10 най-стресиращи професии в България - Pulshealth

10 най-стресиращи професии в България

Светът ни е изпълнен с отговорности – към шефа, към фирмата, към семейството, към държавата, към близките и към непознатите. Приемаме ги като дълг или като задължение, като чест, или като отегчение. Но независимо от частния случай, някои професии просто са по-стресиращи от други. Ето как се подреждат професиите в България по нива на хронично напрежение:

  1. Таксиметров шофьор

таксиметров шофьор

Едва ли има някой от нас, който да няма култова история с таксиметров шофьор.

Хаосът, който цари по родните пътища, може да накара и най-уравновесения шофьор да излезе извън релси, но да караш кола по разбитите улици на милата ни родина по 10 часа на ден си е истински кошмар.

Точно това е причината таксиметровите шофьори да намерят място в нашата класация на най-стресиращите професии в България. Лошите пътища, невъзпитаните и неспазващи правилата участници в движението, постоянната концентрация, нужна, за да не поставиш в опасност себе си и пътниците си – всичко това прави таксиметровите шофьори изключително раздразнителни – факт, който всеки от нас може да потвърди от собствен опит.

  1. Репортер

репортерАко имате близък приятел, който практикува тази професия, навярно сте наясно с това колко стресираща може да бъде тя. Факторите за това са няколко. На първо място е нерегламентираното работно време. Огромната част от хората работят от 9-10 сутринта до 6-7 вечерта. Това е един напълно естествен за човешкия организъм ритъм. Репортерите, от друга страна, много често нямат регламентирано работно време: то е микс между работа в редакцията и събитията, които трябва да се отразят в рамките на астрономическия ден (да, не на работния, а на астрономическия). Понякога им се налага да започват работа по първи петли и да стоят до полунощ, за да си свършат работата. На второ място е стресиращата обстановка в самата редакция. Тази професия е легендарна с безкомпромисното отношение на шефовете (в случая редакторите) към по-низшестоящите.

В редакциите в България, а и не само, се крещи, обижда и цари постоянна паника.

На трето, но може би също толкова важно място, е ниското заплащане, което е характерно за репортерската професия по цял свят, и води до постоянна тревога.

  1. Пиар специалист

пр специалист

Специалистите по връзки с обществеността са подложени на стрес най-вече заради отговорността, която носят пред работодателите си. Те са лицата на организациите, които представляват и всяка една тяхна дума се счита за официална позиция на компанията или институцията.

Объркаш ли нещо – може бързо да се простиш с работата си, или най-малкото да изтърпиш сериозно мъмрене в кабинета на шефа.

Това носи със себе си огромно напрежение на ежедневна база. Особено голям е натискът в публични институции, защото там залогът вече е обществен и политически. Друг интересен факт за пиарите е, че огромна част от времето им, прекарано на работа, е в общуване с репортери, а както вече разбрахме, те самите не са от най-спокойните хора. На това му се вика „перфектна буря“.

  1. Корпоративен директор

копроративен директор

Директорите в големи компании са подложени на ежедневен стрес, защото носят огромна отговорност – към изпълнителния директор, към отдела и хората, които ръководят и към бизнес резултатите, за които постоянно трябва да се отчитат. Многочасовите срещи, гоненето на крайни срокове и отговорността за успеваемостта и благосъстоянието на служителите са извори на постоянен стрес и ментална умора.

Това често води до проблеми със съня, а относително високият им стандарт на живот ги подтиква и към злоупотреба със субстанции.

Тези фактори правят корпоративните директори и мениджъри особено податливи към развитието на хроничен стрес.

  1. Организатор на събития

организатор на събития

Организирането на събития е много стресираща дейност. Налага се координирането на локации, кетъринг, развлекателна програма, участници, игри, звуково и светлинно оформление, програма, гости, безопасност, промоционални материали и още куп други неща. Струва ви се малко? Сега умножете всичко по две, защото цялата администрация (като фактури и договори) обикновено също минава през същия човек. Все още не сте убедени? Умножете този сбор по още 2 за всяко друго събитие, което един организатор може да има нещастието да прави в същия момент.

А сега си представете, че цялата тази организация трябва на всяка цена да стане до определена дата, защото иначе може да се провали изцяло в последния момент.

Това е животът на организатора на събития и той е откровено стресиращ.

  1. Оператор в телефонен център

оператор в телефонен център

„Вие сте некадърници!“, „Как може такова нещо!“,  „За това ли ви плащам!?“, „Докога ще ме размотавате!?“ Това чува всеки ден по няколко пъти един оператор в т. нар. кол центрове. Често го чува на няколко различни езика, а още по-често това са най-меките думи, които прозвучават в ушите му в рамките на един работен ден.

Стресът в тази професия се дължи най-вече на комуникацията с хора. За разлика от нормалната комуникация в бизнес среда, обаче, тук никой не се съобразява с тона на приличието.

Напротив, много често изкарваме яда от собственото ни стресиращо ежедневие върху клетите момчета и момичета в тези телефонни централи. Често забравяме, че те само отговарят на телефонни обаждания и в 99% от случаите, проблема, заради който гневно им държим тон, не е предизвикан лично от тях.

  1. Полицай

Полицай

Полицейската професия е преди всичко дълг. Дълг пред обществото да бъде опазено от злонамерените и престъпно безотговорните. Тъжно е, че мнозина в България омаловажават жертвата на тези мъже и жени, заради крайпътните им колеги и пограничните им братовчеди по професия. Полицаите носят огромна отговорност и това не може да им бъде отнето или отречено.

С огромната отговорност да пазят реда и законите за съжаление идват и непропорционално ниското заплащане, неравномерното работно време, тежките социални ситуации,  и като цяло сблъсъкът с най-тъмните страни на човека.

Стресът се натрупва ежедневно у тези хора и бързо става част от ежедневието им, а това го прави летален в дългосрочен план.

  1. Пилот на пътнически самолет

пилот на пътнически самолет

Да пилотираш няколко тона алуминий и взривоопасно гориво на 12 километра над морското равнище с 900 км/час звучи толкова страшно, че ни се свива стомаха, само като си го помислим. Ако прибавим към това и живота на няколкостотин души, ситуацията започва да изглежда като сценарий от филм на ужасите. Всъщност, немалко хора се чувстват точно така, когато се качат на самолет, но за пилотите на тези машини, това е ежедневие.

Напрежението, свързано с всяко излитане и кацане и постоянната мисъл, че носиш отговорност за хората на борда, прави тази професия изключително стресираща.

Добавяме дългите смени, постоянната нужда да бъдеш нащрек за техническата изправност на инструментите, досадната рутина на всеки полет и знанието, че ако нещо сериозно се обърка, шансовете да оживееш са минимални, и имаме налице рецепта за класически бърнаут. Е, поне униформите са готини.

  1. Пожарникар

пожарникар

Няма живо същество на земята, което да не се бои от огън. Това прави пожарникарите единствените живи организми на планетата, които доброволно се впускат в него. Самата мисъл, че крачиш смело към смъртта вече те прави различен от другите, но с тази храброст идва и сериозно ментално напрежение.

Пожарникарската професия е една от най-стресиращите, защото е свързана с нещо, което е напълно противоестествено на човешката природа – да се хвърляш в стихията вместо да бягаш от нея.

А когато стихията стане наистина страшна и залогът е човешки живот, стресът може буквално да те съкруши. Разбира се това е само върхът на айсберга. Подобно на полицейската професия, пожарникарската също е характерна с неравномерна работа, голяма отговорност и незадоволително заплащане.

  1. Хирург

хирург

Ако полицаите, пожарникарите и пилотите имат косвена отговорност за живота на хората, то няма по-пряка от отговорността, която носят хирурзите. Работата на хирурга може да се приеме като най-стресиращата сред стресиращите. Те стават в 6 сутринта всеки ден, извършват работата си на крак, дежурят на повикване, дават нощни смени и буквално държат в ръцете си живота на другите.

Надали има работа, която да се отразява толкова пряко на менталното състояние на човек, като тази на хирурга.

Напрежението в операционната зала далеч не е за всеки. То се отразява на отношенията с приятелите, със семейството и партньорите и е сигурна причина за развитието на хроничен стрес.

Няма съмнение, че всяко едно от тези занимания е много стресиращо, но стресът може да покоси дори и тези професии, които обикновено се считат за по-спокойни. Разберете повече за това как работи „бичът на десетилетието“ в интервюто с д-р Райна Стоянова, а след това се подложете и на нашия тест за хроничен стрес.

Ако имате и най-малкото съмнение, че нещо не е съвсем наред с менталния ви покой, ви препоръчваме да се запишете за тридневната антистрес програма на Pulse Health Center РЕСТАРТ. Тя ще ви помогне да възвърнете силите си и да продължите да градите кариерата си напълно заредени и още по-устремени.

Повече информация за програмата, може да прочетете тук.

Share this article