Как да отслабнем с йога? - Научете в Pulsehealth.bg

Как да отслабнем с йога?

Динамика, бързина, потене и горене на калории – нещата, с които обикновено се свързват отслабването и топенето на излишните килограми със сигурност нямат нищо общо с йогата. Но само на пръв поглед. Можем спокойно да отбележим, че не съществува йога, която да изисква масирана физическа дейност, но тя определено може да се превърне в начин за горене на мазнини, укрепване на мускулите и постигане на мечтаното тяло.

Бавните движения и дълбоките вдишвания при йогата балансират и тонизират тялото,  също така подсилват ума и повдигат духа, което неминуемо води до подобряване на психическото и физическото здраве, а с това и на начина, по който изглеждате и се чувствате.

Как йогата помага в отслабването?

 Как да отслабнем с йога 

Йогата е ненатоварващ начин за топене на излишното тегло.  С нея  се изгарят от 180 до 360 калории на час, като специалистите в тази област поставят силовата йога, сред които е и Ащанга йогата, на челно място за сила, гъвкавост и изгаряне на калории.

Позите, в съчетание с различни техники за дълбоко вдишване и издишване, загряват организма отвътре, като по този начин му помагат да изкара излишните токсини и вода, подобряват работата на лимфната система и органите.

Самото седене в определени пози пък натоварва мускулите, които имат нужда от енергия, за да се възстановят след това. Част от тази енергия, организмът си набавя от мазнините, които тялото вече е съхранило. Освен това, колкото повече мускулна маса имате, толкова повече калории ще горите в състояние на покой.

 

Прочетете повече: 10 лесни начина да постигнем дълголетие

 

Резултатите от една йога сесия се равняват на тези след активна физическа тренировка. Разликата е в това, че обикновено йога сесията продължава около 90 минути за разлика от по-кратките, но далеч по-интензивни кардио тренировки.

 

Кои са йога позите (асани), които горят най-много калории?

 

Стотици са йога позите, които ще ви помогнат в горенето на калории. Тук ще ви представим  10 от тях, като за хората, които се сблъскват за първи път, е важно да знаят, че някои от тях са трудни и ще отнеме известно време и практика, докато успеят да ги изпълнят.

1. Седяща поза с крака, опънати напред 

 

Как да отслабнем с йога - Седяща поза с крака, опънати напред 

Седнете върху килимче и опънете краката си напред, като ги държите плътно допрени до килимчето. Дръжте ходилата и пръстите си изпънати нагоре. След това „глътнете” корема си, издишайте и започнете да отпускате торса си върху краката, докато легнете върху тях. Целта е първо гръдният ви кош да се докосне до краката, а не стомахът, затова е нужно и въпросното „гълтане” в началото.

 

Ползите от тази поза:

 

– подобрява храносмилането

– намалява безпокойството, стреса и умората

– регулира затлъстяването

 

2. Свещ

 

Позата е позната на всички още от детските години. Вдигнете краката си нагоре, като на земята останат само главата и раменете. Изпънете се като струна нагоре, поддържайки с ръце кръста си.

 

Прочетете повече: 5 упражнения по медитация за начинаещи

 

Ползите от тази поза:

 

– стимулира щитовидната жлеза и коремните органи

– подобрява храносмилането, дихателните органи

– намалява умората

– тонизира краката и дупето

– помага да спите по-добре и забавя процесите на стареене

 

3. Воин

 

Как да отслабнем с йога - воин

 

Разкрачете краката си на разстояние около 100-135 см. в зависимост от височината ви и гледайте напред. Ако започвате първо с дясната страна, то извъртете дясното ходило на дясно и свийте дясното коляно, така че да е успоредно на стъпалото. Завъртете лявото ходило леко навътре. Издишайте и леко започнете да завъртате торса си към дясната страна колкото можете. Отпуснете ума си и опитайте да задържите така 30 секунди. С времето постепенно удължавайте до 1 минута. Повторете упражнението и на лявата страна, като седите същото време, колкото и на дясната.

Ползите от тази поза:

 – разтяга корема, белите дробове и гръдния кош

– укрепва мускулите на гърба

– укрепва бедрата, прасците и глезените

4. Столче

За да изпълните тази асана, трябва да съберете краката си един до друг. Вдишайте, докато вдигате ръцете си опънати над главата. Не се накланяйте напред, а дръжте гръдния кош колкото е възможно по-назад. Сгънете колената и вдишайте. С времето се стремете бедрата да са успоредни на пода  все едно са столче – бедрата са седалката, а гърбът облегалката. Останете в тази поза възможно най-дълго. В момента, в който усетите прекалено натоварване, спрете. С времето се опитайте да стигнете до 60 секунди.

Прочетете повече: Медитация на открито: как, защо и къде?

Ползите от тази поза:

 

– намалява мазнините в областта на бедрата и корема

– подобрява концентрацията и чувството за баланс

– укрепва раменете, горната част на гърба, дупето, бедрата, прасците и глезените

 

5. Скакалец

Как да отслабнем с йога - скакалец

Легнете по  корем, изпънете ръцете си и ги допрете до тялото с длани, обърнати към земята. Вдишайте и повдигнете краката си нагоре, без да ги свивате в коленете. След това повдигнете ръцете и главата. На пода трябва да остане само коремът. Стегнете седалищните и тазобедрените мускули, за да изпълните позата по-лесно. Останете в това положение възможно най-дълго. С времето увеличавайте височината и времетраенето.

 

Ползите от тази поза:

 

– оказва благоприятно въздействие върху целия организъм

– разтяга и укрепва раменете, гръдния кош и корема

– стимулира коремните органи

– редуцира стреса и подобрява стойката

– повишава гъвкавостта

– стимулира работата на бъбреците, черния дроб и храносмилателните органи

6. Лодка

Тялото ви трябва да застане във формата на V. Седнете върху постелка или килимче с протегнати напред крака, които трябва да останат изпънати и стегнати. Стъпалата не трябва да са в шпиц. Поставете дланите си върху пода до ханша. Бавно протегнете ръцете напред до нивото на раменете. Важно е да държите гърба си изправен. След това вдигнете и краката си. Идеално е, когато те образуват ъгъл от 45 градуса от земята. В началото може да опитате и с по-малък ъгъл, например 30 градуса. Пазете равновесие. Ако вдишате, докато повдигате краката си, това ще улесни изпълнението и ще избегне огъването на тялото.

Прочетете повече: Чудноватите видове йога по света и ползите от тях

 

Ползите от тази поза:

 

– укрепва коремните и тазобедрените мускули

– стимулира бъбреците и червата

– намалява стреса

– подобрява храносмилането

7. Полумост

 Как да отслабнем с йога - полумост

Легнете по гръб с ръце, опрени до тялото. Сгънете краката в колената. Повдигнете таза, така че стъпалата, врата и главата да останат на земята. В началото може да си помагате с ръце, поддържайки кръста за по-добър баланс. Задръжте в тази позиция колкото ви е приятно. Дишайте нормално. Ако не се нуждаете от ръцете си, за да придържате кръста, може да ги съберете под него, като заключите длани и изпънете напред. Така ще разтегнете и самите ръце, които иначе остават в покой при тази поза.

Можете да опитате вариант на позата, при който единият крак се повдига максимално високо във въздуха. Задръжте така 20 секунди и повторете с другия крак.

Ползите от тази поза:

 

– укрепва и изпъва гръдния кош, корема, шията и гръбначния стълб

– подобрява храносмилането

– успокоява мозъка и намалява тревожността и стреса

– премахва мазнините от корема, бедрата и седалището

8. Триъгълник

 

Тази поза не е толкова натоварваща и със стягащ ефект, но оказва благоприятно въздействие върху храносмилането. За да я изпълните, разкрачете краката си, но не прекалено много. Целта е да се навеждате на ляво и на дясно с усуквания, т.е. с дясната ръка да хванете пръстите на десния си крак, докато в същото време изпъвате лявата ръка нагоре. Главата също следва лявата ръка. Упражнението се повтаря и с други крак.

 

Прочетете повече: Какво е аура камера и как ни помага да бъдем балансирани?

 

Ползите от тази поза:

 

– подобрява храносмилането

– намалява стреса

– стимулира дейността на коремите органи

– облекчава болките в гърба

9. Рало

 Как да отслабнем с йога - рало Тази поза също не е много натоварваща. Нужно е да легнете на земята, върху килимче или нещо меко. Опънете и стегнете краката. „Глътнете” корема, вдишайте, и заедно с вдишването и помагайки с ръцете си, вдигнете краката и дупето, така че ходилата ви да минат над главата. Помогнете си с ръце, за да се установите в тази поза. Ако се налага, поставете ръцете на кръста, за да го придържат. Ако не, под кръста, хванете дланите и изпънете ръце.

 

Ползите от тази поза:

 

– намалява стреса и умората

– стимулира коремните органи

– успокоява мозъка

10. Лък

 

Поза лък донякъде се доближава до поза „Скакалец”. Отново е необходимо да легнете и вдигнете краката, ръцете и главата си, като на земята остане само коремът. Тук обаче тялото образува формата на лък, като за целта е нужно да свиете краката в колене и с ръце да хванете предната част на глезените. Опънете главата назад. Изпълнили сте позата правилно, ако можете леко да се залюлеете напред-назад.

 

Прочетете повече: Отслабване след 50: Възможно ли е и как става?

 

Ползите от тази поза:

 

– разтяга и укрепва бедрата, гърдите, гърба

– подобрява стойката

– укрепва органите на шията и корема

 

Колко продължително е отслабването, постигнато с йога?

 

Как да отслабнем с йога - резултати 

Всяка една диета, целяща отслабване, има краткотраен ефект и постигнатото никога не се задържа, след като я спрем. Дълготрайни резултати се постигат тогава, когато човек промени изцяло режима си на хранене и движение, заменяйки лошите навици с добри.

 

Йогата кара хората да опознаят себе си и веднъж започне ли да се практикува, тя става начин на живот. В този смисъл отслабването чрез йога ще даде не само задоволяващи резултати, но и ще ги задържи.

 

Освен това различни проучвания доказват, че тя е начин да се подобри личното здраве като цяло, а с това и да се увеличи продължителността на живота.

 

Изследване на американския център „Фред Хътчинсън”, проведено през 2005 г., показва, че хора, практикували йога в продължение на 10 години от 45 до 55-годишна възраст, са отслабнали средно с по около 2.5 кг. и поддържат това тегло, докато тези, които не практикували йога, напълнели с около 6 килограма.

 

Прочетете повече: Поход в планината: Какво трябва да знаем?

Share this article