Какво е посттравматичен стрес и как да се справим с него?

Какво е посттравматичен стрес и как да се справим с него?

След травматично преживяване е нормално да се чувствате уплашени, тъжни, тревожни и отчуждени. Но ако продължите да се чувствате подтиснати дълго след злополучното изживяване, има вероятност да сте развили посттравматично стресово разстройство.

Може би изглежда така сякаш никога няма да преодолеете случилото се и да се чувствате нормални отново, но лечение има. То е преди всичко медицинско и трябва да се изпълнява по препоръка на специалист.

ВАЖНО! Тази статия няма за цел да ви излекува. Това може да направи само един доктор. Ще ви запознаем с разстройството и ще ви дадем съвети как да облекчите симптомите, но истинската терапия трябва да се извърши под квалифициран медицински контрол.

Обърнете се към личния си лекар и потърсете специализирана помощ сега.

Какво е посттравматичен стрес?

Посттравматичното стресово разстройство може да се развие след всяко събитие, което ви кара да се страхувате за вашата безопасност и живот. Свикнали сме да чуваме за посттравматичния стрес (ПТС) от американското кино, където най-често се свързва с изнасилвания или психологически белези от войните на САЩ във Виетнам, Афганистан и Ирак. В България най-честите причини са автомобилните катастрофи и насилието вкъщи или на улицата.

посттравматичен стрес

Кои са най-типичните причини за ПТС?

 • Природни бедствия
 • Автомобилна катастрофа
 • Внезапна смърт на любим човек
 • Изнасилване
 • Отвличане
 • Нападение
 • Сексуално или физическо насилие
 • Липса на грижи в детството

Независимо от причините за неговата поява ПТС е универсално за всички хора състояние, което се характеризира с чувство на тревога, безнадеждност, безпомощност и емоционална безразличие към ежедневието. Случаите, в които събитието или поредицата от събития са били непредсказуеми или неконтролируеми, засилват вероятността от развитие на синдрома. Той може да засегне както участниците в злополуката, така и нейни преки свидетели, или първите хора притекли се на помощ, като случайни минувачи, полицаи, пожарникари и медици.

Прочетете повече: Страдате ли от хроничен стрес? (ТЕСТ)

Какви са симптомите на ПТС?

След травматично събитие почти всеки изпитва поне някои от симптомите на ПТС. Най-често това са кошмари през нощта и тъжни мисли за случилото се през деня. За повечето хора обаче тези симптоми са краткотрайни. Те могат да продължат няколко дни или дори седмици, но постепенно отшумяват.

Нормалната реакция на шок за ума и тялото вследствие на травматично събитие се превръщат в ПТС, когато не можете да се справите с преживяното. Споменът за случилото се и емоциите, които свързвате с него, са непрестанни. Не се чувствате все по-добре всеки ден, а напротив, усещате, че нещата се влошават.

Посттравматичното стресово разстройство е разновидно, защото нервната система и прагът на толерантност към стреса са различни за всеки човек. Най-вероятно е да развиете симптоми на ПТС в часовете или дните след травматичното събитие, но понякога това може да отнеме седмици, месеци или дори години. Понякога симптомите изглежда се появяват без причина. В други случаи те се задействат от нещо, което ви напомня за първоначалното травматично събитие, като например шум, изображение, определени думи или миризма.

Медицината групира симптомите в четири основни категории.

посттравматичен стрес симптоми

Постоянно преживяване на травматичното събитие

 • Натрапчиви, неприятни спомени от събитието
 • Епизодични възпоменания (усещане, че събитието се случва отново пред очите ви)
 • Кошмари (свързани със събитието или нещата, които са породили стреса)
 • Чувство на силна покруса, когато си спомните за инцидента
 • Интензивни физически реакции, напомнящи за събитието (силно сърцебиене, бързо дишане, гадене, мускулно напрежение, изпотяване)

Избягване и притъпяване

 • Избягване на дейности, места, мисли или чувства, които ви напомнят за инцидента
 • Невъзможност за запомняне на важни аспекти от травмиращото събитие
 • Загуба на интерес към социални, семейни и професионални активности и живота като цяло
 • Отчужденост и емоционално безразличие
 • Усещане за мрачно бъдеще (не очаквате да живеете нормално, да имате кариера и семейство)

Хипербудност

 • Проблеми със съня
 • Раздразнителност или гневни избухвания
 • Параноя
 • Нервност
 • Агресивно, саморазрушително или безразсъдно поведение

Негативни мисли и промени в настроението

 • Вина, срам или самообвинение
 • Чувство на самота
 • Чувство на недоверие и предателство
 • Трудност при съсредоточаване или запомняне на факти
 • Депресия и безнадеждност

Прочетете повече: Има ли „добър стрес“ и какви рискове крие?

 

Как да облекчим симптомите на ПТС?

посттравматичен-стрес-справяне

Опитайте се да се противопоставите на чувството си за безпомощност. Преодоляването на това усещане е ключът към преодоляването на ПТС. Травмата ви кара да се чувствате уязвими, затова е важно да си припомните, че имате силни страни и умения за преодоляване на трудностите.

Един от най-добрите начини да възстановите чувството си за значимост е да помагате на другите: да отделите от собственото си време в името на кауза, в която вярвате; да дарите кръв; да се свържете с приятел в нужда или да направите дарение на благотворителна организация.

Започнете да тренирате. Физическите упражнения карат организма да отделя ендорфин (хормона на щастието), повишават общото настроението и  подобряват виждането за света. Тренировките пренасят вниманието ви от мислите за инцидента към мисли за тялото и неговите движения. Не на последно място упражненията помагат на нервната система да се отърси сковаващия стрес, предизвикан от травмата.

Ритмичните упражнения, които ангажират ръцете и краката, като ходене, бягане, плуване или танци, са особено ефективни. Вместо да се фокусирате върху мислите си, съсредоточете вниманието си върху това как се чувства тялото ви. Обърнете внимание на усещането, когато краката ви докосват земята, ритъма на дишането или усещането на вятъра по кожата ви.

Прекарвайте време в природата. Физическите упражнения са особено ефективни, когато се комбинират с уединението и мира, които носи природата. Извършването на дейности на открито, като туризъм, къмпинг, планинско колоездене, скално катерене, рафтинг, каране на ски и плуване в морето, са мощен способ за справяне със симптомите на ПТС.

Отпуснете се. Приложете техники за релаксация като медитация, дълбоко дишане, масаж или йога. Те задействат сигналите на тялото за отпускане и са доказан начин за справяне с всякакъв вид стрес.

Прочетете повече: 3 лесни антистрес активности за начинаещи

Избягвайте алкохола и наркотиците. Когато се борите с трудни емоции и травматични спомени, може да се изкушите да се „самолекувате“ с алкохол или наркотици. Това е изключително грешно. Много от веществата, които се съдържат в алкохола и наркотиците, влошават симптомите на ПТС и възпрепятстват медицинското лечение. Избягвайте субстанциите на всяка цена.

посттравматичен стрес здравословно хранене

Яжте здравословно. Започнете деня си със закуска и поддържайте енергията си висока, а ума ясен и балансиран. Хранете се по малко през целия ден вместо веднъж късно вечерта. Наблегнете на храни, богати на мастни киселини Омега 3. Те се съдържат в мазните риби, лененото семе и орехите и играят жизненоважна роля за емоционалното здраве. Ограничете преработената пържената храна, нишестета и захарите, които могат да влошат промените в настроението.

Наспивайте се. Липсата на сън може да предизвика гняв, раздразнителност и лошо настроение. Постарайте се да спите между 7 и 9 часа всяка нощ. Спазвайте режим на лягане в конкретен час, съпроводен от релаксиращ ритуал като слушайте на успокояваща музика или четене на забавна книжка.

Опитайте се да съчетаете всичко това, като посетите специализиран център за лечение на стрес, като Pulse Health Center, но запомнете, че посттравматичното стресово разстройство е медицинска диагноза. Тридневната програма РЕСТАРТ на Pulse Health Center за тотален релакс на брега на морето може и да изпълнява всички препоръки за справяне със симптомите на посттравматичния стрес, но за да се излекувате напълно, трябва да се обърнете към медицинско лице.

ВАЖНО! Ако смятате, че страдате от ПТС, се обърнете към личния си лекар незабавно!  

Share this article