Какво е депресия и как да се справим с нея? - PulseHealth.bg

Какво е депресия и как да се справим с нея?

 

Представата за депресиран човек обикновено е за някой, който е винаги тъжен и изглежда обезнадежден в действията и разговорите си. Симптомите на депресията обаче не се ограничават само до емоционални, има и физически, защото това е болест, свързана с биологични изменения в мозъка и тялото.

Тя може да преминава и сама, като хроничната депресия продължава не повече от 2 години. Ако не се лекува обаче, в определени моменти ще се проявява отново и отново през целия живот. Затова терапията при специалист е силно желателна, за да се излекувате и животът ви да продължи пълноценно.

ВАЖНО! Тази статия няма за цел да ви излекува. Това може да направи само един доктор. Ще ви запознаем с разстройството и ще ви дадем съвети как да облекчите симптомите, но истинската терапия трябва да се извърши под квалифициран медицински контрол.

Обърнете се към личния си лекар и потърсете специализирана помощ сега.

Какво е депресия?

депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което оказва негативно влияние върху това как се чувствате, как мислите и как действате. То предизвиква чувство на тъга и кара човек да загуби интерес към дейности, които някога са го радвали. За разлика от типичното лошо настроение обаче, при депресията отрицателните емоции се задържат за много дълго време. Това започва да ви пречи да изпълнявате ежедневните си дейности на работа и вкъщи, както и при комуникацията със семейството и приятелите.

Кои са причините и кой е предразположен към нея?

Депресията може да засегне всеки един човек, дори той да си е създал идеални условия за живот. Науката все още няма обяснение защо някой може да се депресира, но се смята, че комбинация от различни фактори играят съществена роля за това. Драматични събития в живота като тежка загуба на близък човек, уволнение или съкращаване от работа, развод или влошени семейни отношения са често срещани причини за депресия.

Прочетете повече: Какво е бърнаут и как да се справим с него?

Някои здравословни състояния, като намалена функция на щитовидната жлеза, например, също могат да причинят депресия. В редки случаи депресивното разстройство също е и страничен ефект на някои анти-епилептични лекарства, като и на  бета-блокерите, които се използват за понижаване на кръвното налягане.

Генерализиране на негативното мислене в ситуации на провал или неуспех също лесно могат да отключат депресия. Вместо идеята „Аз не се справих, но конкретно в тази ситуация и защото имам да се уча още”, например, залагате на мисли като „Аз съм неудачник, аз винаги се провалям”.

депресия - причини

Има още няколко рискови фактори, които могат да отключат депресия:

 • Биохимични: промяната в количеството на някои химически вещества в мозъка могат да допринесат за отключване на симптомите на депресия.
 • Генетични: депресията може да се предава в семейството. Ако при еднояйчни близнаци единият развие депресия, то шансът това да се случи и при другия е 70%.
 • Личностни: хората с ниско самочувствие, които трудно се справят със стреса или които като цяло са песимисти, са по-склонни към депресия.
 • Околна среда: непрекъснатото подлагане на насилие, пренебрегване, злоупотреба или бедност може да направи някои от вас по-уязвими към депресия.

 

Прочетете повече: Страдате ли от хроничен стрес? (ТЕСТ)

Депресията засяга един на всеки 15 пълнолетни граждани всяка година. Тя може да се появи по всяко време през живота, но обикновено за първи път това се случва в края на юношеството до около 25 годишна възраст.  При жените вероятността да развият депресия е по-голяма, отколкото при мъжете.

 

Какви са степените?

 

Конкретен лист със степените на депресията, всъщност няма. Причината е, че тя е универсално състояние за всеки един човек и се изразява по различен начин в зависимост от възрастта, пола и дори културата. Един тийнейджър например е малко вероятно да прояви същите признаците, каквито един възрастен.

 

депресия - степени

 

Въпреки това има няколко основни видове депресия, според признаци, които може да проявите.

 

Те са:

 

Лека депресия – изразява се с понижено настроение и чувство на тъга. На този етап можете лесно да се контролирате, мислейки за нещо друго.  Работата и животът ви продължават да следват стария си ритъм, като единственото ви безпокойство е лошото настроение. Достатъчно е да проявите воля и желание да работите върху себе си и може да се справите сами с депресията.

 

Прочетете повече: 10 най-стресиращи професии в България

Умерена депресия – тук симптомите стават по-забележими. Наред с пониженото настроение и чувството на тъга, се проявяват и потиснатост, усещане за безполезност и безпомощност, липса на желание за извършване на ежедневни занимания, понижена концентрация.  На този етап справянето с работата става все по-трудно. Нарушава се качеството и продължителността на съня. Все по-лесно позволявате на мрачните мисли да ви завладеят, ставате сприхави и се стига често до конфликтни ситуации.

Тежка депресия – тя може лесно да се разпознае, особено ако вече избягвате общуването с другите хора и сте се затворили в себе си. Апатията е водещо състояние тук, като понякога се появява и чувството, че не си струва да  живеете.

 

Следродилната депресия  е сложна комбинация от физически, емоционални и поведенчески промени, които се появяват при някои майки след раждането. Това е сериозно състояние, което засяга 10% от жените, станали майки за първи път. Симптомите варират от лека до тежка депресия и може да ги усетите в рамките на няколко дни след раждането или постепенно до година след това.

Сезонна депресия – надали има човек, който да не е изпитал поне веднъж в живота си сезонна депресия. Особено срещана е тя при зиморничавите хора, които обичат топлото и слънчево време. Именно това е и причинителят на този вид депресия – липсата на слънчева светлина.

Какви са симптомите на депресията?

депресия - симптоми

 

Симптомите на депресията могат да варират от леки до тежки. Те се категоризират в 3 групи, но всеки може да ги прояви по различен начин и в различна степен.

Психологични

 • Липса на настроение или чувство на тъга, тревожност и притеснение продължително време
 • Чувство на безнадеждност и безпомощност
 • Ниско самочувствие
 • Непрестанно чувство за вина или безполезност
 • Загуба на мотивация, на интерес или удоволствие от дейности, които някога са носили радост
 • Трудности в мисленето, концентрирането или вземането на решения, дори за най-дребни неща
 • Мисли за смърт или самоубийство
 • Неспособност за изпитване на наслада от живота
 • Безразличие
 • Занемаряване на външния вид

 

Прочетете повече: 10 вредни навика, които повишават нивата на стрес

Физически

 

 • Промяна в апетита, която води до отслабване или напълняване, без това да е обвързано с някаква диета
 • Проблеми със съня  – не може да спите или обратното – спите прекалено много
 • Повишена умора или липса на енергия
 • Намалено либидо

 

Социални

 

 • Прекарвате по-голяма част от времето си във Facebook или други социални мрежи
 • Не се справяте с работата си
 • Пренебрегвате хобитата и интересите си

 

Как да ги облекчим?

 

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в днешно време, но хубавото е, че е едно от най-лечимите сред тях. Между 80% и 90% от хората с депресия в крайна сметка реагират добре на лечението, а почти всички пациенти получават известно облекчение на симптомите си.

 

Има и няколко съвета, с които може да опитате да преборите депресията сами, особено когато тя е лека. Ако не успявате обаче и състоянието ви се влошава, е необходимо да потърсите медицинска помощ.

 

Разговаряйте с човек, на когото вярвате и не се затваряйте

 

Важно е да не се затворите в себе си, за да не задълбочите проблема. Говорете за това, което ви тревожи, с човек, на когото вярвате. Той би могъл да ви каже какво вероятно ви кара да се чувствате по този начин, така че вие сами да се опитате да разберете къде е проблемът.

 

Правете неща, които ви карат да се чувствате добре

депресия - справяне

 

Уверете се, че въпреки лошото настроение, продължавате да излизате, да прекарвате време с приятелите и семейството и да правите любимите си неща. Те ви помагат да релаксирате, като в същото време ви презареждат.

 

Излагайте се често на слънчева светлина

 

Слънчевата светлина може да ви помогне да увеличите нивата на серотонин в организма и да подобрите настроението си. Когато е възможно, излезте навън през деня и се излагайте на слънце поне 15 минути на ден

 

Прочетете повече: 5 упражнения по медитация за начинаещи

Грижете се за себе си

 

Това, което ядете, оказва пряко влияние върху начина, по който се чувствате. Намалете приема на храни, които могат да повлияят неблагоприятно на мозъка и настроението ви като кофеин, алкохол, транс-мазнини и храни с високи нива на химически консерванти или хормони (като някои меса).

 

Движете се

 

Една 10-минутна разходка подобрява настроението ви за два часа. Старайте се всеки ден да отделяте по 30 минути за раздвижване, като не е задължително да го правите наведнъж.

 

За повече съвети за справяне със състояния, породени от ежедневен или спонтанен стрес, можете да разгледате нашата блог секция.

 

Ако пък искате просто да починете и презаредите пълноценно, може да се обърнете към нашите специално разработени антистрес програми. Разберете повече за тях тук.

 

Прочетете повече: Anger management или как да преборим гнева

 

ВАЖНО! Ако смятате, че страдате от депресия, се обърнете към личния си лекар незабавно! 

Share this article