Чудноватите видове йога по света и ползите от тях - Pulsehealth.bg

Чудноватите видове йога по света и ползите от тях

От край време милиони индийци започват деня си с йога, а днес се смята, че близо 2 милиарда души в света практикуват някоя от нейните форми. Това превръща източното учение в една от най-широко разпространените и популярни практики за постигане на вътрешен мир и просветление.

Чрез методите на дишането, разтягането и медитацията, йогата се съсредоточава в това да обедини ума, душата и тялото на човек, така че да го освободи от стреса, да подобри здравето и концентрацията. Независимо дали искате да се отпуснете, да тренирате или да се свържете с духовната си страна, някъде там има йога клас, който е подходящ за вас.

Ето някои предложения за популярни и иновативни видове йога и как те помагат за постигане на вътрешен мир и зареждане с позитивна енергия.

Класическа йога

класическа йога

Характерно за нея е, че движенията са по-спокойни и лесно изпълними, но те осигуряват същите физически ползи, както останалите видове йога. Практикуват се различни пози, дихателни техники, релаксация и йога нидра (метод за релаксация, който успокоява тялото след всяка поза). Така се изчистват енергийните канали в тялото, а това води до подобряване на здравето.

Групите пози, които се изпълняват при класическата йога са огъващи, обърнати, балансиращи и пози за релаксация.

Първите огъват гръбнака напред, назад, настрани и го усукват. Така го поддържат здрав и гъвкав и се отстраняват различни здравословни проблеми в него.

При обърнатите пози главата е надолу, а краката нагоре. Те се правят за тонизиране и зареждане с енергия. Балансиращите пози подобряват равновесието на тялото, заздравяват мускулатурата и засилват концентрацията на ума, а седящите – с кръстосани крака (подобно на турското сядане) и изправен гръб – служат основно за медитация.

Пълно отпускане на тялото и успокояване на ума се постига чрез позите за релаксация. Те се изпълняват основно в легнало положение и отстраняват всякакво телесно, умствено и психическо напрежение.

Въздушна йога

 въздушна йога

 

Както подсказва самото й име, въздушната йога ви държи на няколко педи над земята. Основният й „инструмент“ е хамак, наподобяващ шал, благодарение на който могат да се изпълняват пози, непостижими при класическата йога или затрудняващи практикуващите.

Другото различно при нея е, че съчетава традиционната йога с движения, вдъхновени от пилатеса, танците и акробатиката.

Смята се, че въздушната йога е особено полезна за хора, които прекарват дълго време в седнало положение или имат болки в гърба, защото имат декомпресиращ ефект върху тялото.

Предполага се, че освен емоционалните, физическите и духовните предимства, въздушната йога има особени ползи за укрепване и разтягане на цялото тяло, подобряване на циркулацията, храносмилането и повдигане на настроението. По-специално, въздушната йога укрепва сърцето, както и ръцете и краката.

„Аеро йогата“ може да се изпълнява еднакво от начинаещи и напреднали, но не се препоръчва за бременни жени, както и за такива, които страдат от световъртеж, заради премятанията и обръщанията, практикувани по време на курса.

Водна йога

 водна йога

От басейн с приятно затоплена вода до открити води като морето – това са местата, където може да практикувате водна йога. Това е една от най-новите форми на учението и е идеална за тези, които имат затруднения с физическите упражнения. Практикуването е много по-щадящо и нежно, което я прави подходяща и за бременни. От въздействието ѝ могат да  опитат дори хора, които изобщо не могат да плуват.

„Аква йогата“ успешно адаптира позициите и принципите на йогата, включително дишането и вниманието, към водна среда. Въздействието на самата вода върху тялото пък прави този вид йога особено отпускаща, успокояваща и възстановителна.

Физически водната йога доказано стимулира лимфната система, укрепва цялото тяло – мускулите и ставите, подобрява обхвата на движение и гъвкавостта и ускорява метаболизма.

Способността на водата да ни задържа на повърхността си, позволява натоварването в ставите, причинено от теглото ни, да се намали. Наред с това водната йога е благодатна още и на умствено, духовно и емоционално ниво. Лечебните свойства на баните са отдавна известни. Свързват се с облекчаване на болките и развиване на по-голяма връзка между духовното и физическото тяло. Когато са в съчетание с йогата, те помагат на практикуващите да се „оставят на течението”.

Йога на смеха

 йога на смеха

Йогата на смеха е сравнително нова концепция в упражняването на тялото и ума. Тя съчетава симулиране на смях с леки дихателни техники, така че да научите тялото си как да се смее, без да разчита на шеги или хумор за това.

Този тип йога със сигурност може да се практикува от всеки човек. Няма нужда да сте щастливи, в добро настроение или да имате чувство за хумор, за да се включите в часа по смееща терапия. Необходимо е само място, в което групата да се събере. От там нататък смехът просто става заразителен.

Заниманията в класовете по йога на смеха са със сигурност забавни и лесни за учене, а положителните ефекти се усещат веднага. Не случайно се е появила и фразата „Смехът е здраве”.

Сесията трае между 30 минути и час. Класът започва с подготвителни упражнения, които включват разтягане, пеене, пляскане и дишане. След това се включват и упражнения за смях, които постепенно се разпръскват посредством различни техники за дишане. Последователността от пляскане, дишане и смях се повтаря отново и отново.

Така започнал като принудителен и фалшив, смехът се превръща в истински, защото задръжките падат и хората се отпускат.

Часът продължава със смееща се медитация. През това време седите или лежите, а смехът просто излиза от вас спонтанно и свободно. Накрая приключвате с техника за релаксация.

Има много умствени, физически и емоционални преимущества, приписвани на йогата на смеха. Чрез методите ѝ намаляват стресът, напрежението и депресията. Наред с настроението се подобрява и имунитета. Чрез дълбоките вдишвания, капацитетът на белия дроб се увеличава, подобрявайки окисляването на всички части на тялото и кръвоснабдяването. Повишават се и нивата на ендорфин и серотонин. Любопитен факт е, че чрез смехът се „прави” и вътрешен масаж на храносмилателния тракт.

Може би най-важното обаче е, че постигате всички тези ползи в група с други хора, с които създавате нови приятелства.

Share this article