Какво е целулит, какви са причините и как да се отървем от него? - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Какво е целулит, какви са причините и как да се отървем от него?

Познат в медицината като едематозна фибросклеротичнапанкулопатия, целулитът засяга между 80 и 90% от жените в една или друга степен. Той се отстранява трудно и често ефектът е само временен. Въпреки това съществуват редица видове лечение и начини за превенция.

Ето всичко, което трябва да знаете за целулита и как да се отървете от него.

Какво е целулит?

Целулитът се появява в резултат на  взаимодействието между съединителната тъкан в дермалния слой на кожата и слоя мазнини, намиращ се точно под него. Мастните натрупвания притискат и изкривяват съединителната тъкан, което кара влакнестите тъканни корди  да се свиватили скъсяват. Това води до видимите деформации на кожата, които наричаме целулит.

Целулит портокалова кожа

Целулитната кожа наподобява множество струпани една до друга трапчинки и затова е известна още като „портокалова кожа“. Най-често тя се наблюдава по бедрата, долната част на седалищните части и корема, но може да се прояви и в областта на гърдите и стомаха, както и под ръцете, в частта най-блика до мишниците.

Прочетете повече: Какво се случва с организма ни когато сме с наднормено тегло?

При жените мастните клетки и съединителната тъкан са разположени вертикално. Когато мастната тъкан избутва съединителната, кожата започва да се сбръчква, подобно на асфалт, под който е попаднала вода. При мъжете тъканта има кръстосана (шахматна) структура, което чисто физиологично обяснява защо е по-малко вероятно те да имат целулит.

Какви са причините за появата на целулит?

Целулитът се среща при всички хора по света и се наблюдава от древни временна, но причините за неговата поява са противоречиви. Сред тях са режима на хранене, натрупването на токсини в организма, генетичното наследство, дебелината на кожата, количеството и разпределението на мастната тъкан в тялото, хормоналния баланс и възрастта.

Ето и някои подробности за най-честите причини.

Начин на хранене

Хората, които консумират твърде много мазнини, въглехидрати и сол, и твърде малко фибри, е по-вероятно да развият целулит. Млечните продукти и газираните напитки пък го влошават, когато вече е налице.


Начин на живот

Целулитът се среща по-често при пушачите, при нетрениращите и при хората със застоял начин на живот.

Прочетете повече: Вредните навици, заради които не можете да отслабнете

Бельо

Носенето на плътно бельо с ниска еластичност в задните части може да ограничи притока на кръв, а това увеличава риска от образуването на целулит.

Излишни килограми и бременност

Целулитът е по-разпространен при хора с наднормено тегло. Нивата на подкожни мазнини се увеличават, а това води до по-голям натиск върху съединителната тъкан.

Възраст и наследство

Рискът от появата на целулит се увеличава с напредването на възрастта. Вероятността от появата на целулит се засилва постепенно след 25-годишна възраст и може да се прояви сравнително рано при хората с генетична предразположеност.

Как да се отървем от целулита?

Целулитът е козметичен проблем. Въпреки че може да е симптом за други здравословни проблеми, като затлъстяване и предразположеност към генетично предавани състояния, неговото лечение невинаги следва да е амбулаторно.

Ето и няколко доказани и сравнително евтини начина за справяне с целулита, подредени от най-краткотрайни към най-дълготрайни.

ВАЖНО! Няма научно доказано стопроцентово лечение на целулита. Следните процедури имат ефект, но не дават гаранция, че целулитът няма да се върне.

Кремове за мазане

Те са най-популярният начин за справяне с целулита,защото са лесни за употреба. Просто намазваме бедрата и дупето и забравяме. Важно е обаче да знаем, чеефикасността им е ограничена. Причината за това е в локалното им приложение.

 

Ето и дългото обяснение:

Най-често срещаните активни съставки в антицелулитните кремове се казват метилксантини. Това са група химикали, които включват аминофилина, кофеина и теофилина. Тези химикали могат да бъдат намерени в повечето кремове, поради известната им способност да разграждат мастните натрупвания. Въпреки това кремовете за локално приложение върху целулитнакожа не могат да осигурят необходимата концентрация на тези химикали за времето, необходимо за значително разлагане на подкожните мазнини. Проучванията показват, че кремовете, съдържащи метилксантини имат ефект, но тяхната полза не е препоръчителна за трайно избавяне от целулита.

Друга популярна активна съставка в антицелулитнитекремове е ретинолът или Витамин A1. Ретинолът се използва в кремовете за бръчки на кожата на лицето. При употреба не по-малко от два пъти на ден, може да се очаква изглаждане на целулитната кожа след около 6месеца.

Прочетете повече: Заплахата „Йо-йо“ или как да предотвратим обратния ефект от бързото отслабване

Масажна терапия

Съществуват два вида антицелулитен масаж: ръчен и машинен. И в двата случая масажът е локален и се извършва върху зоните, засегнати от целулит.

При машинния масаж се използват валцуващи цилиндри,които загребват и притискат една към друга участъци от кожата и ги масажират в специална миникамера. Добър пример за подобна масажна терапия е Endermologie, разработен във Франция и използван за лечение на целулита от средата на 90-те години на миналия век. Тази техника използва устройство с електрическо захранване, което смуче, издърпва и притиска засегнатите области. Процедурата трае 30-45 минути и обикновено изисква между 10 и 12 сеанса преди резултатите да станатзабележими. Временното намаляване на целулита е доказано, но техниката е скъпа и често самопреразпределя мазнините, вместо да промени перманентно мастно-тъканната конфигурация под кожата. Необходимо е редовно лечение за поддръжка на първоначалния ефект или целулитът неминуемо ще се върне.

Някои доктори свързват целулита с лимфната система. Тепрепоръчват два вида масажно лечение на целулит: дълбокотъканнен масаж и масаж със скраб. Тези процедури стимулират лимфните жлези и подобряваткръвния поток. За да подобрите ефикасността на скраба, може да го потопите в микс от водорасли и зехтин. Това ще подобри лимфодрениращия му ефект, но като всички решения досега, и това е краткотрайно и трябва да се извършва периодично, за да даде резултати.


Субцизия и лазерна терапия

Това е нискоинвазивна амбулаторна техника, одобрена в САЩ от Американската агенция за храните и лекарствата през 2015 г. При субцизията, дерматолог поставя игла под кожата, с която се разграждат влакната на съединителната тъкан. Резултатите траят около 2 години, след което може да се наложи реинтервенция. Най-ефикасните места за субцизия на целулит са в областта на бедрата.

Съществуват и други санитарни методи, като например лазерни интервенции в комбинация с изсмукване, както и лазерна терапия в комбинация с машинни масажи, но тези процедури са наистина много скъпи.

Отслабване чрез хранителен режим и тренировки

Въпреки че целулитът може да се появи при слаби хора, това е много по-рядко срещано, отколкото при хората с наднормено тегло.

Както вече обяснихме, целулитът се появява, когато мастната тъкан притиска съединителните влакна на кожата. Движението и физическите упражнения са най-ефективния начин за горене на излишните мазнини. По-малкото мазнини водят до по-малко мастна тъкан, която да притиска съединителната. Колкото повече тренираме, толкова повече стягаме кожата и потискаме мастните пластове.

Прочетете повече: Къде отиват излишните мазнини, когато сваляме килограми?

Действително няма по-дългосрочно решение за превенция и елиминиране на целулита от отслабването чрез тренировки и правилен хранителен режим.

Наблегнете на храни, богати на фибри, и ограничете мазнините и въглехидратите. Започнете да посещавате фитнес клуб два пъти в седмицата и съчетайте с класическите и изпитани методи за борба с целулита като кремовете за мазане.

Може и да отнеме известно време, но надали ще намерите по-траен метод за справяне с целулита.

Резултатът не просто ще ви избави от целулита, но и ще ви накара да се влюбите отново в тялото си.

За още съвети за отслабване препоръчваме да разгледате нашия блог, а за ефективно и трайно отстраняване на излишните килограми, прочетете повече за нашатаспециална програма Slim & Fit 14, която ще даде мощен тласък на усилията ви за влизане във форма.

 

Share this article