Как да се справим с емоционалното хранене - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Как да се справим с емоционалното хранене

Защо хората се хранят? Този въпрос би учудил мнозина, защото отговорът изглежда твърде логичен – за да съществуват, тъй като храната е „горивото” на организма. Всъщност обаче ние ядем и поради ред други причини, казва Сюзън Алберс-Боулинг, психолог в клиничния център по здравеопазване в Кливланд.

В много случаи това е продиктувано от различни емоции – както приятни, така и неприятни. Когато чувствата засягат пряко честотата, количеството и качеството на храната, която човек консумира, това се нарича емоционално хранене. Проблемът при него е, че то често води до преяждане, особено, когато човек е нервен и стресиран, защото в тези случаи той се храни, за да „задоволи” емоциите си, а не само физическия глад, а тогава може да бъде трудно да се спре, дори ако стомахът е пълен.

 

Какво предизвиква емоционалното хранене?

 емоционално хранене За някои хора голямо събитие или промяна в живота, предимно с травмиращ характер, могат да предизвикат емоционално хранене. За други обаче този „хранителен режим“ е постоянна борба. Той се превръща в навик, който човек изгражда, докато пътува към работа, която го напряга, когато се прибира от труден ден в офиса или когато не среща нужната подкрепа и обич от близки за него хора. Това постепенно създава нуждата човек да търси храна винаги, когато не се чувства добре, защото това носи някакво задоволство и заблуда, че повлиява на настроението.

Има и по-сериозни причини, поради които може да се развие емоционално хранене. Понякога преяждането е начин за справяне с травма или злоупотреба в детството. В тези случаи най-добрият съвет е човек да се обърне за помощ към поведенчески експерт, като социален работник или психолог, който е специализиран в лечението на хранителни разстройства.

Прочетете повече: На какво се дължат хранителните разстройства и как да се справим с тях?

Емоционалното хранене е проблем, който има нужда от сериозно внимание, защото единственото, до което може да доведе, е да умножи проблемите, които вече имате. Вместо да се отървете от тях, вие създавате нови, включително свързани с влошаване на здравето, повишаване на теглото и изпитване на нива от преяждането. Всичко това затваря един цикъл, от който понякога човек трудно може да излезе.

Защо храната води до успокоение?емоционално хранене

Има много причини, които правят храната съблазнителна в моментите на стрес.

Сред тях са:

Бягство от реалността

 Храненето изисква някаква форма на съсредоточаване и в този смисъл успява да ни разсее от това, което ни тревожи в момента.

 Нарушен хормонален баланс

 Когато човек е под стрес, тяло произвежда огромни количества от хормона кортизол, който всъщност кара организма да търси бързи въглехидрати като мазна храна или захар. Освен това самата храна успокоява поради химичните промени, които създава в тяло, свързани най-вече с регулиране на кръвната захар. Не случайно шоколадът е много търсен в тежки моменти. Какаото в него води до отделяне на хормона серотонин – този на щастието – и кара човек да се чувства по-буден и жизнерадостен.

 

Прочетете повече: Как емоциите повлияват на имунната система?

Забавление

 Приготвянето на храна и самото й ядене след това не само успокоява, но развеселява и запълва свободното време.

Позитивни емоции

Домашно изпечен кекс, курабийки или питка често напомнят за миризмата у дома като деца. Това създава усещане за уют и позитивни емоции

Има ли алтернативи на емоционалното хранене?

емоционално хранене

За да спрете емоционалното хранене, трябва да намерите други начини, с които да се изпълните емоционално. Не е достатъчно да се осмисли цикъла на емоционалното хранене, въпреки че това е огромна първа стъпка. Имате нужда от алтернативи на храната, към които можете да се обърнете за емоционална удовлетворение.

 

 

Прочетете повече: 10 храни, които намаляват стреса

Ето и някои от тях:

Ако сте депресирани или самотни, обадете се на човек, който винаги ви кара да се чувствате добре, поиграйте си с домашен любимец, ако имате такъв, разгледайте  любими снимки или направете нещо, от което ще повдигнете настроението си, включително и любимо безалкохолно питие, или слабо алкохолно в умерена доза.

Ако сте загрижени или разтревожени, изразходвайте натрупаното напрежение и успокойте нервната си с система с танц, любима музика, бърза разходка или дори стрес топка.

Ако сте изтощени, се поглезете с гореща чаша чай, вземете вана, запалете ароматизирани свещи или се увийте в топло одеяло.

Ако ви е скучно, прочетете хубава книга, гледайте комедийно шоу, излезте навън и проучете света около вас или извършете дейност, която ви харесва.

Как  да се върнете във форма?

емоционално хранене

Когато негативните емоции заплашват да доведат до емоционално хранене, могат да се  предприемат стъпки за контролиране на апетита.

 

Водете си дневник

По-голямата част от емоционалното хранене се случва неосъзнато и без да е предварително обмислено. Затова, за да тръгнете към промяната, започнете да си водите дневник. Записвайте всеки ден какво, колко и кога ядете, как се чувствате и колко сте гладни. По този начин ще видите ясно връзката между настроението и храненето ви. Визуализирайки резултатите, по-лесно бихте се подсещали за тях, когато отново посегнете към хладилника.

Прочетете повече: 10 вредни навика, които повишават нивата на стрес

Освен това, оценявайки с цифри колко наистина сте гладни, ще разберете в кои моменти прибягвате към храната като спасение. По скалата от 1 до 10, ако отбелязвате диапазон от 6 до 10, то по-скоро сте наистина гладни, докато степен 3 показва повече, че се храните поради други причини, включително стрес.

Намалете стреса

Ако стресът е този, който допринася за вашето емоционално хранене, опитайте техника като йога, медитация или дълбоко дишане за намаляването му.

Прочетете повече: 5 упражнения по медитация за начинаещи

Проверявайте дали наистина сте гладни

Ако сте яли преди 1-2 часа и стомахът ви не къркори, то мисълта за храна вероятно не е породена от това, че сте гладни. Не прибързвайте веднага да сложите нещо в устата си, изчакайте желанието да премине.

Осигурете си здравословни междинни хранения 

Ако основните хранения не ви стигат и имат нужда от леки закуски между тях, то винаги имайте под ръка здравословни варианти като пресни плодове, зеленчуци, ядки. Или опитайте по-нискокалорични версии на любимите си храни, за да видите дали те задоволяват апетита ви.

Учете се от неуспехите

Ако имате периоди на емоционално хранене, простете си и започнете наново. Опитайте се да се поучите от опита и да направите план за това как можете да го предотвратите в бъдеще. Съсредоточете се върху положителните ефекти на новите хранителни навици и си дайте време за промени, които ще доведат до по-добро здраве.

 

Share this article