Хранителните разстройства и как да се справим с тях?

На какво се дължат хранителните разстройства и как да се справим с тях?

Всеки човек има периоди на колебание в теглото – понякога то е по-ниско, понякога по-високо. Това не е пагубно, когато разликата е породена от подлагането на здравословен режим на хранене или пък обратното – прекаляването с бързи въглехидрати и десерти. В тези случаи теглото се „контролира“ от нас самите.

Ако обаче промените са налице, без да има промяна в хранителния режим, то това може да бъде симптом за нещо по-опасно, което да доведе до развитието на хранително разстройство. Знаците, за които трябва да следите, са прилошаване при вида на храна или неустоимо желание за похапване в необичайни часове от деня.

В тази статия ще ви разкажем за хранителните разстройства и как да се справите с тях.

ВАЖНО! Тази статия няма за цел да ви излекува. Това може да направи само един доктор. Ще ви запознаем с разстройството и ще ви дадем съвети как да облекчите симптомите, но истинската терапия трябва да се извърши под квалифициран медицински контрол.

Какво е хранително разстройство?

хранително разстройство

Хранителните разстройства са състояния, свързани с нарушения в хранителното поведение, като прекомерно намаляване или прекаляване с приема на храна. Такива са анорексията, булимията и системното преяждане. Подлагането на несъобразна диета и острата загуба на тегло често са един от първите етапи в развитието на подобни състояния, макар че науката все още не е сигурна дали диетите представляват рисков фактор сами по себе си.

Прочетете повече: Можем ли да отслабваме здравословно и устойчиво с диети?

Хранителните разстройства не са състояния, а био-психо-социални заболявания и са породени, както от гените на човек, които предразполагат към развитието им, така и от околната среда и фактори като апетит, наличие на храна, семейство, поведение на връстници и др. Те могат да имат сериозни последици не само за здравето, но и върху взаимоотношенията.

Що се касае до анемия и болимия, те засягат 10 пъти повече жени, отколкото мъже, докато при преяждането не се наблюдава полово различие. Хранителните разстройства най-често се отключват в юношеска възраст, но могат да се проявят и след 40-годишна възраст. Като цяло обаче никой не е защитен напълно, без значение от пол, раса, тегло, възраст и т.н.

Прочетете повече: Отслабване след 50: Възможно ли е и как става?

Какво представляват различните хранителни разстройства?

хранително разстройство - видове

Анорексията (анорексия невроза) се характеризира с тежко поднормено тегло, ограничаване на приема на храна и отказ от поддържане на здравословно тегло. Хората с анорексия често изпитват силен страх от натрупване на килограми. Мнозина имат нереалистично негативна представа за тялото си, въпреки че теглото им е далеч под нормалното, обикновено 15% под очакваното за възрастта.

Анорексията може да има вредни последици за здравето, като увреждане на мозъка, загуба на костна плътност, сърдечни проблеми и безплодие. Рискът от смърт тук е най-висок.

Прочетете повече: Как да бъдем във форма спрямо типа на тялото ни?

При булимия се говори повече за многократно преяждане, последвано от поведение, което компенсира преяждането, като принудително повръщане, прекомерно физическо натоварване или екстремна употреба на диуретици. Засегнатите от това заболяване също се страхуват да не наддадат тегло и се чувстват силно недоволни от размера и формата на тялото си. Булимията често води до стомашно-чревни проблеми, тежка дехидратация и сърдечна недостатъчност в резултат на електролитен дисбаланс.

Системното преяждане е състояние, при което човек губи контрол върху храненето си. За разлика от булимията обаче, тук няма периоди на пречистване чрез гладуване или физическа натовареност. Това повишава риска от поява на затлъстяване и наднормено тегло, което от своя страна води до развиване на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Прочетете повече: Детокс след обилно хранене или зверски купон? Задължително!

Кои са най-честите причини, отключващи хранителни разстройства?

хранително разстройство – причини

Точната причина, водеща до хранителни разстройства, не е известна и до днес. Според специалистите, комбинацията от биологични, психологични и социално-културни фактори допринася най-активно за развитието на тези заболявания.

Биологичните фактори включват гените и хормоналните нарушения. Психологическите се дължат на ниско самочувствие, свързано с негативен образ за собственото тяло и неудовлетвореност от външния вид. Към социално-културните спадат стресът, натоварващи преходи или промени в живота, неадекватна семейна среда, както и професии и спортове,  в които се поставя акцент върху поддържането на слабо тяло, като гмуркане, балет, гимнастика и др.

Прочетете повече: Стресът на работа: как да го идентифицираме и неутрализираме?

Признаци и симптоми за хранително разстройство

хранително разстройство – признаци и симптоми

Докато причините, които могат да отключат хранителни разстройства, са много и разнообразни, същинските симптоми са далеч по-конкретни.

Те включват:

 • Подлагане на хронична диета, дори при екстремно ниско тегло
 • Постоянни колебания на теглото
 • Обсебване от съдържанието на калории и мазнини в храната
 • Избягване на социални функции, семейство и приятели
 • Преминаване между периоди на преяждане и гладуване

Как да се излекуваме?

хранително разстройство - лечение

Въпреки тежестта и сложността на тези състояния, лечение на хранителните разстройства има. Между 65 и 85% от засегнатите се подобряват или се възстановяват напълно във времето. При някои този процес продължава по-дълго, отколкото при други.

В лечението на хранителните разстройства се използва комплексен подход . Обикновено в него се включва екип от различни лекари, специализирани в храненето, които изготвят персонализирани оздравителни планове. Те включват психотерапия, медицинско обслужване и мониторинг, хранителни консултации и прием на медикаменти.

Прочетете повече: Как да отслабнем в най-проблемните зони

Лечението цели да възстанови адекватно хранене, привеждане на теглото до здравословно ниво, намаляване на прекомерното физическо натоварване и спиране на прекомерното пречистване или преяждане. Пълното възстановяване е възможно.

Поставянето на навременна диагноза и лечението са важни за постигането на положителни резултати. Няколко проучвания обаче показват, че пациентите с хранителни разстройства чакат твърде дълго време преди да потърсят помощ, често повече от 5 години. Това може да доведе до по-сериозни последствия, тъй като заболяването е свързано с развитието на други състояния като депресия и безпокойство, както и повишен риск от самоубийство.

Прочетете повече: Какво е депресия и как да се справим с нея?

Как да предотвратим появата на хранителни разстройства?

хранително разстройство - превенция

Има няколко основни правила за превенция на хранителни разстройства.

 • Освободете се от идеята, че определена диета, тегло или размер автоматично ще доведат до щастие и удовлетвореност
 • Научете всичко, което можете, за анорексията, булимията, склонността към преяждане и други видове хранителни разстройства. Колкото по-ясна е представата ви за тях, толкова по-лесно ще се избегнат осъдителни или грешни нагласи спрямо храната, теглото и фигурата.
 • Не забравяйте, че организмът непрекъснато се нуждае от балансирана и здравословна диета, за да функционира нормално.
 • Оценявайте себе си въз основа на личните цели, постижения, таланти и характер.
 • Не позволявайте начина, по който се чувствате спрямо теглото и фигурата си, да определя хода на деня ви.
 • Следете хранителния си режим и споделете със специалист, ако установите проблем.

ВАЖНО! Ако смятате, че страдате от хранително разстройство, се обърнете към личния си лекар незабавно!  

Share this article