ТОП 5 грешки, които да избягваме по време на детокс

ТОП 5 грешки, които да избягваме по време на детокс

Като всяка една процедура, създадена за постигането на конкретна цел, детоксът също си има своите правила. В случая целим да се изчистим от токсините, тялом и духом, като по този начин рестартираме организма си. Звучи елементарно, нали? Не и ако правите нещата на своя глава. Ето кои са петте най-често срещани грешки по време на детокс, които трябва да избягвате, ако искате да постигнете истински добри резултати.

  1. Бъркате детокса с отслабването

Дори и да лежите на дивана цял ден и да не правите нищо, организмът ви все пак се нуждае от поне 1,000 калории на ден, за да оперира нормално. Това включва базовите функции на човешката анатомия като изтласкването на кръв от сърцето към другите части на тялото, циркулацията на вещества в организма, работата на белите дробове, централната нервна система, мозъка и т.н.  Ако приемате по-малко хиляда калории на ден, вашето тяло ще влезе в режим на съхранение, за да компенсира за по-малкия приход на енергия. В такива ситуации тялото започва да се „самоизяжда“ като гори от телесните запаси, за да компенсира недостига и поддържа системата в изправност. За наше огромно съжаление в този режим на съхранение организмът не разграничава мускул от мазнина. Щеше да е страхотно, ако можехме да горим само излишните килограми, ала уви. C’est la vie! Старайте се да се придържате към хранителен режим, изготвен специално за вас от нутриционист, който е съобразил вашия детокс режим с нужните ви калории. Ако все още нямате такъв, най-малкото, което можете да направите е да започнете да хапвате значително по-малко, но доста по-често: между 4 и 6 пъти на ден.

детокс грешки

Прочетете повече: Какви токсини дишаме и ядем и какво е детокс?

  1. Отдавате се на изкушенията

Детоксикацията е ефективна само когато преустановим приема на токсични вещества. Ако още със започването на програмата, започнете да се поддавате на изкушенията, ще свършите работата половинчато. Добрите детокс програми осъзнават проблема с нездравословните желания и обикновено предвиждат някакво решение на този проблем. Те успяват да съчетаят различните процедури с хранителен режим, който хем ще ви детоксикира, хем няма да остави сетивата ви на произвола на съдбата. Смутитата, супите и чайовете са част от този компенсаторен елемент и са белег на истински добрите детокс програми. Има и нещо друго: със задълбочаването на детокс програмата ще усетите още по-голяма нужда от изкушения, но това всъщност е знак, че процедурата действа, а с времето желанието ще намалява все повече и повече.смутита

  1. Разчитате на разхлабителни, диуретици и други стимуланти

  2. Разхлабителните и диуретични хапчета са популярни сред хората, които смятат, че могат да „надхитрят системата“ като ускорят пречистването си с допълнителни средства. Логиката е, че тези стимуланти помагат за свалянето на килограми и по този начин чистят и токсините. Не съвсем. Да, това е един вид сваляне на килограми, но не и сваляне на мазнини. Разхлабителните хапчета водят да изхвърляне на отпадъчни вещества, които не са преминали все още през храносмилателната система, а диуретиците служат за изхвърляне на вода. И двата способа носят рискове дори и за млади, здрави хора. Причината за това е, че с отделянето на вода и отпадъчни вещества, организмът изхвърля и електролити, които регулират дейността на сърцето и баланса на течности в организма.Прочетете повече: Холивудски детокс: Как звездите прочистват тялото си?
  1. Подлагате се на детокс твърде дълго

Колкото по-дълго се придържате към специален режим на хранене, толкова по-големи стават рисковете организмът ви да се възпротиви и да се включи компенсаторна реакция, която да ви накара да надебелеете. Това е още една причина да не прекалявате твърде много с ограниченията. Кратките детокс процедури (до 7 дни) имат способността да елимират лошите навици, като пиенето на газирани напитки или безмозъчното тъпчене със снаксове на работа. В най-лошия случай, те помагат за поемането в правилната посока, но като всички хубави неща, те същи трябва да имат своя край, защото ако прекалим, рискуваме да предизвикаме т. нар. йо-йо, или обратен, ефект.

твърде дълъг детокс

  1. Забравяте, че тялото и ума са едно

Ако смятате, че детоксът е нещо, което правите само за тялото си, грешите. Можете да детоксикирате и ума си. Опитайте се да се отърсите от негативните и напрягащи мисли и да увеличите позитивната информация. Ако сте в режим на детокс, но в същото време не спирате да четете криминалната хроника или пропагандистки новини, няма как да постигнете пълно пречистване. Няколко минутки медитация или разходка сред природата ще ви помогнат да избягате от черногледството. Комбинирайте двете процедури на детокс (на ума и тялото) за максимален ефект.

тяло и ум

Pulse Health Center винаги е препоръчвал целенасоченото, комплексно и холистично противодействие на токсините. Центърът предлага специално разработената програма INTENSIVE DETOX, която включва всички важни елементи на точната диагностика, персоналния подход, подходящата продължителност и правилното хранене, за да ви избави от токсичните вещества бързо и ефективно.

Share this article