Черният дроб: слабото място на българина - Pulsehealth.bg

Черният дроб: слабото място на българина

Празниците са времето, в което човек се отпуска, хапва и пийва повече, а често и спи по-малко заради празнуването до късно или излизанията навън. В България това се свързва с продължително консумиране на твърд алкохол, прием на баснословно количество мазна храна и повтаряне на същото на следващия ден, без значение как е завършила вечерта.

Всичко това натоварва целия организъм, но негативен ефект оказва основно на черния дроб. Неговата жизнено важна функция е свързана, както с пречистването на организма от вредните токсини, така и с регулирането на метаболизма.

За какво отговаря черният дроб?

чернят дроб – за какво отговаря

Черният дроб е един от най-важните органи в целия организъм. Той е депо за вещества, жизненоважни за множество негови функции. Там се складират витамини A, D, Е, К и B12, желязо, мастни киселини, триглицериди, фосфолипиди и холестерол. Наред с това черният дроб превръща излишната глюкоза в гликоген за съхранение, който по-късно и при нужда се преобразува обратно в глюкоза за енергия. Той отговаря за производството на мастни киселини, които са необходими за разграждането на мазнините. Влияе и на хормоналните нива; убива вируси и микроби.

Прочетете повече: На какво се дължат хранителните разстройства и как да се справим с тях?

Черният дроб е единственият орган, който буквално ежедневно пречиства организма, като преработва и изхвърля натрупаните в него токсини – неизбежен процес, заради мръсния въздух, храната, стреса и дори козметиката, която използваме.

Въпреки огромната работа, която върши и натоварването, на което е подложен, черният дроб има невероятната способност сам да се възстановява, независимо от възпалението, травмата, отравянето или какъвто и да е друг вреден процес. Това, разбира се, не означава, че не се нуждае от грижи и че трябва да се разчита единствено на тази негова способност.

Какво натоварва черния дроб?

чернят дроб – какво натоварва черния дроб

Забавено храносмилане, киселини, непрестанно чувство за тежест, главоболие, неустоимо желание за сън веднага след хранене, но същевременно и лошо качество на сън,я са сред симптомите, по които може да се разпознае, че черният дроб е пренатоварен.

Обикновено до това негово състояние може да доведе всяко прекаляване с алкохолни напитки и храна, съдържаща предимно вредни вещества като бързи въглехидрати, наситени мазнини и др. Колкото по-често се налага черният дроб да ги обработва, толкова повече съответно се натоварва, а по време на празниците обикновено е трудно човек да избегне преяждането, а и консумирането на повече алкохол.

За да бъде по-ясно, трябва да се знае, че човешкият организъм преработва приблизително 10 гр. алкохол за около час, като почти 90% от количеството се разгражда от черния дроб. Останалите 10% напускат тялото чрез урината и дишането. Ако се следва българската традиция, и вечерята например се започне с 50 гр. ракия, а след това се продължи с една чаша вино от 250 гр., то човек приема 300 гр. алкохол. Това означава, че за пълното му усвояване от организма ще е нужно повече от денонощие. Разбира се времето зависи и от здравословното състояние на човек.

Прочетете повече: Алкохолен детокс: възможен ли е и как става?

За да може да обработи алкохола обаче, черният дроб се нуждае от много вода. Повишеният прием на вода забързва и улеснява естествената му детоксикираща функция.

Що се касае до храната, сред най-вредните е тази, съдържаща захари. Това далеч не са само сладки неща, но и сосове, лютеници, консерви и ред други. Захари се добавят в почти всички видове храни. На черния дроб обаче му е необходима захар под формата на фруктоза, за да произвежда мазнини. Когато се прекалява с рафинираната захар, това причинява мастни натрупвания, което води до т.нар. затлъстяване или омазняване на черния дроб, т.е. променя се структурата на чернодробната тъкан.

По подобен начин повлияват още пържените храни, твърде мазните меса, полуфабрикатите, солта, белият ориз, храните с високо съдържание на оцветители, овкусители и подобрители. За съжаление, всички те са характерни за българската трапеза.

Прочетете повече: 12 естествено детоксикиращи храни

Освен алкохолът и храната трябва да се внимава и с приема на лекарства и антибиотици, които имат също силно увреждат ефект. Това означава да се пият само след лекарско предписание и при нужда.

Как да помогнем на черния дроб да се възстанови?

чернят дроб – как да помогнем на черния дроб да се възстанови

Всяко натоварване изисква и разтоварване. Ако сте прекалили с лакомствата, питките, месата, сърмите, виното и ракията, на следващия ден не хапвайте нищо друго, освен лек зеленчуков бульон, салата, плодове и зеленчуци. Дайте почивка на черния дроб.

Понякога проблемите с него се натрупват и с времето, а не само по празниците – от напрегнато ежедневие, стрес, бързане, хранене на крак и с неподходяща храна. Тогава разтоварването също трябва да е продължително, доколкото е възможно.

Прочетете повече: 10 съвета за засилване на метаболизма

През това време трябва да се избягват пържени храни, сладкиши, колбаси, масло, сметана, маргарин, цигари и да се наблегне повече на плодове и зеленчуци, лимонов сок, разтворен в чаша вода сутрин на гладно, 2 л. вода всеки ден, включително отвара от мащерка.

Упражненията и движението като цяло също имат благоприятен ефект върху възстановяването и поддържането на здрав черен дроб. Редовните упражнения помагат на тялото да изгори триглицеридите, натрупани в черния дроб, изразходвайки ги като „гориво”. Това спомага за намаляване на чернодробните мазнини.

Упражненията от своя страна могат да са всякакви – спортно ходене, колоездене, джогинг, футбол, йога, танци, пилатес и дори градинарство. Важното е да се постараете да заделяте поне между 150 и 300 минути седмично за тях.

Сутрините пък се препоръчват разтягане и дълбоки дихателни упражнения. Те предотвратяват „застоя” на черния дроб, особено когато е натоварен.

Спазването на тези съвети не е трудно изпълнимо. Дори бихме казали, че е задължително след дългите коледни и новогодишни празници. Не забравяйте да се погрижите за тялото си след тях, а за още съвети за здравословен и активен живот, разгледайте другите статии в нашия блог.

Прочетете повече: Размерът на порциите: защо е важен и какъв трябва да бъде?

Share this article