Тест за хранителна нетолерантност: с какво е полезен?

Тест за хранителна нетолерантност: с какво е полезен?

Хранителната непоносимост, позната още като свръхчувствителност към храна, се отнася до трудности при усвояването на определени храни. Това причинява подуване на корема и болка в стомаха, които обикновено идват няколко часа след ядене.

Броят на хората, които вярват, че имат хранителна непоносимост, се е увеличил драстично през последните години, но е трудно да се каже колко наистина са засегнати. Много хора предполагат, че имат хранителна непоносимост, но истинската причина за симптомите, които проявяват се оказва нещо друго.

Прочетете повече: Стресът на работа: как да го идентифицираме и неутрализираме?

За да предпазим организма си от храни, които не могат да се преработят ефективно, както и от дискомфортите, до които това води, можем да разберем кои са те, като си направим тест за хранителна нетолерантност.

Какво предизвиква хранителна нетолерантност?

Тест за хранителна нетолерантност

Най-често храните, към които се проявява непоносимост са млечни продукти, зърнени храни, съдържащи глутен, и такива, които причиняват газове, като боб и зеле. В повечето случаи обаче причините, предизвикващи това са  неясни.

Ако консумацията на млечни продукти ви причинява подуване и болка в стомаха или други симптоми, то е възможно да имате непоносимост към лактоза. Това означава, че тялото ви не може да смила лактозата и захарта, намиращи се в прясното, киселото мляко и меките сирена. Други хора имат проблеми с храносмилането на пшеница и получават подуване, болки, диария или повръщат, след като консумират пшенични продукти. Това се дължи на липсата на определени ензими. Те са необходими за пълното смилане на храната. Ако някои от тях липсват или са недостатъчни, това затруднява храносмилането.

При някои храни, като рибата, може да се натрупа субстанцията хистамин, ако тя не е била съхранявана правилно, тъй като започва процес на гниене. Редица хора са особено чувствителни към този естествен хистамин и получават кожни обриви, коремни спазми, диария, повръщане и гадене.

Прочетете повече: 5 начина за детокс срещу акне

Извън тези случаи, причинителите на непоносимост може да са хранителни добавки, химикали или замърсители като алкохол, кофеин, изкуствени подсладители, оцветители, консерванти или овкусители, глутамат и др.

Каква е разликата между хранителната алергия и непоносимост?

хранителна нетолерантност или алергия

За разлика от хранителната алергия, която е реакция на имунната система, непоносимостта към храни се получава тогава, когато организмът има затруднения или не може да смели определени вещества в нея. Това води до дискомфорт, но само, ако се прекали с определени храни и не би могло да застраши живота ви.

Освен това алергичните реакции се проявяват много бързо, в рамките на до няколко минути, докато симптомите на непоносимост се появяват до няколко часа след хранене.

Какво представлява тестът за хранителна нетолерантност?  

тест за хранителна нетолерантност – какво представлява

Тестът за хранителна нетолерантност е кръвен тест, чрез който се идентифицират храните, водещи до синтез и секреция на IgG антитела в резултат на хранителна непоносимост.

Клиничната проява на IgG хранителна непоносимост може да има различни форми: неспецифично възпаление на червата, коремен дискомфорт, артрит, кожен обрив и екзема и други. Но причините за тези симптоми могат да са още много, което прави разпознаването на непоносимостта към определени храни трудно и отнемащо време. Чрез теста може да разберете към каква храна имате чувствителност, за да избегнете консумацията ѝ и да контролирате клиничните симптоми.

Прочетете повече: Какво се случва с организма ни когато сме с наднормено тегло?

Важно е да се има предвид, че тестът не е последна инстанция и с резултатите от него винаги трябва да потърсите мнението на специалист – диетолог, алерголог или имунолог. Една от причините е, че голяма част от тестовете отчитат непоносимост, но само към сурови храни, което не означава, че човек няма да може да яде същите, но сготвени, защото ензимите и протеините в двете форми се усвояват по различен начин.

Защо е полезен?

тест за хранителна нетолерантност – защо е полезен

Липсата на специфични симптоми, които да насочват вниманието към някакъв вид хранителна нетолерантност, водят до това човек да консумира съответната храна продължително време. Това обаче може да доведе до възпаления, както и да причини покачване на теглото, умора, постоянна болка, лошо храносмилане и още много други.

Прочетете повече: Детокс след обилно хранене или зверски купон? Задължително!

Ако човек започне да ограничава определени храни, с цел да разбере към кои от тях има непоносимост, това отнема много време, тъй като минималният период, който трябва да мине, е 30 дни. Освен това, така може да се лиши и от храни, които всъщност са му необходими. Тестовете за хранителна нетолерантност са добро решение на този проблем, защото резултатите са готови в рамките на от час до ден-два.

Както вече стана ясно, резултатите от теста не поставят диагноза, но могат да се използват като допълнение при провеждане на лечение или като указание за ограничения в консумацията на определени хранителни групи. Според специалистите особено удачно е тестът да се направи при хора с нарушен метаболизъм, при които правилната хранителна диета е ключова в борбата с наднорменото тегло.

Прочетете повече: Как да бъдем във форма спрямо типа на тялото ни?

Причината е, че възпалението, което хранителната непоносимост предизвиква в организма, възпрепятства отслабването. Доказано е, че ако консумацията на тези храни бъде ограничена, човек не само спира да качва килограми, но дори без допълнително движение сваля наднорменото тегло. Затова колкото по-рано извадим от менюто си храните, които организмът ни не може да обработи, толкова по-бързо ще успеем да влезем във форма и да се чувстваме добре.

Our team is ready for you!

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

Специализираният център за детокс, отслабване и антистрес Pulse Health Center провежда тестове за хранителна нетолерантност като част от програмата си за отслабване Slim & Fit 14. 14-дневната програма включва също кислородна терапия с Oxygen Bar, биорезонансна терапия за отслабване, пречистване на дебелото черво с Колон хидротерапия, Power Plate процедури за мускулна стимулация, електро фитнес тренировки за намаляване на целулита, ускоряване на кръвообращението и лимфната циркулация и още много други.

Заедно тези диагностики и процедури създават един завършен процес на отслабване и поддържане на здрава фигура.

Разберете повече за Pulse Health Center и резервирайте своето място в програмите за отслабване тук.

Share this article