Д-р Райна Стоянова: „Стресът е бичът на десетилетието и ни убива бавно“

Д-р Райна Стоянова: „Стресът е бичът на десетилетието и ни убива бавно“

Лекари предупреждават, че стресът в ежедневието е убиец на сексуалното желание, паметта и сърцето

Д-р Райна Стоянова е лекар специализант по ендокринология и болести на обмяната в София, България. Тя завършва медицина през 2011 г. и стажува сред видни имена в сферата на храненето като проф. Готие, проф. Карел и проф. Дюкан, както и в различни хелтиливинг и уелнес компании в страната и чужбина. Работила е в клиника по вътршни болести и гастроентерология в столичната болница „Лозенец“, а сега е асистент в катедрата по клинична фармакология и терапия и специализант по в клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика  към болница „ Царица Йоанна-ИСУЛ“. Понастоящем е консултиращ диетолог към Pulse Health Center.

Какво е медицинското обяснение на стреса, който всеки от нас изпитва ежедневно?

Когато човек страда от ежедневно напрежение, той започва да губи обективност.  Хормонът на стреса, наречен кортизол, създава излишък от невротрансмитерната аминокиселина глутамат, която от своя страна насърчава образуването на свободни радикали. Свободните радикали атакуват мозъчните клетки по същия начин, както кислородът атакува метала, причинявайки му ръжда. Най-сигурните сигнали за завишени нива на кортизол са отслабването на паметта в млада възраст, както и тревожност, постоянно чувство на безпокойство и напрегнатост.

Какви са симптомите на стресовото състояние?

Проблемите с паметта, главоболието, високото кръвно налягане, както и прекомерната емоционалност под формата на плачливост, излишна паника, гневност и нервност издават наличие на хроничен стрес. Стресът в ежедневието е убиец на сексуалното желание. При жените дълготрайното напрежение води до намаляване на желанието за секс, нередовна менструация и повишаване на болката и  утежняване на симптомите на предменструалния синдром.  При мъжете стресът води до еректилна дисфункция и влошаване на производството и качеството на спермата. Високото ниво на определени стресови хормони, се отразява и на работата на сърцето.

стрес при жените

До какво може да доведе стресът, ако не го овладеем?

Дълготрайният стрес засяга способността на тялото да обработва хранителните вещества. Той може да доведе до сърдечна атака или удар. Също така води до възпаление на кръвоносните съдове, които снабдяват сърцето с кръв, а това увеличава допълнително риска от сърдечни атаки. По данни на Световната здравна организация /СЗО/ главната причина за смъртността на населението са заболяванията на сърдечно-съдовата система, като 35-60%  от тях е исхемичната болест на сърцето. Ежедневните стимуланти като кофеин, енергийни продукти под различни форми или стимулиращи растителни добавки загубват своята ефективност и спират да ни запълват с енергия. Липсата на енергия е процес, започнал дълго време преди да се появи симптомът на общата отпадналост. Клетъчната енергия – АТФ /аденозин трифосфат/ се произвежда от митохондриите – ядрените централи на нашите клетки. Когато те не функционират оптимално, енергийните нива намаляват. Когато в клетките не се отделя достатъчно енергия, страда целият организъм. Приемането на стимуланти предизвиква още по-изчерпващ режим, стартирайки опасна спирала на изтощение.

Прочетете повече: Какво е бърнаут и как да се справим с него?

Какво показва Вашата практика за хората, подложени на стрес?

Хората, подложени на голям стрес развиват компенсаторни механизми за справяне – те ядат повече и най-вече „комфортна“ некачествена храна, богата на захар. Също така приемат алкохол, посягат към цигарите, леките наркотици като марихуаната или дори синтетичните като кокаина. В кабинета ми често попадат стресирани пациенти с нарушено храносмилане, гадене, повръщане и спазми, тъй като по време на стрес, тялото ни престава да храносмила, за да ни държи фокусирани. Хроничният стрес е тих и бавен убиец. Най-опасното нещо при него е колко лесно може да навлезе в живота ни и да остане там. Ние просто свикваме с това. Той започва да се чувства познат – дори нормален.

Как се справя обикновено човек със стреса?

Най-важният фактор в борбата срещу стреса е силата на волята.  Човек е длъжен да познава себе си и да прави реална оценка за околната си среда, като адаптира поведението си, преценява възможностите си, ограничава ненужните амбиции, регулира изискванията на околните и избягва неадекватни ситуации. По-трудно податливи към стрес са лица, при които доминират висок професионализъм, трудови навици и желание за нравствено усъвършенстване. Същевременно трябва да се търсят нови начини за физическа релаксация, за намаляване на психическото напрежение, за увеличаване на положителните емоции и за правилно редуване на труд и отдих. Смятам, че това се постига най-добре в специализирани центрове извън големия град, като целта е да си създадете здравословни навици за борба със стреса, които лесно могат да бъдат пресъздадени в градска атмосфера. Именно затова изключително приветствам първия по рода си в България специализиран център за рестарт, детокс и отслабване – Pulse Health Center.

Вие сте работили в подобни центрове на запад. Успяваме ли да отговорим подобаващо на европейците?

Центърът отговаря на всички изисквания за борба със стреса в съвременното ежедневие. Намира се на брега на южното Черноморие – далеч от шума и суетата на големия град. Локацията съвсем не е случайна. Това е единственото място в страната, където се съчетават планински и морски климат, което действа изключително благоприятно на организма и особено дихателните пътища. Центърът предлага както медицински, така и холистично ориентирани подходи за избавяне от стреса и токсините. В Pulse Health Center се разчита на знанията и опита на специалисти и всеки клиент се третира индивидуално. Първоначално се преминава през етапи на диагностика и идентификация на текущото състояние, като след това се назначава стратегия за действие и се пристъпва към изпълнението на план за активна профилактика и почивка. В този смисъл Pulse Health Center не отстъпва по нищо дори на най-добрите такива центрове в страни с традиции в тази сфера като Швейцария, Франция и Италия.

Горда съм, че и в България най-накрая се появи завършен и обмислен до най-малкия детайл професионален център за ревитализация, детокс и отслабване. Това е ниша, която липсваше на нашия пазар, а на запад отдавна е стандартна практика. Опитът ми като лекар в този род клиники извън България ми дава увереността, че такива места могат да осигурят наистина осезаем и траен ефект за броени дни, защото когато човек е под наблюдение, той спазва програмата без отклонения, а това гарантира постигането на истински резултати. Иска ми се да успеем да научим българина да обръща малко повече внимание на сигналите на тялото и да взима мерки превантивно, а не както в повечето случаи сега – да започне да търси решение когато вече е с влошено здраве, преуморен и отровен с токсини и излишни мазнини.

Pulse Health Center

Какво представлява Pulse Health Center в очите на един лекар?

Pulse Health Center успява да съчетае всички най-важни фактори за един успешен антистрес и детокс център – отдалечена локация, достатъчна диагностика и комплексен подход и лечение с холистична апаратура и технология. Говоря за диагностики като сегментния анализ на телесна маса с уреда за импедансометрия на фирмата Танита и биорезонанс Метатрон.

Що се отнася до конкретните дейности мога да кажа, че за да има траен ефект, е от изключителна важност да се подходи комплексно към справянето със стреса. Поддържането на оптимална и редовна физическа активност, възстановяването на съня, балансирането на хранителния режим и регулирането на здравословното телесно тегло, лечебните и възстановяващи масажи, рефлексотерапията, медитацията и възприемането на техники за борба със зависимостите: всеки един от тези елементи е неизменна част от холистичния подход.

Може да звучи странно, но ние наричаме Pulse Health Center “клиника за здрави хора”. В центъра нямаме пациенти. Имаме клиенти. Истината е, че всеки от нас има нужда да се детоксикира, да почине наистина качествено, да свали някой и друг излишен килограм и да си върне желанието за работа, полов живот и социализация. Това е място за здрави хора, които са осъзнали ползите на хелтиливинга и искат да се погрижат наистина качествено за себе си. Понякога дори 3 дни на такова място са достатъчни да заредят батериите, да ревитализират тялото и да дадат друг тип нагласа за света.

антистрес масаж

Как препоръчвате да се справим със стреса?

Бих искала да акцентирам върху повсеместната нужда от качествена почивка за работещите в големия град. Нощните заведения и хотелите по курортите са забавни, и аз също ги посещавам, но те само дават илюзията за отърсване от стреса. Нещо повече – те могат да ни навредят повече отколкото да ни помогнат, защото обикновено са свързани с употребата на големи количества храна, алкохол, цигари и наркотици. Качествената почивка е извън големия град в продължение на няколко дни. Тя води до покачване на енергийните нива и увеличаване работоспособността и коефициента на ефективно работене. Такава е програмата РЕСТАРТ на Pulse Health Center. Препоръчвам тя да се превърне в ежемесечна практика за всички ни, за да се обърнем към себе си и да не допускаме стресът да се окаже в основата на влошеното ни здраве.

Прочетете повече: Страдате ли от хроничен стрес? (ТЕСТ)

Share this article