Какво е антибиотична резистентност и защо е толкова опасна? - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Какво е антибиотична резистентност и защо е толкова опасна?

В сезона на грипа темата за употребата на антибиотици с всяка година става все по-коментирана, а предупрежденията на специалистите за опасността от безконтролния им и прекомерен прием, все по-натрапчиви, но и нужни.

Знаете ли, че ако човечеството върви със същите темпове на изписване и употреба на антибиотици, след 30 години, само в ЕС, милиони хора ще умират от банални инфекции, защото причинителите им ще станат резистентни на всички възможни лекарства за лечението им?

Прочетете повече: 10 лесни начина да постигнем дълголетие

Нека проследим причините за тази опасна тенденция.

Какво представляват антибиотиците?

Антибиотиците са мощни лекарства, които се борят с определени инфекции и могат да спасят живот, но само в случай че се използват правилно. Те възпират вредните бактерии в организма от размножаване, унищожават ги, предотвратяват разпространението на болести и намаляват сериозните усложнения от дадено заболяване.

В повечето случаи, преди вредните микроби да успеят да се размножат и да предизвикат определени симптоми, имунната система успява сама да се справи с тях. Белите кръвни клетки атакуват микроорганизмите и дори да се появят симптоми, имунната система може да се пребори с инфекцията.

Прочетете повече: Черният дроб: слабото място на българина

Понякога обаче броят на вредните бактерии е прекомерен и имунната система няма капацитета да се справи с всички тях. Тогава на помощ идват антибиотиците.

Първият антибиотик в света е пеницилинът. Пеницилин-базираните лекарства се използват за лечение на различни инфекции дори и днес. Но някои антибиотици, които са били стандартно лечение за бактериални инфекции, сега са по-малко ефективни или изобщо не действат. Когато някой антибиотик вече няма ефект върху определен щам на бактерии, те стават резистентни към антибиотици. Именно това е един от най-належащите здравни проблеми в света днес.

Какво е антибиотична резистентност?

Най-просто казано антибиотичната резистентност се появява, когато бактериите развият способност да преживеят излагане на антибиотици, предназначени да ги убият или да спрат растежа им.

В резултат на това се ограничават възможностите за успешно лечение на определени инфекции.

 

Защо е толкова опасна?

Процесите не се развиват в човешкия организъм, но тръгват от него. Причината е, че антибиотикът, предимно широкоспектърният, който масово се използва, действа като убива не само причинителя на инфекция, но и всички чувствителни на него микроби. След преболедуване в организма остават част от бактериите, причинили заболяването. Тази остатъчна следа позволява на организма да развие имунитет към дадените бактерии. Това е т. нар. естествен активен имунитет.

Прочетете повече: Как да останем здрави в сезона на вирусите?

Колкото по-често се приемат антибиотици обаче, толкова същите тези бактерии стават резистентни на тяхното действие и когато попаднат във външната среда – чрез кихане или кашляне например, предават генетично придобитите механизми на оцеляване на други микроби. Така, когато „новите” микроби попаднат обратно в човешкия организъм, причиняват заболяване, което вече не може да се лекува с антибиотик.

Затова се смята, че след известно време, заплаха за хората могат да станат и  напълно тривиални инфекции като настинката например.

Кога да се пият антибиотици?

Често срещано погрешно схващане е, че ако човек е болен, трябва да пие антибиотик, за да се оправи бързо. В някои случаи те помагат, но излишното им приемане води до сериозни последствия, като поява на супербактерии, устойчиви на антибиотици. Супербактериите се увеличават ежегодно, а за да се спре разпространението им, страни от цял свят стартират национални програми за повече информираност по темата.

Прочетете повече: Можем ли да откажем цигарите и как да го направим?

Сериозните бактериални инфекции обаче могат да бъдат излекувани само с ефективно използване на тези лекарства. Така възниква и въпросът кога всъщност трябва да се пият антибиотици?

При всички случаи, само ако е изписан от лекар

Добре е да се знае, че антибиотиците действат само срещу бактерии. Много инфекции са причинени от вируси, а те не се лекуват с антибиотици. Такива са респираторните заболявания като кашлица, запушен нос, настинка или грип.

Понякога вирусът може да доведе до усложнение, което се предизвиква от дадена бактерия. Най-честото усложнение на вирусите на грипа например е пневмонията – заболяване, което без антибиотик не може да се излекува, а липсата на лечение пък може да доведе до фатален край.

Прочетете повече: Естествено детоксикиращи храни или детокс по рецепта: как да изберем правилния детокс?

Има, разбира се, и бактерии, които не са опасни за хората и дори са част от човешкия организъм на микро ниво. Те също могат да предизвикат инфекции, но въпреки това за лечението им не е нужен антибиотик.

Затова консултацията с лекар винаги е задължителна, а при желание, винаги може да се потърси и второ мнение от друг специалист. Това, за което всички експерти са единодушни, е, че ако не са на лице конкретни причини за прием на антибиотик, той просто няма да подейства, а дори напротив, може да доведе до негативни последствия. Повишената резистентността на бактериите е едно от тези отрицателни последствия.

Как да се предпазим?

Резистентността към антибиотици се ускорява от злоупотребата и прекомерната употреба на антибиотици, както и от лоша профилактика и контрол на инфекциите.

Най-лесният начин за предпазване от сериозни бактериални инфекции, които биха довели до употреба на антибиотици, е ежедневната грижа за тялото – спазване на добра хигиена, като редовно миене на ръце; осигуряване на максимално чиста, домашна и разнообразна храна; ежедневно движение и др.

 

Прочетете повече: Минерална или изворна: как да изберем подходящата вода за нас и семейството ни?

Наред с това човек винаги трябва да е сигурен, че приема антибиотици само, когато е необходимо и когато са предписани от лекар, като се спазват указанията за употреба.

За да е сигурно, че става въпрос за бактериална инфекция и за да се изпише най-подходящия антибиотик, предвид конкретното състояние и конкретния човек, се препоръчва пускане на антибиограма – изследване, което дава информация за точно тези две неща. Така ще се избегне прием на антибиотици, ако такъв не е нужен, както и смяната им, ако след няколко дни се окаже, че изписаните медиакаменти не действат.

Share this article