10 лесни начина да постигнем дълголетие - Pulsehealth.bg

10 лесни начина да постигнем дълголетие

Много хора смятат, че гените и наследствеността са сред основните фактори, определящи колко дълго ще живеем. Оказва се обаче, че генетиката не е чак толкова влиятелна, колкото някога се предполагаше.

Хранителните навици и начинът на живот имат огромно значение. Това означава, че можем да повлияем на качеството и продължителността на живота си, като изберем да го водим по по-здравословен начин.

Какво да правим, за да живеем по-дълго?

С времето средната продължителност на живота навсякъде по света се е увеличила. В Япония тя е най-дълга – 80 години. Все повече хора обаче, и не само там, доживяват дори до 90 и 100 години, при това в завидно здраве. Разбира се, в повечето случаи това не е нещо, което те целят, то просто им се случва. За учените обаче е интересно поле за изучаване въпроса „какво правят или не правят тези хора, за да живеят толкова дълго“.

Ето 10 от най-популярните начина за постигане на дълголетие според съвременната наука:

  1. Хранете се здравословно и разумно

Начини да постигнем дълголетие – здравословно хранене

Едва ли за някого би било изненада, че здравословното хранене е един от най-цитираните начини за поддържане на по-дълъг и качествен живот. То предпазва от редица хронични заболявания, включително сърдечносъдови, диабет тип 2 и дори някои видове рак. Освен това помага в поддържане на здравословно тегло, което на свой ред намалява шансовете за проблеми, свързани с килограмите, кръвното налягане и холестерола.

Прочетете повече: Можем ли да се научим да готвим здравословно?

Балансираната диета, богата на пълнозърнести храни, зеленчуци, месо, риба, плодове и млечни продукти, осигурява всички необходими хранителни вещества и е идеална за поддържане на добро здраве, фигура и дълголетие.

Освен това използването на някои подправки също може да ви помогне с дълголетието. Такива са например канелата и куркумата. Куркумата съдържа вещество, наречено куркумин, което е богато на антиоксиданти, предпазващи тялото от оксидативен стрес. В допълнение куркуминът има както противовъзпалителен ефект, така и свойствата да се бори със сърдечносъдови, белодробни и автоимунни заболявания.

Прочетете повече: 12 естествено детоксикиращи храни

Канелата също съдържа антиоксиданти, но освен противовъзпалително действие, тя спомага и за намаляване на нивата на кръвната захар.

  1. Движете се

Начини да постигнем дълголетие – движение

От всички съвети, които сте чували за това как да живеем по-дълго, едни от най-важните са движението и упражненията. Аеробната активност, като бягането например, е от решаващо значение за изпомпването на кръвта и правилната работа на сърцето. Неотдавнашно проучване показва, че един час бягане добавя седем часа към живота ви. Според същото проучване, хората, които тичат, живеят около три години по-дълго от останалите, а рискът от ранна смърт при тях е с 25 до 40% по-малък. Бягането спомага за поддържане на нормални нива на кръвната захар, което е важно, защото глюкозата в кръвта поддържа здрави бъбреците, очите, нервите и кръвоносните съдове.

Прочетете повече: Какво е фитнес камп и защо трябва го посетим поне веднъж?

Кардио активностите регулират кръвното налягане, намаляват стреса, увеличават плътността на костите и капацитета на белите дробове.

  1. Смейте се, бъдете позитивни и общувайте с позитивни хора

Начини да постигнем дълголетие – смях 

Изненадващо или не, в някои лечебни програми за сърдечно здраве, смехът заема челно място. Множество проучвания доказват, че спонтанният смях подобрява качеството на живот и здравето. Истинският смях има способността да стимулира имунната система, да понижава кръвното налягане, да намалява стреса и да повлиява благоприятно на депресивните прояви.

Прочетете повече: Чудноватите видове йога по света и ползите от тях

Колкото по-често се смеем, толкова по-добре ще се чувстваме. Най-лесният начин за това е да бъдем позитивни и да общуваме предимно с такива хора, които да поддържат тази нагласа.

  1. Не избягвайте слънцето, но бъдете внимателни с него

 

View this post on Instagram

 

#yogalife#yogaeveryday#yogapulsehealthcenter

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

Слънчевите лъчи са опасни, но само, когато се прекали. Иначе са жизнено необходими. Те ни осигуряват 90% от нужното количество витамин D, който пък има ключова роля в заздравяването на костите. В последните години учените все повече насочват вниманието си към изследването на непознатите връзки на витамина и неговото влиянието върху различни заболявания, като инфекциозните например.

Прочетете повече: Медитация на открито: как, защо и къде?

Излагането на слънце за 10-15 минути на ден в диапазона от 10 до 15 часа са напълно достатъчни. Колкото повече увеличаваме времето, толкова по-внимателни трябва да сме и да използваме слънцезащитни кремове и шапки. 10% от всички новорегистрирани случаи на рак всяка година са от кожния рак меланома, предупреждават австралийски учени.

  1. Осем часа сън за дълголетие

Начини да постигнем дълголетие – сън

Ако здравословното хранене е сред най-важните неща през деня, то пълноценният сън със сигурност е най-важното нещо през нощта. Причината е една и много проста – липсата или лошото качество на съня е сред основните фактори, водещи до затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, депресия, понижаване на енергийното ниво и нарушаване на когнитивните функции. Да не говорим, че пречи на добрите взаимоотношения с околните.

Прочетете повече: Вредните навици, заради които не можете да отслабнете

Осигурявайте си поне 8 часа на сън, за да живеете дълго.

  1. Избягвайте лошия стрес

Стресът е присъщ на съвременният начин на живот и няма как да бъде избегнат. Факт е обаче, че има „добър” и „лош” стрес. Те се различават по това, че когато сме натоварени и притиснати в постигането или изпълнението на задача, която ни е неприятна, организмът ни реагира негативно и се чувстваме изтощени. Когато вършим нещо, което ни е интересно и приятно, не само, че не се изтощаваме, но краткото време дори ни прави по-съсредоточени, креативни и мотивирани.

Прочетете повече: Има ли „добър стрес“ и какви рискове крие?

Така че по-скоро „лошият” стрес е този, който ни вреди. Той по-често води до химични промени в организма, които причиняват увеличаване на вредните частици, наречени свободни радикали, а това може да причини увреждане на органите, да повиши кръвното налягане  и дори увреждат гени, водещи до мутации, които повишават риска от рак или псориазис.

  1. Тренирайте мозъка си

Начини да постигнем дълголетие – мисловна дейност 

Не само тялото, но и мозъкът ви се нуждае от упражнения. Пъзели, четене, кръстословици, разширяване на познанията, дори решаване на проблеми – всяка мисловна дейност, която малко или много натоварва мозъка, е добре дошла за него. По този начин се предпазвате от деменция и болест на Алцхаймер. Проучвания показват, че поддържането на активността на мозъка подобрява когнитивните функции за по-дълго време.

  1. Поддържайте добри хигиенни навици през целия живот

Добрите хигиенни навици също имат своето важно място в поддържането на добро здраве. Къпането, миенето на ръце и зъби и чистенето на уши са задължителни.

Прочетете повече: Как да се детоксикираме за 24 часа

Състоянието на зъбите ни е отражение на цялостното ни здраве, така че ежедневното им миене може да  помогне в удължаването на живота. Проучвания показват връзка между лошото орално здраве и риска от смърт. Здравите зъби намаляват количеството лоши бактерии в организма, докато заболяванията на венците се свързват с развитието на парадонтоза, която ако не се овладее навреме, може да доведе до изключително сериозни костни проблеми в устната кухина.

  1. Профилактиката при лекар може да спести много проблеми

Начини да постигнем дълголетие – профилактика

Никой не обича да ходи на лекар, но само един профилактичен преглед, веднъж годишно, може да улови повечето заболявания още в началото на развитието им. Колкото по-рано започне едно лечение, толкова по-голям е шансът от излекуване. Прегледите са силно препоръчителни, особено когато има генетична предразположеност към дадено заболяване.

  1. Избирайте стълбите вместо асансьора

Дори офисът или домът ви да са на 7,9 или 10 етаж, никога не пренебрегвайте изкачването на стълби. Ако трябва, изкачете първите 4-5 етажа и довършете с асансьор, но изчаквайки стълби ще си направите добра услуга за в бъдеще.

Изследване от университета в Женева е установило, че качването на стълби намалява риска от преждевременна смърт с 15%. Нещо повече, ако правите това ежедневно, ще подмладявате мозъка си с 6 месеца.

Учени от университета „Конкордия” извършили манипулации с магнитен резонанс при 331 души на възраст между 19 и 79 години. Проучването установило, че, при тези, които по-често изкачвали стълби, сивото вещество,  което обработва информацията в мозъка, е в по-големи количества, отколкото при други. А за него е характерно да се смалява с времето.

Прочетете повече: 10 съвета за засилване на метаболизма

Разбира се, никой не очаква да спазвате всяка една от тези стъпки, но ако съумеете да се придържате към по-голямата част от тях, ще си спестите много проблеми, с времето организмът ви ще е укрепне, а оттам и способността му да ви поддържа живи за по-продължително време. Изглежда простичко, но е вярно – именно малките неща в живота го правят по-дълъг и смислен.

 

View this post on Instagram

 

Our team is ready for you!

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

 

Share this article