Колко дълго да медитираме за най-добри резултати - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Колко дълго да медитираме за най-добри резултати

Каква трябва да е продължителността на една йога сесия, за да се постигнат добри резултати? Трябва ли да се практикува всеки ден? Достатъчно ли ще са няколко седмици или месеци или това е занимание за цял живот? Това са едни от първите въпроси, чиито отговори търси всеки човек, проявяващ интерес към практикуването на йога.

Какво обаче казват специалистите и какви съвети дават те, зависи ли времетраенето от индивидуалните характеристики и цели или има определени правила – всичко това може да прочетете в следващите редове.

Колко дълго трябва да се медитира?

медитация

Всъщност правилен и конкретен отговор по-скоро няма. Различни проучвания, правени по темата, дават различни мнения. Според някои практикуването на йога 40-45 минути всеки ден или 20 минути два пъти дневно е най-доброто време за постигане на резултати. Според други дори кратки серии от 10-12 минути са напълно достатъчни.

Въпреки че тези цифри могат да дадат някакъв ориентир, нужното време по-скоро зависи от практикуващия и неговите възможности. Така че краткият отговор на въпроса би бил – ако може да освободите съзнанието си и да седите на едно място само за 5 минути, тогава това е вашето време.

А ако предпочитате дългите едночасови сесии, тогава това също е вашето време, защото най-важна е ефективността. Много учители по медитация, с дълбоки познания в това учение, обаче съветват да се достигне минимално време от 20 минути на сесия.

А що се отнася до ефективността, трябва да знаете, че седенето спокойно дълго време без никаква физическа активност не е никак лесно, въпреки че изглежда така. Освен че е трудно да изключи напълно съзнанието си, човек не е свикнал да седи неподвижно. Това е и една от най-големите разлики между медитацията и йогата, при която постоянно се сменят различни пози. Затова, ако просто седите, било то 5, 10 или 40 минути, но не сте спокойни, напълно отпуснати и „изключили” съзнанието си, е невъзможно да постигнете каквито и да е резултати.

Като всяко ново нещо и тук се изисква време, за да се научат и приложат техниките. А най-лесно това става като се започне с по-кратки сесии, дори от по 5 минути, и всеки ден времето да се увеличава. По този начин си гарантирате и, че медитирането ще стане част от ежедневието ви, защото ще се научите на постоянство.

Колко често е добре да медитираме?

На когото и да зададете този въпрос, ще получите един и същи отговор – ежедневно.  А ако предпочитате по-кратки сесии, може дори и два пъти дневно, стига да разполагате с това време.  Медитацията всеки път, когато сте стресирани, също е силно препоръчителна, дори на работа.

Истината е, че възложените задачи на работното място, които отнемат твърде много от времето, могат да бъдат изпълнени значително по-бързо, ако човек знае как да медитира, защото една от силите на медитацията е да възстановява енергията и „освежава” мозъка.

Освен времетраенето, важна част от пълноценната практика, е да превърнете медитацията в навик, подобно на навика за миене на зъби или къпане. Умът винаги може да намери извинение да избяга от някоя дисциплинирана практика, но с редовното медитиране ползите и положителните ефекти ще се усетят по-бързо.

Доказват го и някои проучвания, според които проявата на най-големите ползи от медитацията зависи не от продължителността на сесиите, а от постоянното практикуване.

Полезно за създаването на такава рутина е обособяването на конкретен кът у дома, например, предназначен само за медитация. Всеки път, когато отидете там, той сам ще ви подтиква към медитиране.

Какви са предимствата на по-кратките серии медитация?

медитация

Проучване, проведено в Харвардския университет, достига до интересни факти за ефекта дори от по-кратки серии по медитация. В него 16 души били обучавани как да медитират в продължение на 8 седмици, като средната продължителност на ежедневната им практика била 23 минути.

В края на периода изследователите установили, че мозъчната активност на практикуващите е по-висока и по-добра, особено в зоните, свързани с усещането за спокойствие и благосъстояние, учене, памет, регулиране на емоциите и перспективно мислене.  Активността на зоната, свързана със стреса пък, била силно намалена. Установено било и подобрение в работата на имунната система.

Друго подобно проучване, ръководено от Европейския институт по управление на бизнеса (INSEAD) пък, прави заключението, че дори един кратък период на медитация помага на хората да взимат по-рационални решения и измества твърде голямото фокусиране върху миналото или бъдещето, което от своя страна автоматично намалява отрицателните емоции, съпътстващи подобни мисли.

Подобряване на мисловния процес, на симптомите на тревожност и депресия и на възможностите за фокусиране са сред другите ползи, които се усещат бързо дори при по-кратки сесии.

Какви са предимствата на по-дългите серии медитация?

медитация

На начинаещия в медитацията отнема средно около 2 месеца преди да успее да настрои тялото и съзнанието си за сесии, по-дълги от 30-40 минути, като това не означава, че задължителна цел е медитирането с часове. Всичко зависи от вас и вашите нужди.

Може би единственото и най-голямо предимство на по-дългите сесии е, че човек успява да постигне по-високи нива на концентрация, на самоосъзнаване и саморазбиране.

Извън това, всяка форма и продължителност на медитация с времето ще  допринесе за подобряване на кръвното налягане и въобще работата на сърдечносъдовата система, на съня, на паметта, на силата, на креативността и на логичното мислене.

Медитирането създава повече увереност, подсилва нуждата от социални контакти, насърчава по-добър любовен живот, намалява чувството на самота, предпазва мозъка от остаряване и носи още куп други ползи.

Колко дълго да медитираме спрямо нивото на напредналост?

медитация

Начинаещи

На начинаещите се препоръчва да започнат със сесии от 2-3, а ако могат и от 5-10 минути, като експертите съветват продължителността постепенно да се увеличава. Първите минути от сесията се считат за време за „загрявка”. След като веднъж придобиете контрол над мисловния процес, започва действителното време за медитация.

Напреднали

Моментът, в който почувствате, че бихте искали да продължите с медитацията и след 10-та минута, е идеалното време да тествате нивото си на търпимост, като увеличите времетраенето на 15-20 минути.

Много напреднали

Въпреки че по-дългите сесии не са задължителни, обикновено редовното медитиране увлича и кара човек да продължи с по-дълги практики. Това се случва отново след 1-2 месеца, когато човек може да опита и сесии от по 30, 40 минути и дори над час. Има хора, които медитират между 45 и 60 минути ежедневно, дори при натоварен график.

Ежедневната медитация може значително да промени живота и начина ви на мислене. Нужно е само да започнете. Йога ретрийт програмата на Pulse Health Center може да бъде вашето силно начало в дебрите, както на йогата, така и на медитацията. А това, че морето ще бъде на метри от вас, е идеална предпоставка за истинска почивка.

Share this article