3 лесни антистрес активности за начинаещи - Как да се справим

3 лесни антистрес активности за начинаещи

Стресът е неизменна част от съвременното ни ежедневие. Приели сме го за естествен спътник – къде заради реалността на бита ни, къде заради толкова привичното ни самосъжаление. Но това не е нужно да е така и решение винаги има, стига да го търсите.

Ако никога досега не сте опитвали да поставите начало на борбата с „бича на десетилетието“, ние можем да ви помогнем да го направите още този уикенд.

Представяме ви три лесни антистрес активности за начинаещи, които може да прилагате всеки уикенд.

Разходка сред природата, а не в парка

разходка сред природата

Много от нас избират природата по време на уикенда и почивните дни.

Този път обаче ви предизвикваме да смените градския парк с разходка до най-близката природна забележителност – гора, планина, море, езеро или язовир – в България си имаме всичко.

Разходката извън града ще пречисти ума ви по начин, по който препълненият парк или градинка никога не биха могли.

Равномерният звук на вълните е естествена антистрес терапия, a според учени от университета в Киото, разходката в гората може да се използва като лек срещу хроничния стрес.

Преди време японците провели експеримент, в който подложили две различни групи на диагностика на нивата на кортизол (хормона на стреса) – първата група била наблюдавана в нормалната си среда, а втората непосредствено след разходка в гората. Учените открили, че съдържащите се в бора, елата, кедъра и кипарисовите дървета фитонциди като алфа пинен и бета пинен, които освен това са в основата на етеричните масла, намаляват нивата на кортизола у хората, които ги вдишват.

Прочетете повече: 10 вредни навика, които повишават нивата на стрес

Опитайте медитация за пръв път

медитация

Като стана дума за кортизол, няма как да не споменем предимствата на медитацията. Ако релаксацията не е нейна цел, тo със сигурност е неин резултат. През 70-те години на миналия век Хърбърт Бенсън, изследовател в медицинския институт на Харвардския университет, създава термина „ефекта на релаксацията“, след като провежда изследвания върху група хора, практикуващи трансцендентална медитация. Според Бенсън медитацията намалява активността на симпатиковата нервна система и по този начин влияе позитивно на редица други фактори. Сред тях са по-ниското кръвно налягане,  по-доброто кръвообращение, занижаването на сърдечната и дихателна честота и понижени нива на кортизол и стрес.

Ако никога досега не сте изпробвали това вкъщи, ви препоръчваме да го направите още този уикенд. Ще имате на своя страна времето, нагласата и комфорта на семейния дом, така че няма причина да не опитате.

Ето едно бързо и лесно упражнение за току-що започващи:

  1. Седнете или легнете удобно по гръб.
  2. Затворете очи.
  3. Не полагайте усилия да контролирате дишането си; просто дишайте естествено.
  4. Фокусирайте вниманието си върху дишането и как тялото се движи с всяко вдишване и издишване. Обърнете внимание именно на движението на тялото, докато дишате. Следете гърдите, раменете, гръдния кош и корема. Съсредоточете се върху дъха си, без да контролирате темпото или интензивността му. Ако умът ви започне да се разсейва, върнете вниманието си обратно върху вдишването и издишването.

Поддържайте тази медитативна практика в продължение на две до три минути, като за начало, след което опитайте за по-дълги периоди.

Това е всичко. Просто се вслушайте в дъха си и не мислете за друго и стресът ще започне да отминава.

Прочетете повече: 10 най-стресиращи професии в България

Подложете се на водна терапия

хидромасаж

Съществуват десетки видове терапии с вода – хидротерапия, уатсу терапия, таласотерапия, виши душ и т.н. Голяма част се свързват с топли минерални води, заради лечебните свойства на химическите елементи в тях, но всички имат нещо общо помежду си. Усещането на тялото, че е заобиколено от вода го прави да се чувства спокойно. Това състояние симулира усещането на тялото, когато е било само зародиш в майчината утроба и е причината за това малките бебета да могат да плуват без никой да ги е учил.

Препоръчваме ви да потърсите най-лесния и бърз начин за потапяне във вода – каквато и да е – стига да не е студена. Все пак не планирате голямата си лятна почивка, а търсите начин да отпуснете напрежението за няколко дни.

И все пак за препоръчване е да има източник на подводна струя, която да масажира краката и гърба ви. Това ще поглези тялото ви и ще ви избави от стреса.

Подводното масажиране е ефективен метод за подобряване както на кръвообращението, така и на лимфната циркулация, тъй като стимулира тъканите и органите на тялото и подобрява цялостното състояние на организма. То се счита и за метод за възстановяване след травми, тъй като успокоява болката. Но дори и да приемем, че не се нуждаете от посттравматична терапия, ежедневният физически стрес, който оказва застоелият живот в офиса върху тялото, също има нужда от лечение, а хидромасажът е най-лесния и достъпен лек, що се отнася до водната лековитите свойства на водата.

Прочетете повече: Страдате ли от хроничен стрес? (ТЕСТ)

Опитайте да повторите тези дейности няколко уикенда подред или по време на празници. Така ще си създадете навик и постепенно ще усетите резултати.

Ако все пак не успеете да се подложите на нашите предложения за антистрес терапии, не се притеснявайте. Всяка една от тях, и много други, може да изпитате само за три дни в специално създадения за антисрес и детокс медицински център Pulse Health Center в Свети Влас. Програмата РЕСТАРT предлага диагностика, разнообразни активности и консултация с лекари, диетолози и лични инструктори, за да ви предостави пълния набор от елементи, нужни за тоталното и трайно преборване на стреса.

Кликнете тук, за да разберете повече за програмата и тук, за да запазите своето място сега.

Весели празници от Pulse Health Center!

Share this article