Какво е бърнаут и как да се справим с него? - Pulshealth.bg

Какво е бърнаут и как да се справим с него?

Животът в големия град може да е крайно изтощителен. Рутината, стресът на работа, малките неща, които ни дразнят до полуда, но не можем да променим – всичко това влияе на психическото ни състояние. С времето негативните емоции се натрупват и могат да доведат до сериозен психологически срив. Симптомите са много, но когато започнем нервно да отброяваме дните до петък още във вторник, със сигурност трябва да знаем, че сме на път да изпитаме „бърнаут“.

Какво е бърнаут?

Бърнаут (или „прегаряне“) е жаргонно понятие за крайно емоционално изтощение, изразяващо се най-вече по отношение на работата ни. Характерни са чувства като апатия, липса на професионална мотивация, пристъпи на гняв, пасивна агресия и всеобхватно усещане на неудовлетвореност.

Терминът е американски и се свързва с огромния стрес, който корпоративната кариера причинява на служителите – от асистент – до изпълнителен директор. Българските градове отдавна вече съсредоточават в себе си сериозни компании, в които градим кариери, не чак толкова различни от американските. За съжаление те носят със себе си същите проблеми.

 

Претоварването ни кара да се чувстваме безсилни, а тялото логично отговаря на тревогите на ума със симптоми като главоболие, високо кръвно налягане и болки във врата, кръста и гърдите. Нарушеният или непробуден сън, проблемите със събуждането или заспиването са други често срещани проблеми, пряко свързани със стреса, които могат да нарушат естествения ни баланс.

Неслучайно повечето от нас търсят спасение в алкохола, някои и в наркотиците. Нощните клубове се пръскат по шевовете от хора, които искат да забравят изминалата седмица на всяка цена, но това е само временно решение и само удължава агонията. Да отидеш за една-две нощувки „на спа във Велинград“ или „на ски в Банско“ (разбирай ядене и пиене от сутрин до вечер) също не е пълноценна почивка, защото обикновено се превръща в състезание за това чий организъм ще издържи най-дълго на плюскането, алкохола и секса. Същото се отнася и за селския туризъм, който най-често се свежда до възпроизвеждане на представите ни за това как е живяла възрожденската буржоа (разбирай ядене и пиене от сутрин до вечер).

Как да се справим с бърнаута? 

И все пак тези от нас, които решават да напуснат града по време на уикенда, за да се насладят на природата и чистия въздух са на правилния път. Физическото откъсване от рутината е ефективен метод за „охлаждане“ на ума и самият факт, че сме готови да го направим, често означава, че сме изразходили всички други варианти.

За пристрастените към урбанистичния начин на живот и това не е малка стъпка.

Но във всичко трябва да има баланс.

Истината е, че най-добрата почивка е планираната почивка. Смисленият отдих води до смислени резултати. Разходка в парк или залесена местност – да. Но не и преди да сме закусвали. Час йога? Защо не. Пробвайте да съчетаете с няколко часа спа процедури. Обичате да плувате? Чудесно. Отидете на масаж преди това. Не можете да спрете да мислите за предстояща сделка? Пробвайте нещо ново, като няколко минути медитация, колкото и неподходящо за вас да ви се струва това. Какво като сте суров и безапелационен български мъжага? Мислите, че шаолинските монаси не са ли?

Комплексният подход към почивката е единствения начин да се справим трайно и ефективно с бърнаута. Някои биха го нарекли „холистичен подход“.

Той включва:

 • Изчистване на тялото от токсини
 • Наспиване на чист въздух
 • Прочистване на ума и съзнанието от негативните емоции
 • Балансиране на разхода на време и енергия (така наречения баланс „работа-живот“)
 • Откъсване от модерния свят поне за едно денонощие (без телефони, компютри и телевизори)
 • Физически дейности и игри вместо електронни такива
 • Тотален релакс сред природата или в специално създадени за това места (сауни, бани и подобни)
 • Консултация с професионалист, който да ви преведе през антистрес програма
 • Смяна на режима на хранене от „ще ям каквото има“ към „ще ям каквото трябва“
 • И много други

Как изглежда една холистична почивка?

Холистичната почивка е отдих за ума и тялото и всеки може да я постигне, колкото и цинични и здравомислещи да си мислим, че сме. Нещо повече – при подобна почивка медицината, отдиха и емоционалната терапия се сливат в едно, за да дадат интегрирано решение на проблема. Простете за корпоративната терминология.

Ето какво препоръчваме:

 1. Изберете място, което може да ви предостави всичко това накуп! Напълно смирено ви препоръчваме нашия специализиран клиничен център за детокс и антистрес терапия Pulse Health Center в прекрасния курорт Свети Влас.
 2. Първото нещо, което трябва да направите като пристигнете, не е да си налеете едно малко уиски, а да се подложите на цялостна диагностика на тялото – кръвни тестове, хранителни тестове, анализ на телесна маса, та ако щете и изследване на биополе
 3. Бъдете готови да отговорите на всички проблеми, които ви открият в лабораторията: може би ще се наложи да наблегнете на правилното хранене, а може да се окаже, че се нуждаете от сериозна почивка, която включва хидротерапия, детоксикация, и антистрес процедури
 4. Престрашете се да пробвате нещо нетрадиционно, като например терапия за подобряване на микроциркулацията с помощта на Chi машина. После ще разкажете дали сте оживели.
 5. Отделете нужното време. Светът няма да свърши, ако си вземете един ден отпуск и заминете за морето за дълъг уикенд. Не, наистина. Всичко ще си е на мястото, като се върнете.

За тези, които имат съмнения или не знаят откъде да започнат, може да подходите по-консервативно.  Горещо препоръчваме да пробвате програмата РЕСТАРТ на Pulse Health Center. Това е един дълъг тридневен уикенд, където ще ви научат как се почива активно и най-вече ефективно. Ще се върнете в големия град не просто със заредени батерии, а направо като нов човек – свежи, истински отпочинали, пречистени, мотивирани и с повишено либидо.

Пък и нека да сме честни – няма да сте единствените, които си търсят оправдание да отскочат до южното Черноморие преди юли.

Share this article