"Йо-йо" как да предотвратим обратния ефект от бързото отслабване

Заплахата „Йо-йо“ или как да предотвратим обратния ефект от бързото отслабване

Излишните килограми представляват сериозен проблем за немалко хора у нас. Те вредят преди всичко на здравословното състояние, като покачват риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и клинична депресия и цялостно понижават очакванията за продължителност на живота. На второ място по важност са щетите за самочувствието. Освен ако човек не е напълно примирен със закръглената си обиколка, няма начин да не усеща социално напрежение от външния си вид, особено в ерата на социалните мрежи и перманентната свързаност. За съжаление този феномен е още по-силно изразен при жените, които много по-често се подлагат на тежки диети, за да отслабнат.

Спонтанните диети с големи лишения крият реални рискове за здравето и могат да се окажат също толкова пагубни, колкото и наднорменото тегло. Един от най-разпространените рискове от бързото отслабване се нарича „йо-йо“ ефект.

йо-йо ефект

Какво представлява йо-йо ефектът?

Терминът е въведен от американския учен проф. Кели Браунел. Той твърди, че ефектът на цикличното сваляне и наддаване на килограми наподобява детската играчка „йо-йо“, която отскача високо нагоре, след като е паднала надолу. Когато човек се подлага на диета, той обикновено успява да свали излишните килограми, но се затруднява да задържи новопридобитата си форма и започва да наддава отново. Това става без видима причина, но обяснение всъщност има.

В най-общия случай причината за появата на ефекта е рязкото възприемане на нискокалорична диета, като обясненията за последствията са две:

Прочетете повече: Какво се случва с организма ни когато сме с наднормено тегло?

Психологическо йо-йо

йо-йо ефект причини

Първоначално човек се въодушевява от мисълта за сваляне на килограми, но с времето здравословната тежест от липсата на питателна храна води до крайна умора и невъзможност за поддържане на стриктния режим. Така старите хранителни навици започват да се възвръщат, но този път с емоционалната тежест от провала. Това от своя страна води до състояние на още по-голямо консумиране на калории в сравнение с периода преди старта на диетата, и съответно на тегло, каквото не е било наблюдавано дотогава.

Физическо йо-йо

Процесът на връщане на килограми се засилва допълнително от високата метаболитна пластичност на скелетните мускули. По време на диетата тялото губи килограми бързо, защото физическото натоварване остава същото, но то трябва да се извърши с по-малко калории. Организмът усеща, че не получава достатъчно храна и влиза в икономичен режим на пестене на енергия. Но когато тази храна отново стане достъпна, той започва да компенсира за периода на липса на храна като трупа допълнителна мастна тъкан първо за да си възвърне изгубените сили, и второ заради презумпцията, че подобен период може да настъпи отново и е важно той да бъде готов за следващия недостиг. Тоест природата не приема диетата за нещо, което сами бихме се причинили, а по-скоро за период на дефицит, наложен от външни фактори, с които тялото трябва да се бори.

Как да предотвратим йо-йо ефекта?

Rayna Stoyanova Dietolog

Д-р Райна Стоянова е главен консултиращ диетолог в Pulse Health Center и има множество статии, в които предупреждава за йо-йо ефекта. Тя препоръчва да се внимава когато се възприемат диети, които са радикално различни от досегашния начин на хранене на пациента. Според нея йо-йо ефектът е компенсаторна реакция на организма да се запасява с килограми вследствие на рязко понижаване на телесна маса и може да се предотврати, когато отслабването се планира и извършва поетапно: „Йо-йо ефектът може да варира в загуби или покачвания на теглото от 3 до 5 кг. в един цикъл до големи промени, надвишаващи 25 кг. Колкото по-бързо се редуцира теглото, толкова по-ярко се проявява йо-йо ефектът. Ако редукцията на килограмите се извършва стъпка по стъпка, рискът от появата на йо-йо ефект намалява“.

Прочетете повече: ТОП 5 грешки, които да избягваме по време на детокс

Известната българска диетоложка уверява, че ефектът на нормализиране, в който спираме да сваляме килограми бързо, е естествен и не трябва да ни обезкуражава: „В началото всичко потръгва, килограмите се топят, а в един момент настъпва блокаж или така нареченото метаболитно плато“, предупреждава д-р Стоянова.

йо-йо ефект как да предотвратим

Истината е, че организмът просто има нужда от време. Точно както йо-йо ефектът намалява след няколко отскачания на топчето, така и организмът се стабилизира след известно време. То му е нужно, за да се адаптира към новия хранителен режим, да стабилизира нивата на мастна тъкан и да привикне към това да се справя с физическото натоварване (каквото и да е то) с новите количества калории, които приема на дневна база. В повечето случаи този период трае около 3 месеца, след което задържането на свалените килограми става по естествен начин.

Другият сигурен начин за задържане на постигнатите резултати е възприемането на персонализирана диета, създадена от диетолог, вместо обща, която може да се намери навсякъде в Интернет. Разбира се, има и универсални постулати, като сваляне на калорийния прием с още 300 калории на ден след привършване на диетата или процентно намаляване с около 22% за току-що завършилите диета спрямо тези, които не са се подлагали на такава. Но в същото време фактори като възраст, мускулна маса, история на заболяванията, кръвен състав и много други оказват огромно влияние върху ефективността и трайността на всяка една диета и следва да се вземат предвид преди всяко едно решение за сериозно преосмисляне на телесната маса.

Прочетете повече: Къде отиват излишните мазнини, когато сваляме килограми?

Pulse Health Center 19-21 April Rayna Stoyanova Restart

Точно затова препоръчваме да се срещнете с диетолог като д-р Райна Стоянова и да поискате съставянето на персонализирана диета. Можете да направите това на брега на морето в нашия петзвезден специализиран център за детокс, антистрес и отслабване Pulse Health Center. В него ще намерите не само топ специалисти в сферата на диетологията и здравословното хранене, но ще имате и възможността да се подложите на диагностиката, нужна за съставянето на персонализиран режим за отслабване. А, ако сте убедени, че е дошло време да отслабнете завинаги, можете да се подложите и на нашите специализирани програми за отслабване Ultra Slim 7 и Slim & Fit 14

Разберете повече за програмите тук и резервирайте своето място сега.

 

Share this article