Какво трябва да знаем за детокса с алкална вода? - PulseHealth.bg

Какво трябва да знаем за детокса с алкална вода?

Може би сте чували за някои от различните твърдения за алкалната вода. Някои казват, че тя помага за забавяне на процеса на стареене и предотвратява хроничните заболявания. Други са по-малко оптимистични и вярват, че тя може единствено да регулира нивото на рН в тялото. Но какво точно представлява алкалната вода, може ли да си направим детокс с нея и какви са ползите от това?

Какво представлява алкалната вода?

pH

Алкалната вода е част от така наречените „подобрени води“ и се характеризира с ниска киселинна стойност. Тя има няколко полезни за здравето ефекта, които могат да се постигнат, ако се употребява правилно. Сред тях са детоксът и отслабването.

Прочетете повече: Кои са най-опасните токсини, с които тялото ни се сблъсква всеки ден?

Но преди да поговорим за това, трябва първо да се запознаем с някои важни факти:

Думата „алкална“ се отнася до нивото на pH във водна среда.

pH е съкращение за „potential hydrogen“ или „потенциален водород“, а нивото на рН е номер, който измерва колко киселинна или некиселинна (алкална) е една субстанция по скала от 0 до 14.

Например, една напитка с рН 1 е много киселинна, а с рН 13 много алкална.

Силно киселинната среда в организма е опасна за здравето и предпоставка за редица заболявания, като диабет, хипертония, затлъстяване и сърдечни проблеми.

Алкалната вода има по-високо ниво на рН от обикновената питейна вода. Поради това се счита, че тя може да неутрализира киселината в тялото.

Нормалната питейна вода е с неутрални нива на рН – някъде около 7 пункта. Алкалната вода е с рН между 8 и 10.

Помага ли на здравето алкалната вода?

алкална вода

Изследване, публикувано през 2016 г., разглежда ефекта от консумирането на алкална вода върху 150 мишки за период от 3 години.

Резултатите показват, че гризачите, които пият алкална вода, имат признаци на по-голяма продължителност на живота. Те остаряват по-бавно и е вероятно да живеят по-дълго.

Не са отбелязани значителни разлики в сърцето, черния дроб, бъбреците, мозъка или червата на изследваните групи и не са настъпили увреждания, но са наблюдавани разлики в начина, по който мишките и техните органи стареят.

Проучване през 2012 г. установява, че пиенето на алкална вода от рН 8,8 и повече може да помогне за деактивирането на пепсина, който е основният ензим, причиняващ киселинен рефлукс, а друго изследване предполага, че пиенето на алкална вода може да има ползи за хората, които имат високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол.

И още: Проучване през 2016 г. сред 100 пълнолетни души показва значителна разлика в вискозитета (гъстотата) на кръвта след консумация на вода с високо pH в сравнение с обикновена вода. Високият вискозитет означава гъста кръв. Колкото по-нисък е вискозитетът, толкова по-добре.

Оказва се, че тези, които консумират вода с високо рН, намаляват вискозитета си с 6.3% в сравнение с 3.36% при онези, които пият обикновена вода. Това означава, че кръвта тече по-ефективно с помощта на алкална вода, а това може да увеличи доставката на кислород в тялото.

Прочетете повече: ТОП 5 грешки, които да избягваме по време на детокс

Извършени са редица изследвания върху ефектите на алкалния прием върху костите. Едно от тях установява ефект върху костната резорбция. Костната резорбция е процес, при който старите костни клетки се разграждат и се заменят с нови.

По-малката костна резорбция и по-голямата минерална плътност водят до по-добра костна якост.

Авторите заключават, че „богатата на бикарбонат и калций алкална минерална вода намалява костната резорбция повече от богатата на калций кисела минерална вода.“

анти-стареене

В обобщение, можем да отбележим следните предимства на алкалната вода:

  • анти-стареене
  • по-нисък вискозитет на кръвта
  • почистване на дебелото черво
  • борба с диабета, холестерола и излишните килограми
  • по-бърза костна регенерация и здравина
  • хидратация, здраве на кожата и детоксикиращи свойства

Как да си направим детокс с алкална вода?

Това е може би най-лесната стъпка. Не е трудно да си набавите алкална вода. Просто проверете етикета на водата, която купувате в магазина. Всичко с pH над 8 е добре за вас.

  • Старайте се да пиете поне литър и половина алкална вода всеки ден

Потенето и добрата хидратация са най-естественият начин за детокс на системата. Комбинирайте приема на алкална вода с тренировки за максимален детокс и отслабване. Добър начин да разберете колко вода на ден трябва да пиете е да разделите теглото си на 37. Тоест за жена с тегло 52 кг. се полагат поне 1.4 литра вода на ден.

Прочетете повече: ТОП 5 напитки за домашен детокс

  • Използвайте антиоксиданти

Алкалната вода подобрява антиоксидантния ефект на Витамин С. Освен да разтваряте или пиете дневната си доза витамини в алкална вода, помислете за смутита, които комбинират алкалната вода с цитрусови плодове. Лимоните, портокалите и грейпфрутите са чудесни елементи в антиоксидантната диета, а алкалната вода само засилва ефективността им.

  • По-малко протеини, повече плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците имат отрицателно киселинно натоварване, което може да подобри баланса между натрий и калий и да донесе ползи за здравето на костите и мускулите. Това може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане, удари и други хронични заболявания. Ако сте решили да се насочите към алкалния детокс, намалете храните, богати на протеини и се насочете към плодовете и зеленчуците. Това ще увеличи магнезия в клетките, а той ще помогне за абсорбирането на Витамин D.

  • Напипайте правилния баланс между ниско и високо киселинни храни и напитки

Добрият баланс между алкални и киселинни храни е 80 към 20. За да поддържате този баланс, освен чиста алкална вода, пийте и пресни зелени сокове и смутита.

Ако сте се убедили в положителния ефект на алкалната вода, ви препоръчваме да помислите за още по-завършен, холистичен и ефективен детокс с нейна помощ.

Pulse Health Center предлага няколко вида детокс с алкална вода. Тя се добива в самия център със специална Канген машина, която регулира pH на водата чрез процес, наречен електролиза.

Високо алкалната вода е част от режима на всеки един участник в програмите на Pulse Health Center и се прилага във всички хидропроцедури. Сред тях са колон хидротерапията и йонната детоксикация.

Тези водни терапии са част от специалната седемдневна програма INTENSIVE DETOX на петзвездния Pulse Health Center в курорта Свети Влас. Освен прочистването с алкална вода, програмата предлага и специализирана диагностика, кислородна терапия, дрениращи масажи със спа-терапевт, изготвяне на персонален хранителен режим и много други дейности за пълен детокс на организма.

Прочетете повече за програмата тук и запазете своето място сега.

 

 

 

Share this article