Можем ли да отслабваме здравословно и устойчиво с диети?

Можем ли да отслабваме здравословно и устойчиво с диети?

Отслабването винаги е било трудна задача, защото изисква от нас повече време, усилия, стриктност и организация, а ние искаме видими резултати след кратко време. Разбира се има много диети, които обещават това, но с тях,  битката за задържане на свалените килограми, е почти винаги неуспешна. Причината е, че те обикновено са нискокалорични, което сигнализира на организма, че гладувате, а това забавя метаболизма. Така не само ще се чувствате по-уморени и гладни, но когато диетата приключи и се върнете към редовния прием на калории, килограмите също се връщат, при това по-бързо и в повече.

И така логичният въпрос, който всички си задаваме, е: „Можем ли да отслабнем по здравословен и устойчив начин и как да го постигнем?“

Промяна в хранителните навици

Много хора смятат, че най-добрият начин за бързо сваляне на теглото  е да се хвърлят в крайни диети като пост или сокова диета. Диетите, които включват премахване или строго ограничаване на опеделени важни храни и хранителни групи (например въглехидрати) обаче, не могат да решат проблема с килограмите в дългосрочен план.

хранителни навици

Всъщност е достатъчно да намалите приеманите калории с 500 на ден, което ще ви позволи да сваляте по 500 гр. от теглото си всяка седмица, категорични са специалистите.  Вярно е, че резултатът не звучи толкова примамливо, колкото диетите, обещаващи бързо влизане във форма, но по този начин се създават навици за здравословно хранене. Така е не само сигурно, че ще задържите килограмите, но ще избегнете и  натрапчивата мисълта, че се ограничавате.

Прочетете повече: Вредните навици, заради които не можете да отслабнете

Важно е още да се храните редовно и балансирано – на умерени порции поне три пъти на ден. Размерът на порциите определя разликата между засищането и преяждането. Дори и да спазвате условието за често хранене, ако чинията ви е препълнена, ще постигнете обратния ефект. Според специалистите 9 от 10 човека с наднормено тегло трупат килограми, защото  използват храната като начин да се справят с живота – да се почувстват комфортно, да се наградят за нещо и пр. Според известния американски фитнес експерт Джилиан Майкълс идентифицирането на това поведение и спирането му е първата стъпка в посока трайно отслабване и от решаващо значение за борбата с излишните килограми.

Кои диети са здравословни и устойчиви?

здравословни диети

Всеки ден в интернет,  фитнес клуба, сред колеги и приятели може да разберете за някоя нова диета. Ако не сте диетолог или нутриционист обаче трудно може да различите сред тях добрия хранителен режим с дългосрочни резултати от поредната обещаваща диета с краткотраен ефект, която дори може да навреди на здравето ви.

Когато търсите здравословна диета без йо-йо ефект е добре тя да е високомазнинна, но мазнините да са т. нар. „добри мазнини” (ненаситените), които всъщност могат да ви помогнат да контролирате теглото си, както и да управлявате настроението си и да се борите с умората. Ненаситените мазнини, каквито има в авокадото, ядките, семената, соевото мляко, тофуто и мазните риби, със сигурност ще ви заситят. Когато добавите пък малко зехтин към чинията със зеленчуци, здравословната храна става по-вкусна, а това подобрява цялостното качество на диетата.

Прочетете повече: Къде отиват излишните мазнини, когато сваляме килограми?

Ако обмисляте започване на диета, уверете се, че тя отговаря на следните основни критерии, които специалистите дават за здравословна диета:

Колко калории дневно ви осигурява – средното дневно изискване е 2500 kcal за мъжете и 2000 kcal за жените, но при диета, трябва да намалите енергийния си прием, за да изгорите повече, отколкото консумирате.

Дали е балансирана – диетите, които ограничават определени храни или хранителни групи са небалансирани и трудни за поддържане, освен това могат да ви лишат от важни хранителни вещества.

балансирана диета

Целесъобразна ли е – можете ли да се придържате към плана ѝ за дълъг период от време? Какво се случва, когато диетата свърши? Ако тя не може да се вмести в начина ви на живот, то най-вероятно бързо ще се върнете към старите си хранителни навици. Можете ли да синхронизирате диетата с ангажиментите си? Ако се храните предимно навън или се налага често да пътувате по работа, опитайте се предварително да планирате как можете да ги съчетаете.

Дали крайната цел е реалистична – от 200 грама до 1 килограм е здравословното и безопасно тегло, което може да сваляте за седмица. Диетите, обещаващи светкавични резултати, са много рестриктивни и може с тях да свалите повече, но пък застрашавате здравето си.

Прочетете повече: Какво е целулит, какви са причините и как да се отървем от него?

Научно доказана ли е – винаги проверявайте кой е изготвил диетата, която обмисляте да започнете. Най-добре е това да е лекар, диетолог или нутриционист. Опитайте се винаги да се доверите на специалист преди да се подложите на диета. Лечението на всеки един здравословен проблем преминава през диагностика и е свързано с експертните познания. Самостоятелният избор на диета, за която сте чули или прочели някъде, може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне.

Как да разберем дали сме с наднормено тегло?

наднормено тегло - как да разберем

Наднорменото тегло не е проблем само за външния вид и фигурата, но е рисков фактор и за сърдечносъдови заболявания, високо кръвно, диабет тип 2 и други заболявания. Затова поддържането на килограмите е от важно значение за здравето.

Ако не сте сигурни дали трябва да отслабнете, изчисляването на индекса на телесната маса може да бъде добра отправна точка и да ви помогне да разберете дали теглото ви е подходящо за височината ви. BMI (Body Mass Index) се изчислява на базата на човешкото тегло и височина. Напомняме, че той се определя, като телесната маса се раздели на височината на квадрат. Числото, което ще получите, показва дали сте с поднормено, нормално или наднормено тегло. Всичко под 18,5 и над 25 крие рискове за здравето, но нивото на заплаха зависи от конкретния индекс.

Проверете и обиколката на талията, тъй като формата на тялото ви също е важна. Закръглянето в тази област също е рисково, дори и индексът на телесната ви маса да е в норма.

Прочетете повече: Как да отслабнем в най-проблемните зони

За да отговорим на въпроса, който зададохме в началото, е важно да се отбележи, че промяната в хранителните навици и устойчивите диети могат да дадат резултат, но не могат да доведат до категорично и дълготрайно лишаване от излишните килограми. Това може да бъде постигнато само в съчетание с повишена и регулярна физическа активност под наблюдението на специалисти.

Специалистите на Pulse Health Center знаят как да отговорят на всички ключови условия за трайно и безопасно отслабване. Хранително-тренировъчният режим, който ще получите под формата на създаден лично за вас план за отслабване, ще ви даде възможност да постигнете трайни резултати по възможно най-приятния за вас начин.

Можете да се запознаете с нашите експерти тук и да прочетете повече за специализираните ни програми за отслабване Ultra Slim 7 и Slim & Fit 14 тук.

Share this article