Медитация на открито: как, защо и къде? - Pulsehealth.bg

Медитация на открито: как, защо и къде?

Медитацията е един от най-популярните начини за облекчаване на стреса за хора от всички сфери на живота. Научавайки се да успокоявате ума и тялото си, преборвате не само физическия, но най-вече емоционалния стрес. Това ви кара да се чувствате спокойни, щастливи, освежени и готови да посрещнете предизвикателствата на деня. Да се научим да медитираме не е трудно, а ползите от това се усещат бързо. Когато медитирате, в тялото ви настъпват физиологични промени, които водят до понижаване на кръвното налягане, подсилване на имунна система, намаляване на болката, свързана с напрежение (като главоболие или мускулна болка), повишено производство на серотонин и прилив на енергия. А когато практикувате този древен ритуал сред природата, ползите стават още по-изявени.

 

Прочетете повече: Какво е бърнаут и как да се справим с него?

 

В следващите редове ще ви дадем съвети за някои от най-подходящите места и упражнения за медитация на открито, за да бъде тя максимално ефективна.

 

Медитация в гората, парка и планината

Медитация в планината

Има много предимства в медитацията сред природата – това е място, където мъдростта и възприятието оживяват, сетивата ни се активират, чувстваме се по-свободни и свързани със Земята, можем да се насладим на прекрасните ѝ звуци.

 

При много от нас умът ежедневно е ангажиран с множество мисли и колкото по-усилено се опитваме да им се противопоставим, толкова повече проблемът се задълбочава. Спокойствието и тишината, които само природата може да даде, позволяват да контролираме по-лесно „суматохата“ в главата ни. Идеята на медитацията обаче не е в това да контролираме мислите си, а да не допуснем да бъдем контролирани от тях.

 

 

Хората, които са неспокойни и свръхактивни обикновено намират традиционната медитация за трудна. Причината е в това, че ако съзнанието им е вече в състояние на безпокойство или преминава през неприятна житейска ситуация, се налага да се успокоят мислите и чувствата, преди съзнанието да може да се научи да забавя мислите и да задълбочава техния фокус.

 

Прочетете повече: Стресът на работа: как да го идентифицираме и неутрализираме?

 

В този смисъл природата е подходящо място за медитация именно за този тип хора, тъй като там тя е много по-лесно достижима.

 

Ако в близост до вас няма гора или сте ограничени във времето, то близкият парк или градина ще свършат добра работа. Важното е да намерите по-закътано място, така че да не ви обезпокояват кучешки лай, бебешки рев или ударът на детски топки.

 

Медитация в парка

 

Когато искате да избистрите ума си и да се презаредите сред природата, може да го направите винаги, без значение в кое време от деня е това. Ако избраното от вас място не е сред дървета и слънцето ви огрява, то тогава е добре през летните месеци да медитирате в ранните сутрешни часове, когато все още е прохладно и да избягвате следобедните, когато може да се дехидратирате.

 

Πpeди дa зaпoчнeтe да медитирате, тpябвa дa ce зaзeмитe, като това упражнение се прави преди всеки сеанс. Πpoцecът нa зaзeмявaнe ви пoмaгa дa ocтaнeтe “зaĸoтвeни” в тoвa измepeниe, дoĸaтo пo вpeмe нa мeдитaциятa ce движитe из дpyги. Зa целта зaтвopeтe oчи и зaпoчнeтe дa дишaтe cпoĸoйнo и дълбoĸo. Πpeдcтaвeтe cи, чe има eнepгия, която ce движи нaгope нaдoлy пo гpъбнaчния ви cтълб, a cлeд тoвa ce cпycĸa нaдoлy ĸъм зeмятa, пpeз двaтa ĸpaĸa. Уceтeтe ĸaĸ eнepгиятa oт гpъбнaĸa ви cлизa вce пo-нaдoлy и cлeд няĸoлĸo минyти щe cтe гoтoви дa зaпoчнeтe мeдитaциятa.

 

Прочетете повече: 10 вредни навика, които повишават нивата на стрес

 

Почти всички методи на медитацията могат да се практикуват на открито. В допълнение към различнте техники за дишане, медиативното ходене и фокусирането върху околните звуци са чудесни идеи, когато медитирате навън. Вървете бавно и използвайте сетивата си за зрение, звук или мирис, за да приведете мислите си към конкретния момент. Обърнете внимание на природата около себе си и се опитайте да намерите неща, които изпълват сърцето ви с благоговение и възхищение.

 

Запознайте се с различните методи на медитация в статията ни 5 упражнения по медитация за начинаещи

 

Медитация на морето

 

Медитация на морето

 

Празен плаж, неповторим изглед или залез, спокойно море, писък на чайки, пясък между пръстите. Само представата за подобна картина ви изпълва със спокойствие, а ако използвате това място за медитация, няма да искате да си тръгнете.

 

Както сред природата, така и на морския бряг, медитацията може да бъде изключително лесна и приятна, особено ако тя се прави при изгрев или залез.

 

Ако в гората, парка и планината се препоръчва повече медитацията, включваща ходене, то на плажа е най-добре да използвате метода на дълбоко вдишване и издишване. Условието е да заемете удобна позиция, седнала или легнала, така че гърбът ви да е изправен. След това затворете очи и броейки бавно до 4 вдишайте, а след това издишайте. Умствено насочете дъха си към най-дълбоката част на белите дробове и позволете на корема да се разшири. За по-лесно може да сложите едната си ръка на корема, а другата  на гърдите, за да усетите разширението на торса. Задръжте за кратко в най-горната и долна част на всеки дъх. Слушането на шума на морската вода, помага на ума да се съсредоточи върху дишането.

 

Прочетете повече: 3 лесни антистрес активности за начинаещи

 

За благоприятното влияние на морето върху здравето ни знаем всички, а медитацията само го подсилва.  Морският въздух е доста по-наситен на кислород и чрез методите на дишането подхранваме мозъка си много повече. Освен това е общоизвестен факт и че е с високо съдържание на йодни пари от морската вода, които стимулират кръвообращението и обмяната на веществата.

 

медитация изгрев слънце

За да извлечем максимална полза от йодните пари, трябва да отидем на плажа малко преди и по време на изгрев слънце (между 5 и 6 часа сутринта). Тогава въздухът е с най-голяма концентрация на полезни йони.

 

Морската вода пък засилва имунната ни система поради състава си, близък до този на кръвната плазма.

 

Прочетете повече: Има ли „добър стрес“ и какви рискове крие?

 

Затова не е случайно, че медитацията на плажа се препоръчва да бъде рано сутрин, но и да я направите по залез, няма да сгрешите.

 

A lovely view from our beach zone

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

Специализираният център за антистрес, детокс и отслабване Pulse Health Center е идеалното място за практикуване на медитация на открито, заради невероятното му разположение в близост до море и планина. Ще имате възможност да се насладите както на спокойствието на зелените планински хълмове, така и на морския йоден бриз.

 

Експертите, работещи в центъра, ще комбинират сесиите ви по медитация с правилно хранене, упражнения, спа процедури и лекции по здравословен живот, за да се върнете в големия град тотално презаредени и готови за нови предизвикателства.

 

Прочетете повече за Pulse Health Center тук и изберете своята програма тук.

Share this article