Какви токсини дишаме и ядем и какво е детокс?

Какви токсини дишаме и ядем и какво е детокс?

Ежедневието в големия град става все по-динамично и все по-безпощадно към организма ни. Почти не познаваме някого, който да се храни или да живее напълно здравословно. Джънк фууд, цигари, алкохол – всеки един от нас е жертва на поне един от тези пороци. Ако се замислим, всъщност често се тровим и с трите.

Наскоро стана модерно да се говори за чистотата на въздуха в София. Истината е, че той винаги си е бил мръсен, но едва сега това стана обществен въпрос. Като че ли започнахме и по-често да се сещаме да поглеждаме съдържанието на апетитно изглеждащия вносен колбас. Но нека бъдем реалисти – и в Италия ползват емулгатори.

Всичко, което дишаме и поглъщаме оставя следа в тялото ни. Пестицидите в „богатата на витамини“ зелената салата, стабилизаторите в деликатесното Чоризо, спирта в уискито след работа, фините прахови частици във въздуха, който дишаме от сутрин до вечер.

Какъв е ефектът от токсините?

Нека не се залъгваме – всеки от нас е пълен с токсини. Те влияят на тялото ни по различни начини. Най-често това е обща отпадналост, а най-силно го усещаме, когато обикновена настинка ни изкарва от баланс за седмици, вместо за броени дни.

Тъжният факт е, че не можем без въздух, вода и храна, а именно чрез тях поглъщаме най-много токсични вещества.

Въздухът съдържа куп фотохимични елементи като карбонмоноксид и нитрогендиоксид.

Във водата може да има тежки метали и пестициди.

Храната буквално изобилства от токсични субстанции: изкуствени хормони, антибиотици, радиоактивни вещества (разновидности на стронций и йод), консерванти и много други.

При достатъчно дълготрайно и продължително излагане на тези вещества започват да се появяват симптоми на интоксикация.

Ето кои са основните:

  • Общо усещане за слабост и изтощеност
  • Проблеми с теглото
  • Акне, херпеси и гнойни образувания
  • Чувствителност към храни и миризми
  • Тъпа болка в стомаха и подут корем
  • Главоболие, световъртеж, слаба памет и липса на концентрация
  • Апатия и тревожност

Какво е детоксикация?

Всъщност детоксикацията е напълно естествен процес, при който тялото разгражда хранителните вещества и отделя отпадните метаболити от тях. Човешкият организъм много умело се справя с вредните съставки, но не напълно. Голяма част от тях остават в организма и се натрупват с времето, а забързаният ни ритъм често не позволява на тялото ни да се възстанови от обема нездравословни елементи, които приема.

Тези от нас, които осъзнават проблема, най-често предприемат стандартни мерки, като прием на по-голямо количество вода, избягване на „вредни храни“ и хрупане на ябълки.

Други се подлагат на стриктни диети и въздържателство.

Любимите сред тях са ни „Спирам да пия алкохол… за един месец“ и „От днес започвам да ям плодове и зеленчуци“

Въпреки че това в никакъв случай не са погрешни решения, те са изключително непрактични, защото изпълнението им, и съответния позитивен ефект от него, са въпрос на налагане на непривични навици и дори смяна на начина на живот. Да, можем да се приучим да пием повече вода и да похапваме плодове, но това чисто и просто не е достатъчно. Въобще не коментираме сухия режим и зарзаватната диета. Това означава да загърбим градския си стил на живот.

Профилактиката на тялото трябва да е като профилактиката на колата – извършена от професионалисти в предварително определен период от време, който си има начало и край – и после пак да си караме със 160 на магистралата на живота – така както ни харесва.

Какво е детокс?

Откакто здравословният начин на живот стана част от европейската ни идентичност, започнахме да чуваме как хората на запад се справят с нездравословното си ежедневие и как, видиш ли, германските бабички изглеждат толкова енергични на 80. Скоро след това започнахме да чуваме и за „детокс“.

Приемаме „детокса“ за съзнателната процедура, на която се подлагаме, за да изчистим тялото си от натрупаните вредни вещества. Казано другояче, ако детоксикацията е естествен процес на човешкия организъм, детоксът е естественото решение на човек да се погрижи за организма.

Нашият съвет е не само да пиете повече вода и да избягвате преработените храни, а да се подложите на истински детокс, който да е специално създаден за вас и вашето тяло и който да ви върне „на магистралата“ само след няколко дни.

Детокс програмите на Pulse Health Center са специално създадени за съвременния професионалист. Те са комплексни процедури, които не просто изчистват, а буквално прочистват тялото и ума по холистичен начин – на физическо, емоционално, ментално и духовно ниво.

Екипът от специалисти в центъра (лекари, нутриционисти, фитнес инструктори, спа терапевти, експерти по здравословно хранене и детокс, йога и медитация,) предоставя цялостно решение на проблема с токсините и съпътстващите го симптоми. И всичко това – на брега на прекрасното ни Черноморие. Центърът неслучайно се намира именно в Свети Влас. Това е единственото по рода си в България място, което съчетава море и планина и има мощно целебно климатично въздействие. Комбинацията от чист планински въздух и обогатен с йодни йони морски бриз е изключително полезна при профилактика и лечение на заболявания на дихателните органи.

Кабинетите за прегледи и диагностика предлагат последна генерация специализирани уреди за провеждане на различните програми. Някои от по-специализираните процедури включват йонна детоксикация (при която цветът на водата, в която накисвате краката си, сменя цвета си спрямо вида на изхвърлените токсини) и детоксикация с пластири (при която се отърваваме от токсините докато спим).

Центърът разполага с 5-звездна луксозна хотелска база, фитнес клуб от веригата Pulse Fitness, голям спа център с многообразни съоръжения и басейни, зали за семинари с гост-лектори, специализирани детокс ресторанти и още много екстри.

Няма да излъжем като кажем, че програмата INTENSIVE DETOX включва цели 28 отделни изследвания, процедури, лекции и тренировки, но ако не вярвате, може да се убедите сами тук.

И, да. Очакваме да си измиете една ябълка преди да продължите да четете.

Share this article