Как се отразява възрастта на тялото и килограмите - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Как се отразява възрастта на тялото и килограмите

Промените в човешкия организъм, както физиологични, така и психологични, са неизбежен процес, който настъпва с всяка добавена година. По-забележими и осезаеми обаче са те около кръглите годишнини на възраст – 30, 40, 50, 60 и над 70 години, когато настъпват и по-големи изменения в отделните клетки и дори функционирането на цели органи.

Основните промени са свързани с атрофия на мускулите, намаляване на костната плътност и значително забавяне на метаболизма, което често е и причина за наддаването на килограми със стареенето. Повечето от тях не могат да се избегнат, но изборът за начин на живот може да забави или ускори тези процеси.

Какви физиологични промени настъпват в човешкото тяло с възрастта?

Човешкото тяло се състои от мазнини, мускули, органи, кости и вода.

След 30-годишна възраст обаче организмът започва да губи мускулна тъкан.

Със стареенето мускулите, черният дроб, бъбреците и други органи постепенно загубват някои от основните си клетки – процес, наречен атрофия.

Освен това костите могат да загубят някои от своите минерали и да намалят плътността си.

 

Прочетете повече: Какво се случва с организма ни когато сме с наднормено тегло?

Разбира се осезаемо тези промени се усещат в много късна възраст. Най-видимо влияние стареенето оказва на килограмите. Пак след около 30-та година количеството на телесните мазнини започва постепенно да нараства, което неминуемо повлиява на общото тегло. По-възрастните хора обикновено имат около 1/3 повече мазнини в сравнение с по-младите.

Самото покачване на килограмите пък варира при мъжете и жените. Мъжете наддават до около 55 години и след това започват да губят от теглото си, докато при жените този процес тече до 65-годишна възраст. Въпреки всеприетото разбиране, че това се случва, защото метаболизмът се забавя, всъщност истинската причина е, че с възрастта хората започват да се движат по-малко, което в съчетание със забавената обмяна на веществата, води до покачване на теглото.

Хубавото е, че има много начини, чрез които може да се противодейства. Сред тях са здравословната диета и спазването на режим за упражнения, които играят основна роля при промените в теглото на човек през целия му живот.

Как се променя тялото след 30-годишна възраст?

възраст

 След 30-те кръвното налягане постепенно започва да се покачва, което се дължи на това, че кръвоносните съдове започват да губят еластичност.

Тонусът на мускулите спада и на човек са му необходими повече физически упражнения и спорт. Костите стават по-крехки, костната тъкан се уплътнява.

Прочетете повече: Здравословните храни, от които пълнеем, когато прекалим

В тази възраст започват да се появяват и белите коси заради намалената активност на меланоцитите – клетките, които образуват пигмента меланин, който придава характерния за кожата и косата цвят.

Освен това се забавя производството на колаген и регенерацията на кожните клетки, започват да се появяват първите бръчки.

Как се променя тялото след 40-годишна възраст?

На 40 години тялото започва да се променя по начини, които може да не сте очаквали. В този период нивото на естроген при жените започва значително да се понижава, в резултат на което пък се повишава кръвното налягане. При мъжете пък проблемите с простата могат да се задълбочат.

Прочетете повече: Какво е целулит, какви са причините и как да се отървем от него?

Обмяната на веществата се забавя и ако човек не води достатъчно активен начин на живот, започват да се трупат мазнини, предимно в областта на корема и талията. Започва да отслабва и зрението. Косата започва да пада.

Как се променя тялото след 50-годишна възраст?

възраст

 В тази възраст проблемите, свързани със зрението се задълбочават, като рискът от поява на очно перде или дегенерация на ретината се увеличава.

В този период започват да се разрушават клетките на органите, което може да предизвика различни здравословни проблеми.

Прочетете повече: Черният дроб: слабото място на българина

Бръчките стават по-дълбоки и видими, защото кожата продължава да губи еластичността си.

Възможно е да се появят и нарушения в работата на стомаха и червата.

Паметта започва да отслабва, затова е важно да се поддържа мозъчната функция чрез различни интелектуални занимания като четене, учене на чужд език, логически игри, включване в обучение, свързано с индивидуални интереси и др.

Как се променя тялото след 60-годишна възраст?

Една от основните промени, които усещат хората след 60 години е, че по-трудно започват да различават миризми, а обонянието е тясно свързано с усещането за вкус и по тази причина то също започва да изчезва. Тези неща се случват, заради умирането на клетките, което притъпява работата на рецепторите, както и тази на органите.

Мускулната маса значително намалява и механизмите за възстановяване се забавят. Силата отслабва, бръчките стават по-дълбоки и видими, а кожата – суха и отпусната. Косата изтънява и пада.

Какво да предприемем срещу покачването на килограмите в 30-те си години?

Възрастта има пряко влияние върху теглото. Не винаги имаме контрол над причините, водещи до увеличаване на килограмите, но можем да изберем начин на живот, който да ни поддържа здрави.

Как напълняваме, след като навършим 30?

 • Започвате да губите мускули и да трупате мазнини

В периода между 30 и 40 години човек започва да губи чиста мускулна тъкан, което води до отслабване на мускулите. Доказано е, че за всяко десетилетие след 30 г. човек губи по малко над 2 кг. мускул. В същото време мазнините в тялото непрекъснато се повишават.

 • Хормоните започват да се променят

По отношение на хормоналните промени, жените се сблъскват с т. нар. естрогенно господство през това десетилетие. Това означава, че организмът произвежда повече естроген, отколкото прогестерон. Когато естрогенът се покачи, това стресира клетките, произвеждащи инсулин, а оттам се увеличават и нивата на глюкоза и съответно на излишни килограми. Най-видимо мазнините се трупат в областта на корема и ханша.

 • Стрес

Особено във възрастта след 30-те години стресът буквално връхлита човек. От една страна са работата, начинът на живот и забързаното ежедневие, а от друга изпълнението на „задачи” като създаване на семейство, купуване на жилище и т.н.

Прочетете повече: Стресът на работа: как да го идентифицираме и неутрализираме?

Какво съветват специалистите?

 • Яжте поне по 500 гр. плодове и зеленчуци, богати на фибри, всеки ден. Фибрите помагат за отстраняване на излишния естроген от тялото.
 • Планирайте приятелски или семейни дейности на открито винаги, когато това е възможно. Кратка разходка след вечеря, поход в планината или каране на колело са хем приятни, хем лесно изпълними дейности, които ще ви поддържат активни.
 • Спазвайте едновременно хранителен и тренировъчен режим. Това ще ви помогне да поддържате мускулите си, докато същевременно изгаряте излишните мазнини.
 • Подбирайте здравословни рецепти за готвене и сами приготвяйте храната, която консумирате.
 • Грижете се за спокойствието си чрез повече почивка и техники за разпускане от стреса – йога, медитация и т.н.

Какво да предприемем срещу покачването на килограмите в 40-те си години?

възраст

Как напълняваме, след като навършим 40?

 • Жените могат да влязат в менопауза

За жените 40-те години могат да бъдат свързани с голяма физиологична промяна, наречена менопауза. Тя може да настъпи в периода 40-58 години, като има случаи  на по-ранна и по-късна проява. Хормоналните промени, предизвикани от менопаузата, могат да добавят допълнително тегло, особено в областта на корема.

Честото чувство на раздразнителност, т. нар. „горещи вълни“ и други симптоми на менопаузата, могат да демотивират жената да тренира, което неминуемо повлиява на килограмите.

 • Тестостеронът намалява

Производството на тестостерон се случва както в мъжкия, така и в женския организъм. Тъй като това е основен мъжки хормон обаче, намаляването на количеството му е фактор за увеличаване на теглото сред мъжката половина, а в периода между 40 и 65 години постепенно нивото му в организма намалява.

Тестостеронът помага за поддържане на либидото, за изгаряне на мазнините и за укрепване на костите и мускулите. Ниските му нива водят до увеличаване на теглото, отслабване на силата и повлияват отрицателно на съня.

Прочетете повече: За и против драстичните диети

Какво съветват специалистите?

 • Стремете се да си осигурявате достатъчно сън. Това ще ограничи производството на хормона кортизол, за който се знае, че оказва влияние върху теглото.
 • Приготвяйте си дрехите за тренировки още от вечерта и си сложете един чифт в колата, за да намалите шансовете да се откажете от тренировка или някаква друга активност. Редовните тренировки и движението играе съществена роля.
 • След 40-те мъжете трябва да внимават с алкохола много повече от преди и да консумират храни, богати на фибри, за да поддържат здравословни нива на тестостерон
 • Много е важно да продължите да се занимавате със спорт за тренировка на мускулите и укрепване на сърцето. Опитайте аеробика, йога и плуване, но само след консултация с лекар. Спортните игри и други активности като тенис, бадминтон, танци и каране на колело също се препоръчват.

Какво да предприемем срещу покачването на килограмите в 50-те си години?

възраст

Как напълняваме, след като навършим 50?

 • Инсулиновата резистентност може да се понижи

Основни причини за напълняване след 50-годишна възраст са ниският тестостерон в комбинация с повишаването на нивото на кръвната захар и инсулина.

При наличие на инсулинова резистентност, клетките не могат да абсорбират допълнителната кръвна захар, която тялото произвежда при всяко едно хранене. Следователно черният дроб превръща глюкозата в мазнини, което може да доведе до увеличаване на теглото.

 • Тялото не може да се движи както преди

Физическите ограничения – от остеопороза и артрит до проблеми с бедрата, колената и др. – могат да ограничат способността за движение. Това не позволява да се правят добри тренировки, като проблемите в ставите могат да затруднят дори дейности като бягане, скачане и др.

Прочетете повече: Размерът на порциите: защо е важен и какъв трябва да бъде?

Какво съветват специалистите? 

 • Ако не можете да сте толкова активни, колкото сте били през 30-те и 40-те си години, коригирайте порциите си на хранене, така че да избегнете преяждане. Хапвайте повече протеин.
 • Опитвайте се да изпълнявате упражнения за заздравяване на костите, ставите и сухожилията.
 • Поддържайте стреса под контрол чрез йога, медитация, практикуване на различни дихателни упражнения и всичко, което ви помага да се отпуснете.

Както стана ясно, наддаването на теглото обикновено намалява и спира на 55 години при мъжете и 65 години при жените. Причината е, че мазнините заместват чиста мускулна тъкан, а мускулите тежат повече от мазнините.

Share this article