Страдате ли от хроничен стрес? (ТЕСТ) в лесни стъпки

Страдате ли от хроничен стрес? (ТЕСТ)

Всички мразим понеделниците. Лудницата в първия ден на работната седмица може да изкара всеки от нас извън баланс. Но ако страдате от хроничен стрес поради натоварваща работа или лични проблеми, симптомите може да са много по-незабележими от тръшване на офисната врата в края на работния ден.

Вижте кои са десетте най-коварни и недоловими симптоми на стрес и разберете до каква степен страдате от хроничен стрес в таблица накрая на статията!

  1. Главоболие по време на почивните дни

Стресът причинява главоболие. Това го знаят и децата. Но ако усетите, че главата продължава да ви боли и по време на уикенда, има голяма вероятност да страдате от хроничен стрес. Уверете се, че спазвате режима си на сън и хранене, за да избегнете задълбочаване на проблема.

стрес и главоболие

  1. Силни менструални болки

Изследване на харвардския университет показва, че болките по време на цикъл при стресираните жени се наблюдават два пъти по-често в сравнение с жени, които не са изложени на стрес. Това се дължи на хормоналния дисбаланс, който протича в организма на нежния пол, когато е подложен на стрес. Според учените тренировките във фитнеса могат да помогнат за осуетяване на болката, защото намаляват дейността на симпатиковата част на автономната нервна система.

  1. Болки в областта на челюстта

Неприятното усещане за болка в челюстната част на устата обикновено се дължи на болен зъб. Но знаете ли, че някои хора неосъзнато скърцат със зъби по време на сън? Според американската асоциация на стоматолозите това явление може да се задълбочи при тези от нас, които страдат от хроничен стрес. Зъболекарите отвъд океана препоръчват да попитате личния си стоматолог откъде може да се сдобиете с протектор за уста (да, като тези, които ползват боксьорите), за да елиминирате изцяло проблема с нощното скърцане.

 

  1. Странни сънища и кошмари

Народът е казал: „Утрото е по-мъдро от вечерта“ и това е научно доказано. Сънищата обикновено стават по-приятни към края на съня. Именно затова се събуждате в по-позитивно настроение отколкото като сте си легнали. За съжаление един от най-известните симптоми на стреса, е честото събуждане през нощта. Това нарушава естествения процес на преминаване от странни и неприятни сънища към по-нормални и позитивни такива. Замислете се, че когато сънувате кошмари, винаги се будите преждевременно. Проблемът е, че процесът е спираловиден и ако се събудите по време на кошмар, обикновено той или продължава, или не ви позволява да заспите дълго време след това. Стресът е пряка причина за това, а кошмарите и буденето през нощта са много по-често срещани при стресираните хора.

стрес и кошмари

  1. Кървящи венци

Стресът повишава риска от пародонтални заболявания. Хроничното покачване на хормона на стреса кортизол поврежда имунната система и позволява на бактериите да достигнат по-лесно до венците. Според бившия президент на Американската академия по пародонтология, д-р Престън Милър, миенето на зъбите сутрин и вечер е най-добрият начин да предотвратите този риск, а повечето часове прекарани в сън и тренировки могат да са само от полза.

  1. Акне от нищото

Стресът повишава риска от възпаление на кожата, което води до появата на акне при възрастните. Успокойте кожата като я намажете с лосион, съдържащ салицилова киселина или бензоил пероксид. След това овлажнете с разтвор с нисък или нулев комедогенен индекс. Ако състоянието на кожата ви не се подобри, потърсете специализирана медицинска помощ.

стрес и акне

  1. Необяснимо желание за сладки неща

Натрупването на стрес води до желание за хапване на сладко. Това най-често проличава при хора, които не са фенове на шоколада. Ако изведнъж осъзнаете, че редом с продуктите за вечеря вече седмица подред си купувате и еклер от студения щанд, значи нещо не е наред с менталното ви състояние.

  1. Сърбяща кожа

Научно изследване, проведено в Япония сред 2 хил. души, е открило, че хората, страдащи от хроничен стрес са два пъти по-податливи на сърбеж и дразнене на кожата. Те от своя страна също може да се превърнат в хронично състояние, познато още като „пруритус“. Въпреки че сърбежът сам по себе си е досаден и може да ни стресира, тревогата и напрежение подсилват многократни самите причини за неговото появяване и могат да отключат редица други кожни заболявания като дерматит или псориазис.

  1. Засилени алергии

По време на експеримент, проведен през 2008 г. от университета Охайо в САЩ, учени откриват, че алергичните състояния се отключват по-бързо и протичат по-интензивно при хора, подложени на стрес. Експериментът включва две групи – едната група е подложена на тест, причиняващ тревога, а на другата група е възложено да се справи с лесна задача. Според д-р Глейзър, ръководител на проекта, най-вероятната причина за това е, че хормоните на стреса засилват произвеждането на антитела IgE в кръвта, които са виновни за появата на алергични реакции в организма.

  1. Болки в стомаха и корема

Стресът причинява стомашни и коремни болки. Според изследване сред близо 2 хил. мъже и жени най-стресираните от нас са подложени на три пъти по-висок риск от болки в областта на корема в сравнение с по-уравновесените. Въпреки че точната причина все още не е напълно ясно, едно от потенциалните обяснения е, че червата и мозъкът имат общи нервни пътища. Когато мозъкът реагира на стрес, червата отговарят на същия сигнал. Ако се научим да управляваме нивата си на стрес, можем да намалим болката, но медитацията и физическите упражнения също могат да помогнат. Ако не виждате особена промяна в състоянието си, може да се подложите и на тест за хранителна нетолерантност, който ще покаже дали причината не е в храната, която консумирате.

Прочетете повече: Какво е бърнаут и как да се справим с него?

Колко от изброените симптоми на хроничен стрес изпитвате? Колко често ви се случва да не може да спите нормално, да ви болят корем, стомах или глава? Чудите ли се защо ви сърби кожата и непрекъснато ви се яде сладко? В зависимост от това колко от тези симптоми изпитвате, може да прецените какви мерки да вземете. Ето и нашата таблица:

0/10 симптома: Вие сте самото спокойствие. И светец би ви завидял!

2/10 симптома: Всичко е наред. Нека не бъдем хипохондрици. Най-вероятно сте имали тежък ден, който бързо ще забравите след 9 часа здрав сън.

4/10 симптома: Стресиран сте. Демонстрирате повече от един или два симптома на хроничен стрес. Разбира се, че може и да е съвпадение или лош период, но си струва да се замислите. Откога се чувствате така? Можете ли да свържете симптомите с проблеми на работа или в личните си взаимоотношения? Ако отговорът е „да“, по-добре успокойте топката преди да влезете в следващата категория. Отстранете проблемите един по един и започнете да извършвате физически упражнения за по-добър тонус.

6/10: Стресът започва да се отразява на здравето ви. Няма две мнения по въпроса. Ако не вярвате, питайте личния си лекар. Симптомите, от които страдате, може да са предвестник на редица заболявания и алергии. За щастие все още не е късно да предотвратите по-нататъшно влошаване, което може да доведе до развитие на хронично състояние. Решението е солидна доза Витамин „Sea”, съчетано с терапия и промяна на начина ви на живот – по-малко ядове в ежедневието и по-философски поглед върху неволите.

8/10: Страдате от хроничен стрес. Трябва да предприемете мерки преди състоянието ви да се е влошило. Тъй като е хроничен, стресът се е превърнал в трайно и устойчиво състояние на тялото и ума ви, с което трябва да се справите осъзнато и целенасочено. Много от симптомите, от които се оплаквате, са предпоставка за развитие на болести, които могат да ви изкарат извън релси в дългосрочен план. Препоръчваме ви да си вземете отпуск и да се отдадете на терапия, която може да ви освободи от стреса само за три дни.

10/10: На ръба сте на нервен срив. Незабавно се свържете с личния си лекар и започнете клинична терапия преди да е станало твърде късно. Не преувеличаваме, просто сме истински загрижени. Подценяването на тези симптоми може да доведе до натрупване, от което трудно ще се възстановите. Говорим за кардиологични и неврологични заболявания, които могат да нанесат сериозни вреди на здравето ви.

Share this article