Има ли „добър стрес“ и какви рискове крие? - Pulsehealth.bg

Има ли „добър стрес“ и какви рискове крие?

Стресът е доказано лош за хората. Той води след себе си редица психологически и физически вреди, които могат да се окажат изключително опасни за здравето в дългосрочен план. Но някои източници твърдят, че стресът, особено в малки количества, може да бъде полезен. В английския език дори има дума за този позитивен вид стрес: eustress (юстрес).

Колко и в какви количества е полезен всъщност стресът и може ли предимствата да компенсират за недостатъците?

Прочетете повече: 10 вредни навика, които повишават нивата на стрес

„Добър“ стрес

добър стрес лош стрес

Терминът “eustress” e създаден от унгарския ендокринолог Ханс Сели. Характеризира се като стрес, който не причинява здравословни проблеми, подобрява цялостното състояние и води до общо удовлетворение. Приема се за обратното на “distress” (покруса), което пък е класическото обяснение за стреса, водещ със себе си един куп отрицателни последици.

Всеки ще се съгласи, че стресът, който изпитваме по време на тренировките във фитнес клуба, когато гледаме трилър или филм на ужасите или когато участваме в състезания не ни вреди, а напротив, ни стимулира да сме нащрек.

В специална статия на темата, американската журналистка на Ню Йорк Таймс и писателка на бестселъри Сара Джио изброява 7 конкретни преимущества на стреса:

  • Повишена креативност:  Преди да решим видимо безизходен проблем, често се сблъскваме с чувство на безсилие и стрес, но това засилва въображението и креативността ни.
  • Подсилване на имунна система: Кратките изблици на стрес засилват имунната система и психическата издръжливост.
  • Поддържане на физическа форма: Стресът от физическите упражнения допринасят за здравината на тялото.
  • Взимане на решения: Когато сме изправени пред важно, но трудно решение, стресът ни кара да се обърнем за съвет към вътрешния си глас и да действаме според ценностите си, защото те са „стените“ на комфортната ни зона.
  • Концентрация: Когато сме притеснени за нещо или някого, изпитваме напрежение и стрес, но това ни кара да сме съсредоточени и нащрек за опасностите и предизвикателствата.
  • Здравословно възстановяване: Краткосрочният стрес може да помогне на пациенти да се възстановят след физически травми и хирургически операции.
  • Повишена работоспособност: Умерените нива на стрес на работа, свързани с крайни срокове и очаквания за високо качество, могат да подсилят работоспособността.

добър стрес концентрация

Като стана дума за работа, някои професии са много по-стресиращи от други, както разбрахме в нашия списък с 10-те най-стресиращи професии в България. Въпреки това тези професионалисти са свикнали на напрежението, а други дори се стремят към него, за да повишат ефективността си. Такива са войниците и спортистите, както и професиите, които се нуждаят от огромни умствени усилия, за да получат признание, като учените, инженерите и писателите.

Прочетете повече: 3 лесни антистрес активности за начинаещи

Според проучване на психолога Михали Цикззентмихали, овладяването на добрия стрес може да ви помогне да влезете в състояние на повишена осъзнатост за околната среда и пълно усвояване на дадена дейност, било то умствена или физическа. Това състояние може да се прояви в кариерата, в творческо начинание (като например свирене на музикален инструмент), или в любовната игра. Причината за това е, че организмът впряга всичките си ресурси, за да постигне дадена цел, но на цената на значително напрежение и стрес.

За сметка на това пък по-малките нива на стрес укрепват връзките между невроните в мозъка и стимулират производството на жизнено важния мозъчен химикал невротрофин. Това обяснява и защо физическите упражнения помагат за повишаването на ментални функции като продуктивност и концентрация. Изследвания показват, че контролираното подлагане на тялото на краткосрочен стрес може да увеличи способността на мозъка да помни и научава нови неща.

 „Лош“ стрес

лош стрес

Колкото и позитивни ефекти да има стресът, дори и добрата му страна може да доведе до негативни резултати, ако „предозираме“.

Подобно на усещането за пределна изтощеност след масиран приток на адреналин, „добрият“ стрес може да доведе до разочарование, внезапна липса на мотивация и дори депресия, след като изчерпи краткосрочния си положителен ефект върху тялото и ума.

Твърде голямата амбиция в кариерата, любовта, хобитата и живота като цяло, и постигането на целите в тези сфери с помощта на юстрес, може да създаде нереалистични очаквания и да ни вкара в спиралата на хроничния стрес. Тя се характеризира с неспособност да контролираме стреса в ежедневието си и възприемането му за нещо естествено предвид динамиката на съвременния живот. Това разбира се, е напълно грешно. Хроничният стрес е изключително опасен и може да доведе до сърдечно-съдови заболявания като възпаление на кръвоносните съдове и сърдечен удар, хранителни разстройства, носещи риск от затлъстяване и диабет, както и зависимости към наркотици, алкохол и други вредни навици, в които тялото търси спасение от напрежението.

Прочетете повече: Страдате ли от хроничен стрес? (ТЕСТ)

Лекарите предупреждават, че стресът е „бичът на десетилетието“ и трябва не просто да се избягва, а да се лекува активно. Именно кариеристите, които уж най-добре владеят „добрия“ стрес, всъщност рискуват най-много да развият хроничен стрес, защото амбицията им изисква все повече и повече усилия, които неимоверно стресират организма.

Именно затова препоръчваме да водите възможно най-балансиран и енергоефективен живот. Не казваме, да не бъдете кариеристи и да не следвате мечтите си. Напротив – подкрепяме го с две високо вдигнати ръце. Но за да запазите ума си бистър и тялото здраво, организмът ви се нуждае от пречистване. То трябва да е пълноценно и целенасочено – каквито сте и вие.

Pulse Health Center Antistress

Pulse Health Center създаде програмата РЕСТАРТ точно с тази цел – да помогне на амбициозните българи да постигат целите си по устойчив начин – без да прегарят и заредени с енергията, от която имат нужда, за да вървят напред. Специалната програма в петзвездния Pulse Health Center в курорта Свети Влас включва диагностика и антистрес процедури, които може да изпълнявате всеки път, когато усетите, че започвате да губите контрол над острия си ум. С нейна помощ ще останете концентрирани и устремени и без да ви се налага да разчитате на „добрия стрес“, а дори и да прибягвате към него, трите дни на брега на Черно море ще ви помогнат да презаредите батериите, така че той да никога да не се превръща в „лош“.

Разберете повече за програмата РЕСТАРТ тук и резервирайте своето място сега.

Share this article