете много въпроси.

Целта на диетолога е да ви опознае като личност, за да успее да изготви режим, който максимално да бъде пригоден към вас като индивидуални характеристики и да е безпроблемно приложим в живота ви. Освен да ви попита какви храни консумирате, какво работите и какви са хобитата ви, диетологът ще иска да се запознае и с медицинската ви история (ако имате такава), както и с хранителните ви навици, които също са съществени за създаването на успешен план на хранене и поставяне на реалистични цели.

В случай, че посещението е в следствие на някакво заболяване, диетологът би трябвало да поиска последните ви лабораторни изследвания, медицинската история и медикаментите, които евентуално приемате – неща, които могат да повлияят или вече са се отразили на храносмилането и на способността ви да абсорбирате хранителни вещества.

Обикновено въпросите, които може да очаквате са:

 • посещавали ли сте диетолог досега?
 • какви храни обичате?
 • колко често се храните?
 • какво работите?
 • какво ежедневие имате?
 • тренирате ли?
 • какви са сигналите на тялото ви за глад и ситост?
 • как изглежда един нормален ден на хранене за вас?
 • изпитвате ли емоционално или стресово хранене?
 • получавали ли сте стомашно-чревен дистерс?
 • обичате ли да готвите?
 • Къде/как/колко време се храните обикновено през деня –  вкъщи, в ресторант, джънк, закусвалня, на крак, на бюрото в офиса.
 • Притесняват ли ви килограмите ви?
 • Как ще се почувствате, ако качите/свалите 5 килограма?

Как изработва персонализирания режим на хранене?

Съставянето на персонализирания режим на хранене започва още с първото посещение. След като събере необходимата устна информация, диетологът ще направи и няколко измервания, които са важни, за индивидуалния план. Те включват:

 • % мускулна маса
 • % мазнини в тялото
 • % хидратация
 • % костна плътност
 • калориен прием
 • метаболитна възраст

Събраните данни позволяват да се изготви точен калориен прием, необходим за ежедневните нужди, спрямо целта, която заедно ще поставите.

Важен елемент за изготвянето на режима е и провеждането на тест за хранителна нетолерантност. Освен това, след първата среща, диетологът възлага на клиента да си направи изследване на пълна кръвна картина. Ако тя покаже някакви отклонения пък, се пускат и допълнителни спрямо необходимостта.

Едно от първите неща, които диетологът ще ви помоли да направите, е да си водите хранителен дневник, записвайки всеки отделен продукт, който хапвате. Много често диетолозите дават тази задача дори преди първото виждане, за да може информацията да бъде обсъдена или поне предоставена още в началото.

Дневникът трябва да проследи хранителния ви режим в продължение на минимум три дни, но най-добре – седмица. В него се записва и времето, когато сте яли, отбелязва се и дали сте били с компания или сами, как сте се чувствали. Целта е да се установят или да отпаднат възможни емоционални или поведенчески проблеми с храненето.

След като бъде събрана цялата информация, заедно ще започнете работата по създаването на хранителния план. Ако предпочитате да следвате строго определен режим, тогава диетологът ще изготви план за всяко едно ваше хранене, съобразено с медицинските и личните ви изисквания, както и с тези, които определена култура може да налага.

Ако предпочитате свободния режим на хранене, то диетологът може да ви даде насоки как да промените и подобрите диетата си. Това може да включва задаване на цели като добавяне на още две порции зеленчуци дневно, изключване на газирани напитки, намаляване на солта или увеличаване на приема на зърнени храни, например.

От първата до последната среща, диетологът води клиентски картон, в който вписва цялата необходима информация, проследяващ напредъка на клиента му.

Колко дълго във времето продължават срещите с диетолога?

Основна цел на диетолога е да предостави знания и умения, които позволяват сами да подбирате храната и сами да изградите навици за здравословно хранене. Когато тази цел е изпълнена, неговата роля ще стане несъществена. Дотогава обаче ще е необходимо провеждането на проследяващи срещи, които обикновено са на всеки 2 седмици. По време на тях се разглежда и обсъжда ефективността на изготвения план, налагат се промени и се проследява напредъка.

Как да преценим, че работим с истински специалист?

диетолог

Тъй като проверка дали диетологът, който сте избрали, има придобита нужната бакалавърска степен, не е толкова лесна, а и регистър у нас няма, препоръчваме да направите някои други неща, за да се уверите, че работите с професионалист.

Имайте едно наум с тези, които ви продават специални храни

Рядко диетолог ще ви предложи да си закупите специални храни, добавки, барове и т.н. Допустимо е, ако имате някакви по-специални медицински нужди. В останалите случаи обаче е по-вероятно да става въпрос за бизнес отношения между диетолога и дадена фирма. Фокус в работата ви трябва да бъде следване на истински хранителен план,  справяне със слабостите и отстраняване на проблемите.

Обещават, че храната може да „излекува”

Често в интернет пространството може да се прочетат твърдения, че консумацията на определена храна или група храни ще излекува дори по-сериозни здравословни състояния. Ако диетологът, който сте избрали, акцентира само и единствено на определени храни или на нови суперхрани, за които има твърдения, че са с лечебни свойства, по-добре се замислете дали не е време да го смените. Ако ядете по 5 броя авокадо на ден, това няма да ви излекува, ако вече имате сърдечен проблем, но консумацията на по-малко наситени и на повече здравословни мазнини намалява риска от подобна диагноза, както би казал професионалният диетолог.

Изключва цяла хранителна група от менюто ви

Пълното изключване на мазнините, въглехидратите или протеините от менюто е недопустимо – те са важни за правилния метаболизъм, но и здравето на организма. Има много популярни диети, които са изработени точно на такъв принцип и имат доказани резултати, но никой не проследява ефекта им върху организма, както по време на диетата, така и след това. Истината не е в елиминирането, а в баланса, и ако диетологът, на който сте се доверили, не знае това, е по-добре да му го кажете.

Един от добрите показатели, че избраният от вас специалист е професионалист е, ако той е лекар или поне гастроентеоролог, които имат медицинско образование, но впоследствие са се развили в областта на диетологията, нутриционизма, създаването на специални хранителни режими, спортно хранене и т.н.

Друг важен елемент, за да сте сигурни, че ще постигнете желаните резултати и най-вече ще ги задържите, е избраният диетолог да работи в екип с професионален треньор, с който заедно да създадат подходящите за вас режими. За да бъде една тренировка наистина добра и ползотворна, е много важно кога и какво консумира човек, както и от вида тренировка зависи какво и кога да се хапва след това. Затова двамата специалисти в комбинация могат да дадат най-добрите насоки.

Рискът да попаднете при неподходящ специалист все пак не може да бъде елиминиран напълно, като се ориентирате към професионална диетологична клиника с история. Pulse Health Center е част от доказаната и многократно награждавана верига за спорт и здраве Pulse Fitness. Признанието на клубовете от веригата са плод на неуморната работа на професионалистите, които работят на българския пазар от 7 години – лични треньори, диетолози, терапевти.

С двете програми, които специализираният клиничен център предлага – 7-дневен детокс и 14-дневна програма за отслабване, имате една сигурна възможност да се оставите в ръцете на най-добрите диетолози в страната. Те са обучени да работят и със супер-иновативната система за проследяване на личното състояние и постижения  – FIT3D PROSCANNER, която е основна част от диагностиката в Pulse Health Center. Само за 40 секунди системата прави  360-градусово сканиране на организма, извличайки референтни стойности с гарантирана точност. Килограми,  % мазнина, % костна плътност, % хидратация, обиколки на различните части на вашето тяло и още много много други.

С него и с помощта на диетолозите в Pulse Health Center можете да следите процеса на доближаване до поставената от вас цел, като получавате надеждна информация за прогреса си.

 

Share this article