Игри за ума: какво представляват, кога и защо да ги практикувам - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Игри за ума: какво представляват, кога и защо да ги практикувам

 Мозъкът е единственият орган в човешкото тяло, който не само не атрофира при по-активна и непрестанна работа, но напротив – колкото повече го „упражнявате”, натоварвате, предизвиквате, толкова по-добре функционира. Ежедневните предизвикателства към него поддържат гъвкавостта му и гарантират, че дори в по-зряла възраст, все още може да сте с ум, „остър като бръснач”. Един от най-лесните методи, с които може да се стимулира дейността на мозъка, са игри за ума. Те, наред с всички предимства за ума, имат и развлекателен характер, което е допълнителен бонус.

Какво представляват игрите за ума?

ум

 Игрите за ума са предимно логически и аналитични игри, разработени така, че да развиват познавателни умения, да раздвижват и освежават ума. Те са своеобразна фитнес тренировка, но не за тялото, а за мозъка.

Според някои проучвания, игрите за ума спомагат при по-младите хора за развиване и подобряване на скоростта на обработка на информацията и на т. нар. работна памет, свързана със способността на мозъка да запазва нова информация за кратък период от време и да развива умения като разсъждаване, учене, разбиране, придвижване и дори решаване на проблеми.

При по-възрастните хора пък учените заключват, че тези игри повлияват благоприятно на познавателната дейност.

Прочетете повече: Как се отразява възрастта на тялото и килограмите

Разбира се, има твърдения и в обратната посока – най-вече заради ограничените изследвания за въздействията на тези игри върху дългосрочното функциониране на мозъка.

Дори действително да не подобряват паметта обаче, решаването на судоку, кръстословици или настолни игри например със сигурност ще поддържат мозъка ви „жив” и активен доста по-дълго, което е най-голямото им предимство.

Кои са по-популярните класически игри за ума?

Шах

игри

Не години, а векове наред шахматът, наричан за по-кратко шах, остава една от най-добрите игри за ума, съчетаваща в себе си необходимост от умения за логика и анализ. Не случайно една партия шах може да продължи от няколко минути до няколко часа в зависимост от уменията на играчите.

Сред основните предимства, които му се приписват, са, че подпомага мозъчния растеж, т.е. този на дендритите – един от двата вида израстъци на нервните клетки, чрез които те приемат и предават информация от други клетки; стимулира дейността и на двете полукълба в мозъка и се смята, че може да предпазва от деменция и Алцхаймер. Неслучайно традиционно, поне в България, световният ден за борба с болестта на Алцхаймер се отбелязва с игри на шах на открито.    

Прочетете повече: Защо перфекционизмът може да ни изиграе лоша шега и как да го контролираме

Кръстословици

игри

 Много изследователи са открили положителните ефекти, които редовното решаване на кръстословици може да имат върху мозъка на човек. Под редовно разбира се, не се има предвид всеки ден. Веднъж седмично е достатъчно. Една от основните ползи също е свързана с ограничаване на риска от Алцхаймер, както шаха. Прието е, че при хора с висока когнитивна ангажираност, каквато е решаването на кръстословици, може да се предотврати или забави отлагането на белтъка бета-амилоид, за който наскоро стана ясно, че повишава риска от развитие на Алцхаймер.

Освен това сред важните фактори за справянето с въпросите при решаването на кръстословица е способността да се мисли творчески. Включването на такава дейност повишава аналитичните и когнитивните умения на човек.

Судоку

 игриСудокуто е вид логическа кръстословица или пъзел, но не с думи, а с цифри. Тя стана по-популярна в България през последните десетина години.

На света обаче е позната от по-отдавна и вече има няколко проучвания, проследяващи ефекта от решаването на судоку върху психическото здраве и дейността на мозъка.

Сред основните предимства са, че развива логическо мислене, помага за подобряване на търпението и концентрацията, подобрява уменията за точност и създаването на стратегии при решаване на проблеми, предвид факта, че играта изисква да се поставят конкретни цифри на конкретни места, съобразявайки се с други цифри.

Не на последно място судокуто също предпазва от болести на стареенето като деменция и Алцхаймер.

Прочетете повече: Какво е Mind-Body тренировката и за кого е подходяща?

Кои са модерните игри за ума?

Следвайки развитието на технологиите, и игрите за ума, от физически, изискващи лист, химикал, молив, пешки или друг предмет, се превърнаха в дигитални. Интернет буквално изобилства от мобилни приложения и игри, които могат да се изтеглят и да се играят на телефон, лаптоп или компютър. Много от тях дори не изискват интернет връзка. Особеното при този вид игри обаче е, че заради това, че се излъчват на екран, следват и всички познати негативни въздействия, пак върху самия мозък. Затова с тях е редно да не се прекалява. Освен това трябва да се има предвид, че в изобилието от мобилни приложения и онлайн игри, претендиращи, че служат за развиване на паметта и умствения капацитет, много малка част са разработени на база на научни факти.

Ето някои от по-популярните мобилни игри за ума:

Brain HQ

Игри

 Brain HQ не е просто игра, а цяло мобилно приложение, което включва няколко категории, свързани с упражняване на паметта, скоростта на придвижване на нервните импулси в мозъка, вниманието, интелигентността, уменията на хората и навигационните умения.

Приложението е разработено така, че наистина да подпомага дейността на мозъка и затова в него могат да се открият не само игри, но и различни занимания,

под формата на задачи, които трябва да се изпълнят – например да чуете списък с продукти, като целта е след това да запишете възможно най-много от тях.

 

Прочетете повече: Съществува ли „пристрастяване към социалните мрежи“ и как да се справим с него?

игри

2048

 

„2048” е една от най-търсените и известни онлайн игра, предназначена за развиване на логическото мислене и стратегическите умения.

Сама по себе си не е никак сложна като правила – целта е да се събират цифрите,

така че накрая в една от плочките да се стигне до числото 2048.

 

 

Clockwork Brain

игри

 Това приложение цели да подобри паметта, вниманието, разсъжденията, сръчността и скоростта на придвижване на нервните импулси в мозъка и езика. В него са заложени 17 забавни, предизвикателни бързи игри, които постепенно стават все по-трудни.

Кога е най-доброто време за игри за ума?

Няма фиксирано време, което да е по-подходящо от друго за една игра, стимулираща мозъка. Препоръчително е обаче да не се използват като средство за разпускане на нервите, т.е. когато сте подложени на стрес или пък сте преуморени.

В тези моменти мозъкът има нужда от спокойствие – приятна музика, любима храна, разговор с приятел, разходка в парка, сън и всичко останало, което ще ви накара да си починете психически.

Прочетете повече: Как да се справим с претоварването с информация?

Share this article