Какво е фитнес камп и защо трябва го посетим поне веднъж?  

Какво е фитнес камп и защо трябва го посетим поне веднъж?  

В последните години спортните лагери или фитнес камповете добиха голяма популярност и се радват на сериозен интерес, особено сред любителите на активния живот и движението. Причината се крие в резултатите, които се постигат чрез комбинацията от спортове, упражнения и здравословно хранене, които те предлагат – увеличава се силата, повишава се самоувереността, подобряват се издръжливостта, координацията и балансът в организма, като горенето на калории е неизбежно. Всичко това води до промяна в начина на живот при мнозина, гарантирайки дългосрочно здраве.

 

Откъде идва идеята?

 

фитнес камп

 

Спортните лагери, познати още като фитнес кампове, заимстват тренировъчни програми донякъде от военните лагери. Появяват се за първи път в САЩ, но бързо се разпространяват и в Европа, заради резултатите, които хората постигат и неоспоримите ползи. Обикновено тренировките са високоинтензивни, с продължителност поне час, като целта е отслабване и в същото време подсилване на организма. Те се провеждат под наблюдението и напътствията на личен треньор, специализиран в тази област.

 

Какво включват тренировките в спорните лагери?

 

Типичната тренировка, която може да очаквате, ако се включите във фитнес камп, започва с разтягане, така че да загреят  мускулите. Тя включва още вдигане на тежести, интервални тренировки (такива, при които се редуват интервали на висока и ниска интензивност), съчетаващи бягане, велоаргометър, крос тренажор, клякания, скачания, лицеви опори, коремни преси и други. Накрая завършват с йога или разтягане, които имат за цел пък да отпуснат мускулите.

 

фитнес камп – какво включват

Фитнес лагерите са на открито. Има такива, които се провеждат и край морето. Те включват активности като каяк, плуване и шнорхелинг. Извън типичните тренировки може да срещнете още възможности и за катерене, туризъм и дори бокс.

 

Прочетете повече: Детокс след обилно хранене или зверски купон? Задължително!

 

Разбира се тренировките са много и разнообразни. Режимите са предназначени за подсилване на умствената издръжливост, на сърдечносъдовата система и създаване на здравословен режим на  хранене.

 

Как би изглеждал един ден във фитнес камп?

 

7:00 – денят започва около 7 часа с чаша билков чай или протеинов шейк, които да събудят всичките ви сетива.

7:30 – медитация, йога и лека сутрешна загрявка

8:00 – закуска

9:00 – преход в планината (или каране на колело, каяк, друг вид воден спорт и т.н., в зависимост от вида фитнес камп)

12:30 – обяд

13:30 – 15:00 – свободно време

15:00 – спа терапии и процедури

16:00 – едночасова високоинтензивна тренировка, екипна тренировка

17:00 – 18:00 свободно време

18:00 – възстановителна йога

19:00 – вечеря

 

Какви са предимствата?

  • Подобряват психичното здраве

Един от уникалните аспекти на спортните лагери е ролята на инструкторите, които ще ви накарат да постигате предизвикателни цели и ще ви научат да бъдете отговорни към вас самите. Те няма да ви позволят да се откажете или да не сте отдадени напълно по време на тренировките. Измеримите и видими резултати, които ще постигнете пък, ще ви направят по-уверени и силни.

  • Създават спортни навици

 

фитнес камп – спортни навици

 

Много хора, включили се веднъж във фитнес камп, са категорични, че тренировките водят до „зависимост” към поддържане на спортен режим, дори и след приключване на програмите. Причината се крие в широкия обхват на тренировките и съчетаването със здравословен режим на хранене, с което благоденствието и добрата физическа форма лесно се превръщат в навици, към които да се стремим.

 

Прочетете повече: Как да отслабнем в най-проблемните зони

  • Тонизират

Високоинтензивните интервални тренировки, характерни за спортните лагери, натоварват всички мускулни групи. Целта е да постигнете оформяне не само в една област, а  пълно преобразяване на цялото тяло. Дори и във фитнеса, ако тренирате само кардио или наблегнете само на вдигането на тежести, си правите лоша услуга. Съчетанието между двете ви помага да поддържате тонуса си и да покачвате мускулна маса.

  • Поддържат социална среда

 фитнес камп – социална среда

Едно е сигурно, запишете ли се за фитнес камп, няма да сте сами. Причината е, че тренировките тук винаги са групови. Понякога инструкторите разделят хората на екипи от по двама или трима човека, като насърчават конкуренцията между тях за максимално постигане на поставените цели. В този смисъл социалният аспект на спортните лагери се крие в това да насърчава приятелство, мотивация и екипна работа между хора, обединени от една цел – да бъдат здрави и във форма. Това разбира се не изключва възможността и за индивидуални програми.

 

Прочетете повече: 10 най-стресиращи професии в България

  • Повишават аеробната издръжливост

Кардио тренировките, с които неизменно ще се сблъскате по време на един фитнес камп, развиват сърдечносъдовата система и подобряват аеробната издръжливост (способността на тялото да поддържа стабилен метаболизъм за дълъг период от време дори при натоварвания с ниска интензивност като ходене, плуване, тичане и др.)  Когато се комбинират със силовите тренировки, ще усетите прилив на енергия и увереност.

  • Следват богата на хранителни вещества диета, която може да продължите и след това

фитнес камп – хранителен режим

 

За да направите тренировките си още по-ефективни е важно да следвате и определен хранителен режим. За да има тялото ви сила за интензивните тренировки, инструкторите ще ви създадат достатъчно добър хранителен режим, който да спазвате по време на лагера, така че да не се лишавате от почти нищо, но и да не прекалявате. В края на програмата обикновено се раздават и ръководства с указания за правилно хранене, така че да поддържате хубавата си фигура, постигната с много труд от вас самите.

 

Прочетете повече: Можем ли да отслабваме здравословно и устойчиво с диети?

  • Всяка тренировка подобрява настроението ви

Всяка тренировка води до освобождаване на ендорфини, познати още като хормони на щастието, което организмът усеща  като прилив на енергия. Представете си какво се случва, когато тренировката е била високоинтензивна и продължителна поне час. Количеството на ендорфините намалява това на кортизола (хормон на стреса), подобрява настроението и ви зарежда с енергия.

 

 

  • Научавате повече как да се грижите за тялото си

 

Обикновено наред с упражненията, програмата на спортните лагери включва и кратки семинари и лекции, чиято цел е да ви научат да познавате организма си по-добре – какви са подходящите за него упражнения, как да се храните здравословно и дори съвети за готвене.

 

За кого са подходящи спортните лагери?

Въпреки че тренировките са силно интензивни, спортните лагери са подходящи както за фитнес ентусиасти, така и за начинаещи, защото всеки работи така, че да достигне максимума на своите възможности. Единственото, за което трябва предварително да се подготвите и да очаквате е, че ще бъдете много активни и потни в по-голяма част от времето.

 

Защо да посетим фитнес камп?

Скъпи приятели, благодарим на всички, взели участие в двудневния поход до Рилските езера. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, всичко мина повече от чудесно, изкарахме си прекрасно и създадохме много приятни спомени и нови приятелства. Ако искате хубавите емоции да продължат, включете се в отбор Pulse Fitness&Spa в Legion Run Bulgaria 2018. Повече за това предстоящо събитие, можете да видите линка: https://www.facebook.com/events/222451805019589

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Спорните лагери ви дават неповторимата възможност да се откъснете от рутината. Срещат ви с мотивирани инструктори, дават ви възможност за нови приятелства, прекарвате време навън, сред природата и достигате постижения, които ще изненадат и вас самите.

Прочетете повече: Как да бъдем във форма спрямо типа на тялото ни?

Share this article