Най-опасните токсини с които тялото ни се сблъсква всеки ден

Кои са най-опасните токсини, с които тялото ни се сблъсква всеки ден?

Токсичните вещества и елементи присъстват в много неща от бита, които приемаме за даденост – боята по стените в хола, апетитната зелена ябълка в следобедната почивка или невинната чаша вино по време на вечеря. Всичко това и много други изделия и храни атакуват тялото ни с токсини, които се натрупват и могат да доведат до сериозни последствия за здравето.

Ето кои са най-опасните токсини, с които тялото ни се сблъсква в ежедневието, подредени от човешки изделия до естествени храни.

най-опасните токсини

  1. Олово

Оловото е особено неприятно токсично вещество, което може да причини много здравословни проблеми. Те включват коремна болка и гадене, главоболия и дори проблеми с паметта. Оловото попада в тялото лесно, тъй като може да се абсорбира, вдишва или поглъща.

Добрата новина е, че неговото разпространение е силно ограничено в Европейския съюз (ЕС), въпреки че риск от инцидентно излагане винаги съществува.

Оловото може да се намери в някои бои, метални инструменти и изделия и в замърсена почва и вода. Излагането на олово се превърна в световна новина през 2007 г., когато стана ясно, че много от детските играчки, произведени в Китай към този момент, са съдържали високи количества на токсичното вещество. За щастие тогава тонове играчки бяха изтеглени от световните пазари и сега те се считат за безопасни.

  1. Полихлорирани бифенили

токсини-пхб

Това трудно произносимо химично вещество е друг неприятен токсин, който може да причини здравословни проблеми, ако сте изложени на него. Полихлорираните бифенили (ПХБ) се използват в много смазочни материали, бои, лепила, пластмаса и електрическо оборудване, за да ги предпазят от увреждане и да ги поддържат стабилни.

Тяхната употреба е изключително ограничена в ЕС, но въпреки това химичният им състав им позволява да се съхранят на хиляди километри от мястото на производство. Тези химикали могат да бъдат намерени в домовете, на улицата и дори в замърсена природа. Неблагоприятните последици за здравето включват проблеми с имунната система, кожни проблеми и репродуктивни заболявания. Увеличат и риска от рак.

Прочетете повече: Какви токсини дишаме и ядем и какво е детокс?

  1. Хлор

Хлорът е най-известен с това, че се използва за дезинфекция на плувни басейни, но прекомерното излагане на този химикал може да го превърне в мощен токсин. Хлорът се използва за изработване на химическо оръжие и попада в категорията „задушаващи токсични химикали“ в класификацията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Хлорът може да причини редица здравословни проблеми, като болки в гърлото, стомашен дискомфорт и бъбречни увреждания.

Най-лесният начин да се справите с хлора е като го измиете с много вода. Това е и причината, поради която къпането след плуване, е абсолютно задължително.

  1. Флуор

токсини-флуор

Флуорът е съставка в пастата за зъби. Използва се за пречистване на вода в някои видове филтри и може да се съдържа, както в питейната вода в централната водоснабдителна система, така и в бутилираната минерална вода, която купуваме от магазина. Въпреки многобройните си предимства, прекомерното излагане на флуор може да доведе до здравословни проблеми като главоболие, гадене и чревни разстройства.

Убедете се, че водата, която пиете не е с високо съдържание на флуор и филтрирайте чешмяната вода със специална кана. Внимавайте с преглъщането на паста за зъби и я дръжте далеч от малките деца и бебетата.

Прочетете повече: ТОП 5 грешки, които да избягваме по време на детокс

  1. Цианид

Повечето от нас са чували за цианида от шпионските филми и романи. Възприемаме го за популярно средство за отравяне на агенти и разузнавачи, с което никога не бихме се сблъскали в ежедневието си. За съжаление това химично вещество е много по-разпространено в бита, отколкото си мислим.

Цианидът може да се открие в плодовете (ябълки), зеленчуците (маслен боб), ядките и семената.

Това не означава, че трябва да спрете да ядете тези храни, а че трябва да внимавате да не прекалите с тяхната консумация.

Цианидът атакува способността на клетките да се захранват с кислород, което може да причини клетъчни увреждания и дори фатален край. Изключителната токсичност на това вещество е способна да отрови всяка една система и орган в тялото.

  1. Пестициди

токсини-пестициди

Пестицидите предпазват растенията от болести и вредители и това ги прави важна част от селското стопанство. За жалост трудно можем да постигнем тотална защита от тях. Остатъци от пестициди могат да бъдат намерени в много видове плодове и зеленчуци, освен ако не консумирате само „био“ храна, в чието отглеждане не се използват селскостопански химикали. Изследванията показват, че в магазините най-рискови са ябълките, целината, нектарините, ягодите, черешите, къдравото зеле, марулята и гроздето.

Това е причина за безпокойство, тъй като тези плодове и зеленчуци често намират място на българската трапеза. Освен че са канцерогенни, пестицидите могат да причинят стомашен дискомфорт при повишен прием.

Прочетете повече: Холивудски детокс: Как звездите прочистват тялото си?

  1. Стероиди

Стероидите се използват в скотовъдството по икономически причини. Те се инжектират в добитъка, за да увеличат средното количеството месо, което може да се извлече от едно животно.

Опасността за организма идва най-вече от свойствата на стероидите да се натрупват в тялото. При достатъчно високи количества те могат да доведат до същите негативни ефекти, които произтичат от доброволния прием – увреждане на нервната система, чернодробни и кожни заболявания.

За да се предпазите, проверявайте дали месото, което купувате, не съдържа стероиди.

  1. Антибиотици

пестициди антибиотици

Антибиотиците изпълняват ролята на пестицидите, но в отглеждането на домашни животни. Те предпазва добитъка от заболявания, които иначе са чести поради нехигиеничните условия, в които се отглеждат животните.

Антибиотиците ни помагат, когато сме болни, но твърде високият им прием може да доведе до антибиотична резистентност. Поглъщайки ги чрез месото, неусетно повишаваме прага на резистентност, а това означава, че следващия път, когато се разболеем, антибиотиците може вече да не са в състояние да ни помогнат.

Прочетете повече: ТОП 5 напитки за домашен детокс

  1. Живак

Живакът е често срещан елемент в природата и има редица приложения в бита. Съдържа се в термометрите, флуоресцентните лампи и апаратите за кръвно налягане, макар и в малки количества и добре изолирани носители. Проблемът с живака не е в тези полезни инструменти, а в прекомерната консумация на риба. Живакът се акумулира в телата на рибите заради глобалното замърсяване на океаните. Изследванията показват, че колкото по-дълго живее една риба, толкова по-голямо замърсяване с живак се наблюдава. Поради тази причина високо съдържание на живак се среща най-вече в едрите хищни риби като акулата и големите представители на скумрията, както и в някои видове риба тон.

Отравянето с живак е особено опасно, тъй като може да доведе до трайно увреждане на психичното здраве. Ограничението на приема на някои разновидности риби, както и внимателното боравене с уреди, съдържащи живак, е от изключителна важност, за да се предпазим.

  1. Етанол

токсини-алкохол

Етанолът е основното химично вещество в любимия на милиарди хора по света алкохол. Всеки, който е страдал от махмурлук може да потвърди: това е един наистина мощен токсин. Консумирането на твърде много етанол (разбирайте алкохол) може да предизвика множество здравословни проблеми, включително повръщане, увреждане на черния дроб и бъбреците и зависимост.

Ограничаването на приема на алкохол и в същото време увеличаване на приема на вода ще разреди неговата консистенция в кръвта и ще помогне за разграждането му от организма.

Но като всичко останало в този списък най-доброто, което може да направите, е просто да внимавате какво и в какви количества консумирате. Въпреки че, ако трябва да сме напълно честни, надали има човек, който може да се предпази напълно от токсините без да стане отшелник в някой манастир на хиляди метри над морското равнище. А за модерния българин, гонещ успешна кариера в големия град, това надали е разумен вариант.

Рационалното решение за борба с токсините е целенасоченият детокс, който изчиства вредните елементи от тялото наведнъж и не дискриминира между етанола, който сте погълнали по празниците и живака, който сте похапнали през седмицата.

Можете сами да се уверите в ефективността на този вид детокс процедури, като прочетете повече за нашата седемдневна програма INTENSIVE DETOX и посетите специализирания клиничен център за детокс и антистрес Pulse Health Center на брега на родното Черноморие.

Share this article