6 лесни начини да намалим задържането на вода в тялото

6 лесни начини да намалим задържането на вода в тялото

Изпитвате чувство на тежест и подуване на корема? Лицето ви е подпухнало, крайниците отичат, а теглото ви необяснимо се е повишило с няколко килограма? Ако няма конкретна причина, която да води до тези състояния, то е много вероятно те да са породени от задържането на вода в тялото. Всеки човек е изпитвал това състояние поне веднъж в живота си, но за някои от нас, то е ежедневие. За щастие обяснението е просто, а решенията многобройни.

Какви са причините за задържането на вода?

задържане на вода

Задържането на вода се получава когато в  кръвоносната система, тъканите и телесните кухини се натрупат излишни течности. Повечето от причините, които водят до задържането на вода не са сериозни и могат да се преодолеят сравнително лесно. Те варират от  дехидратация, запек и прекалена употреба на сол или захар до недостиг на хранителни вещества и стрес. Хората, които са физически неактивни или прекарват значително време седнали, също могат да бъдат засегнати. Задържането на вода е чест проблем, който жените изпитват  по време на бременност или преди месечния им цикъл.

Прочетете повече: 5 начина за детокс срещу акне

Това обаче може да бъде симптом и за по-тежко заболяване, като сърдечна недостатъчност, проблем с бъбреците или хормонални проблеми.

Без значение колко често и силно се проявява задържането на вода, най-добре е да се консултирате със специалист, който да открие причината, преди тя да е довела до по-сериозен проблем.

Как да намалим задържането на вода?

Когато причината за задържането на вода не е сериозна, има как сами да го предотвратите и да се чувствате по-добре.

Ето 6 лесни начина за това:

  1. Намалете солта

 задържане на вода сол

Основните съставки на солта са натрий и хлорид. Натрият се свързва с водата в тялото и спомага за поддържането на баланса на течностите както вътре, така и извън клетките. Той участва и в процеса на отделяне на течности за запас в организма.

Намаляването на солта не означава само по-малко да посягаме към солницата. Преработените храни като колбаси, тесто, консерви и др. са с високо съдържание на сол и натрий. Тяхната честа консумация също може да доведе до задържане на вода.

Прочетете повече: Какво е ГМО и трябва ли да ни плаши?

Според Световната здравна организация препоръките за дневен прием на сол са до 5 г., а на натрий около  2,5 г.

Въпреки че най-честият съвет за намаляване на задържането на вода е ограничаването на приема на натрий, доказателствата зад тази теза са двуполюсни.  Има проучвания, които са установили, че повишеният прием на натрий води до повишено задържане на течности в тялото. Но друго проучване сред мъже не намира същия ефект, така че резултатите могат да зависят от индивида. И все пак с консумацията на сол трябва да се внимава.

  1. Увеличете приема на магнезий и витамин В6

задържане на вода магнезий

Магнезият е един от важните минерали, защото той участва в повече от 300 ензимни реакции, поддържащи функционирането на тялото. За влиянието му върху задържането на вода се съди от различни проучвания сред жени, страдащи от предменструален синдром. При тях приемът на 200 мг. допълнително магнезий на ден намалил задържането на вода.

Препоръчителната дневна доза е около 400 мг. на ден, но най-добрият прием е 6 мг. на килограм телесно тегло.

Добър естествен източник на магнезий са ядките, пълнозърнестите  храни, черният шоколад и зеленчуците. Може да се намери и под формата на хранителна добавка.

Установено е, че витамин В6 има същото благоприятно влияние върху задържането на вода като магнезия.

Витамин B6 е група от няколко свързани витамини. Те са важни за образуването на червени кръвни клетки и служат за много други функции в организма.

Храните, богати на витамин B6, включват банани, картофи, орехи и месо.

Прочетете повече: Тест за хранителна нетолерантност: с какво е полезен?

  1. Яжте повече храни, богати на калий

задържане на вода калий

Една от функциите на калия в организма е да изпраща електрически сигнали, които поддържат тялото в движение. Той е полезен и за здравето на сърцето.

Калият се оказва важен и за намаляването на излишните течности в организма. Той помага на тялото да се справи със задържането на водата по два начина – намалява нивата на натрий и увеличава производството на урина.

Бананите, авокадото и доматите са примери за храни, които имат високо съдържание на калий.

Все пак с приема на калий трябва и да се внимава. Ако имате твърде много калий в кръвта, електрическият сигнал, който той носи, може да доведе до аритмии и да се стигне до сърдечен пристъп. Препоръчителната дневна доза за калия е 2000 мг.

  1. Пийте чай от глухарче

задържане на вода чай от глухарче

Глухарчето е билка, която дълго време е била използвана като естествен диуретик в народната медицина. То има и благоприятно влияние върху задържането на течности в тялото. Причината е, че естествените диуретици водят до по-често изхвърляне на течности чрез уриниране, като по този начин се стимулира още по-голям прием на вода.

Прочетете повече: 12 естествено детоксикиращи храни

Проучване сред 17 доброволци потвърждава този ефект. В рамките на 24 часа доброволците изпили три дози екстракт от листа от глухарчета и през следващия ден съобщили за значително увеличение на количеството произведена урина.

Въпреки че проучването било малко и без контролна група, резултатите показват, че глухарчето може да бъде естествен диуретик.

  1. Избягвайте простите въглехидрати

задържане на вода прости въглехидрати

Консумацията на прости въглехидрати, намиращи се във всички обработени храни, води до бързи скокове в кръвната захар и нивата на инсулин.

Високите нива на инсулин пък карат организма да задържа повече натрий, който бъбреците не могат да обработят. За това вече стана ясно, че води до увеличаване на  обема течности в тялото.

Сред източниците на прости въглехидрати са белият ориз, пшеничния хляб, овесената каша, зърнените закуски и баровете, които се продава в магазините, заради добавените захари в тях.

Прочетете повече: Как да бъдем във форма спрямо типа на тялото ни?

  1. Наблегнете на водата

задържане на вода пиене на вода

Една от причините, която много лесно може да доведе до това тялото ви да задържа вода, е именно липсата й. Функциите на организма да се съхранява и оцелява работят еднакво, когато става дума за храна или течности. Веднъж изпитал глад или жажда, в следващите няколко пъти, в които приемете храна или вода, организмът ще задържи максимално количество от тях като резерв за следващ път, когато може пак да бъде подложен на този стрес. Така много лесно се трупат излишни килограми и се задържат ненужни течности. Затова е най-добре редовно да се храните и пиете течности, без те да са с добавени захари, овкусители, стабилизатори и консерванти.

Не забравяйте и да се движите. Комбинацията между балансиран хранителен режим и активно тяло е най-добрият начин да поддържате организма си в добра форма.

За още практични съвети за отслабване и здравословен живот разгледайте и другите статии в нашата Блог секция.

Share this article