Къде отиват излишните мазнини, когато сваляме килограми?

Къде отиват излишните мазнини, когато сваляме килограми?

Много хора са на мнение, че най-добрият начин за отслабване е чрез рестриктивни диети. Но повечето от тях не си дават сметка какво всъщност се случва с излишните мазнини, когато свалим няколко килограма.

Най-често срещаната грешка е, че мазнините се превръщат в енергия. Други пък смятат, че излишната мастна тъкан може да се преработи в мускулна, а трети, че тялото изхвърля мазнините през отделителната система. Всичко това е грешно.

Ето как всъщност работи процесът на избавяне от мастна тъкан, когато сваляме килограми.

Всичко е въглероден двуокис и вода

къде отиват мазнините когато отслабваме въглероден двуокис

Мастната тъкан се превръща във въглероден двуокис и вода. Организмът изхвърля въглеродния двуокис, когато издишваме, а водата напуска тялото през урината и потта.

Ако изгорите 4 килограма и половина мазнина например, 3.8 от тях излизат през белите дробове и устата, а останалите 700 грама се превръщат във вода.

Може да ви се стори учудващо, но всъщност сваляме килограми, когато издишваме. Почти всичко, което приемаме като храна и напитки напуска тялото ни през белите дробове. Всеки разграден въглехидрат и почти всички мазнини се превръщат във въглероден двуокис и вода. Същото важи и за алкохола. И дори протеините. Единствената разлика е, че протеините се отделят и чрез екскрементите.

Дебелото черво преработва само баластните вещества, познати още като фибри. Всичко останало влиза директно в кръвта, и съответно в органите.

Прочетете повече: Заплахата „Йо-йо“ или как да предотвратим обратния ефект от бързото отслабване?

Как всъщност качваме килограми?

как всъщност качваме килограми

Друг често срещан мит, е че надебеляваме само защото ядем повече от нужното и си пийваме алкохол без да се замисляме за ефекта му върху теглото.

Ако приемем, че средностатистическият човек поглъща 3.5 килограма храна и напитки на ден, 430 грама от тях са макронутриенти, двайсетина са фибри, а останалите 3 килограма са във формата на вода. Разбира се, това са средни стойности. Мъжете консумират повече, жените по-малко.

Но това не променя факта, че чрез дишането си приемаме допълнителни 600-700 грама кислород на ден.

Така равносметката вече е 4.2 килограма дневен прием – количество, от което все някак трябва да се избавим, за да задържим теглото си такова, каквото е.

Същият средностатистически човек обработва 430 грама въглехидрати, мазнини, протеини и алкохол всеки ден. От тях се отделят 770 грама въглероден двуокис, 290 грама вода и приблизително 30 грама карбамид (урея) и други остатъчни вещества, които се изхвърлят с урината.

Нека сега приемем, че този средностатистически човек тежи 75 кг. и е в абсолютен покой. Количеството въглероден двуокис, което организмът би отделил при това тегло, е 590 грама на ден. Няма съставка на света, която може да накара тялото да отдели повече от това на дневна база. Напомняме, че въглеродният двуокис се изхвърля през устата и се равнява на около 85% от всичката отделяна мазнина. Тоест, при 4.2 кг. общ прием, телесна маса от 75 кг. и тотална липса на движение, тялото ще изхвърли едва 690 гр. мазнини.

Дори и телесната маса да не е 75 кг., а около 50 като при повечето жени, законите на биологията и физиката остават същите.

Прочетете повече: Какво се случва с организма ни когато сме с наднормено тегло?

По-малко храна, повече движение

сваляне на килограми повече движение

Навярно вече се досетихте каква е рецептата за отслабване. Яжте по-малко и издишвайте повече.

Разбира се, причината за по-честото издишване не трябва да е насилствена. Това се нарича хипервентилация и единственото, до което може да доведе, е световъртеж.

За да изгорим 3 килограма мазнини, се нуждаем от над 8 килограма кислород, което ще произведе близо 8 килограма въглероден двуокис и 3 килограма вода. Какво ядем и пием е с по-малка тежест в това уравнение.

Начинът да накараме тялото да отделя повече въглероден двуокис е като натоварваме мускулите. Добрата новина е, че всяко едно нещо, което правим през деня, от миенето на зъби и обличането за работа до слагането на масата и миенето на чинии, забързва метаболитната скорост на организма. Разходката в парка пък забързва метаболизма цели три пъти в сравнение с лежането на дивана, а тренировката във фитнеса може да увеличи този коефициент десетки пъти.

Но за да е ефективно и трайно отслабването, то трябва да е персонализирано – спрямо килограмите, метаболизма и пределите на всеки един човек. Именно това е целта на специализирания център за отслабване, детокс и антистрес Pulse Health Center – да дава решение на съвременните проблеми с килограмите и нездравословния начин на живот по интегриран и устойчив начин – така че килограмите да се задържат в нормата, а тялото да е отпочинало и здраво.

Разберте повече за нашите програми тук и поставете началото на края на излишните килограми още сега.

Share this article