Какво се случва с организма ни когато сме с наднормено тегло?

Какво се случва с организма ни когато сме с наднормено тегло?

Миналата година стана ясно, че всеки трети в света е с наднормено тегло, а в България близо 30% от децата страдат от затлъстяване, като по този начин страната ни се нарежда на пето място по тази мрачна статистика в Европа.

Но какви рискове за здравето всъщност крие наднорменото тегло?

наднормено тегло

Важни факти за телесната мазнина

Въпреки че тялото не може да функционира без телесни мазнини, твърде голямото им количество може да повлияе отрицателно на организма. Много често, мазнините абсорбирани от тялото, не се изгарят напълно, а се съхраняват в тялото. Това натрупване води до затлъстяване, а то от своя страна може да доведе до много здравни проблеми като затруднения в дишането, артрит и сърдечни заболявания.

За да се предотвратят проблеми, свързани с излишните мазнини, трябва да сте наясно с текущия процент телесни мазнини в тялото и идеалния процент за вашето телосложение. В перфектния случай мазнините трябва да съставляват 14-17% от общото тегло при мъжете и 21-24% от общото тегло при жените.

Най-разпространеният индекс на мазнините в тялото е т. нар. Body Mass Index или BMI. BMI се изчислява на базата на човешкото тегло и височина.  Определя се когато телесната маса се раздели на височината на квадрат. Индексът, който се получава, показва дали сте с поднормено, нормално или наднормено тегло. Всичко под 18,5 и над 25 крие рискове за здравето, но нивото на заплаха зависи от конкретния индекс. Когато BMI е 30 или повече, се счита, че човек страда от затлъстяване.

BMI калкулатор

Вижте дали сте в нормата като въведете височината и теглото си в този калкулатор.

Ако се окаже, че сте над нормата, трябва да знаете някои важни неща.

Прочетете повече: Какви токсини дишаме и ядем и какво е детокс?

Наднорменото тегло води до сърдечно-съдови проблеми

Организмът изчислява, че излишната мастна тъкан в тялото се нуждае от по-голямо количество кислород, за да бъде поддържана. Това означава, че сърцето трябва да задели повече кръвоносни съдове, за да достави богата на кислород кръв към тази тъкан, което естествено го натоварва повече от нормалното.

Колкото повече мазнини се натрупват в артериите ви, толкова повече те се втвърдяват. По-дебелите артерийни стени водят до стесняване на каналите, по които преминава кръвта. За да се поддържа необходимото за изтласкване към органите и крайниците налягане, сърцето трябва да работи по-усилено.

Именно затова най-срещаните проблеми сред хората с наднормено тегло са високото кръвно налягане и нездравословните нива на холестерол и други мазнини в кръвта. Високото кръвно и холестеролът обикновено вървят ръка за ръка и увеличават риска от сърдечни заболявания и инсулт с около 24% при тегло над нормата от само 10 килограма.

Преди десетина година мащабно изследване сред 300 хил. души опитва да проследи връзката между теглото и сърдечните заболявания, като обединява резултатите от 21 различни проучвания. То установява, че наднорменото тегло увеличава риска от сърдечни заболявания с 32%, а затлъстяването с 81%. Атеросклерозата и втвърдяването на стените на артериите пък са 10 пъти по-често срещани при затлъстелите, отколкото при здравите хора.

Прочетете повече: ТОП 5 грешки, които да избягваме по време на детокс

Наднорменото тегло е най-честата причина за развитие на диабет

наднормено тегло и диабет

Затлъстяването е основната причина за развитие на диабет тип 2. Този тип диабет обикновено започва в зряла възраст, но вследствие на повишените нива на затлъстяване при децата през последните години, вече се наблюдава и сред тази възрастова група. Затлъстяването предизвика резистентност към инсулина, а тя води до повишаването на кръвна захар в организма.

Дори умереното затлъстяване драстично увеличава риска от диабет. Около 90% от хората, страдащи от тази болест, са с наднормено тегло или със затлъстяване, а броят на хората, живеещи със заболяването в световен план е нараснал драматично през последните години – с близо 75% в периода между 1980 г. и 2014 г. според данни на Световната здравна организация (СЗО). Ако не се лекува или най-малкото контролира, диабетът може да доведе до редица сериозни здравни проблеми, включително бъбречна недостатъчност, ослепяване и ампутация на крайници.

Наднорменото тегло води до депресия

През 2010 г. анализ на 15 независими проучвания открива, че наднорменото тегло води до депресия и, че в същото време депресията води до покачване на теглото.

наднормено тегло и депресия

Изследването установява, че хората с наднормено тегло са 55% по-склонни да развият депресия в сравнение с тези от нас с нормално тегло. Причините затлъстяването да увеличава риска от депресия са няколко. И двете състояния изглежда произтичат (поне отчасти) от промени в мозъчната химия и функция в отговор на стрес. Сам по себе си стресът може да доведе до надебеляване, но по-често той причинява неестествени хранителни навици. Странните хранителни навици и хранителните разстройства, характерни за страдащите от наднормено тегло пък засилват депресивните настроения. Освен това натискът на обществото за поддържане на атрактивен външен вид може да понижи самочувствието сред хората с излишни килограми, което от своя страна е основен катализатор за отключване на депресивни състояния.

Прочетете повече: Какво е бърнаут и как да се справим с него?

Проучването установява и обратната корелация: вероятността за надебеляване при депресираните хора е 58% по-голяма. Повишените нива на стресовия хормон кортизол, имат свойството да променят веществата в мастните клетки, отговорни за задържането и натрупването на телесна мазнина. Депресията понижава желанието за правилно хранене и тренировки, което прави хората, страдащи от това състояние, по-уязвими на наддаване. Не на последно място някои лекарства, използвани за лечение на депресия, причиняват повишаване на теглото на органично ниво.

Вече знаете какви са рисковете от наднорменото тегло. Добрата новина е, че то лесно може да бъде избегнато, ако водите здравословен начин на живот. Детоксът и антистрес терапията са изключително ефективни методи за неговото поддържане, а съвсем скоро ще ви разкажем и за различните начини за отслабване. Междувременно не забравяйте да спортувате и да отделяте грижи както за тялото, така и за духа.

Share this article