Най-необикновените начини за детокс по света - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Най-необикновените начини за детокс по света

Всяка клетка в нашето тяло отделя отпадъчен материал, който се превръща в токсичен и отровен, ако тялото не успее да го елиминира и изхвърли.  Затова е необходимо, от време на време, човек да се подлага на детокс и да се пречисти от токсините, натрупани в тялото.

Най-често срещаните симптоми за натрупване на токсини са умора, храносмилателни проблеми, подуване на корема, сенки под очите, покачване на теглото, лош дъх, киселини и т.н.

Освен често срещаните методи за детокс с вода или сокове, съществуват и някои по-различни и нестандартни начини. Най-необикновените сред тях са детокс с глина, детокс с грозде, четкане на езика и други.

Детокс с ябълков оцет

 детокс

Искате добър детокс на дебелото черво?

Последователите на тази диета твърдят, че е много ефикасна за прочистване и премахване на бактериите.

Тя не е толкова екстремна, тъй като позволява прием на храна.

Изискването е да приемате 1 с.л. ябълков оцет преди всяко хранене.

Според източници, холивудската звезда Мегън Фокс е приемала шотове с оцет, за да свали нежеланите килограми.

Детокс с глина

Бентонита (естествената глина) се използва от хората за лечение и за вътрешен детокс от векове. Името ѝ произлиза от селището Форт Бентон, в скалите на което е открита за първи път. Тя е минерал с отрицателен заряд, чиито частици привличат токсините. Глината е инертна, което означава, че преминавайки през организма, тя не се храносмила. Разредена във вода, придобива много гъста консистенция, наподобяваща боза. Така, преминавайки през тялото, глината абсорбира тежки метали, свободни радикали и пестициди и ги изкарва по време на дефекация.

Прочетете повече: Токсините в ежедневието ни, от които непременно трябва да се пазим

За вътрешен детокс се препоръчва смесването на 250 мл пречистена вода с 1 ч.л. глина на прах. Сместа трябва да престои 1 нощ и да се приеме на следващата сутрин. Детоксът продължава 21 дни. След това може да се прави на всеки 2-3 дни.

Чрез абсорбирането им преди да попаднат в кръвообръщението, глината намалява количеството токсини, които черният дроб и бъбреците трябва да изхвърлят. Освен това, чрез елиминиране на натрупаните отпадъчни продукти в долната част на дебелото черво, тя позволява на тялото да приема повече хранителни вещества, витамини и минерали.

Детокс с грозде

детоксСпоред някои хора, детоксът с грозде може да подпомогне за оболки, лечение на някои болести и за намаляване на теглото чрез прочистване на тялото от токсините.

Първите данни за използване на гроздето като метод за детокс датират от края на 18 век в Украйна. А познатият в наши дни вариант на детокс е популяризиран през 1920 г. от Йохана Брандт от Южна Америка, която твърди, че се е излекувала от рак на стомаха, консумирайки само грозде.

Няма научно доказателство, че гроздето може да излекува рак или друга болест, но съществуват доказателства, че може да предотврати някои видове рак.

Прочетете повече: Как се отразява възрастта на тялото и килограмите

Детоксът с грозде се състои в консумирането само на грозде и вода. Тези, които го практикуват, препоръчват да се започне с малки количества, които постепенно да се увеличават, защото гроздовите семки и високото съдържание на фибри могат да причинят храносмилателни проблеми в началото, като запек.

Диета с бебешки пюрета

Както се подразбира от името, при този детокс се консумират само бебешки пюрета от бурканчета. Смята се, че е много ефективен, тъй като бебешката храна се приготвя без консерванти, захар и сол, обикновено е безглутенова и се храносмила лесно. Холивудски звезди като Дженифър Анистън и Рийз Уидърспун са се подлагали на този детокс в миналото, но фурорът около него бързо е отминал. Все пак  това си е храна, предназначена за бебетата.

Детокс с кленов сироп, лимонов сок, лют пипер и вода 

детокс

Този детокс е създаден през 1940 г. от Станли Бъроуз. Въпреки че е предназначен за почистване на тялото от токсини, той се използва от повечето хора като метод за отслабване. Състои се в консумиране само на напитка, приготвена от смес на кленов сироп, лимонов сок, лют пипер и пречистена вода.

Прочетете повече: Защо понякога копнеем за пържено, сладко и тесто и как да противодействаме на желанието

Консумират се от 6 до 12 чаши дневно. Не се позволява прием на храна, защото това би забавило процеса на извеждане на токсини. Според Бъроуз, тази диета трябва да се спазва за период от 2 седмици, за постигане на максимални резултати.  Това обаче може да доведе до редица негативни ефекти като умора, главоболие и дефицит на хранителни вещества. Голямото съдържание на лимон пък може да причини стомашно разстройство.

Четкане на езика

Този метод на детокс произлиза от Индия. Четкането на езика е Аюрведична практика, при която езикът се почиства чрез специално създадена за целта стъргалка. Предполага се, че процесът премахва токсини (бактерии, хранителни остатъци) от езика и същевременно стимулира храносмилателния тракт и  намалява лошия дъх. Според проучване, тази техника е в пъти по-ефективна за отстраняването на бактерии от устната кухина, в сравнение с миенето на зъби.

Бретарианизъм

СНИМКА: най-необикновените начини за детокс – бретарианизъм 

Този вид детокс е вероятно най-екстремният от всички. Тази диета всъщност не е диета, защото се основава само на „хранене чрез слънцето“. Движението „Бретарианизъм“ приема, че тялото се нуждае само от въздух, слънчева светлина и вода, чрез които да се храни. Интересен факт е, че това движение отхвърля идеята за гладуване и смята, че Бретарианизмът няма нищо общо със спиране на храненето. Обикновено детоксът продължава 21 дни.

Прочетете повече: Детокс от нищото: как химическият състав на въздуха може да ни детоксикира

Основател на движението е австралийската писателка Джасмухин,  която от 1993 г. не се храни (в общоприетия смисъл). Последователите на този вид диета се наричат „слънцеяди“.

Кетогенно ентерално хранене (KEN)

KEN (Ketogenic Enteral Nutrition) е екстремна форма на детокс, проектирана преди повече от 30 години в Италия. При нея се поставя малка тръба в носа на пациента, която достига до стомаха и превежда тялото в режим на гладуване. По този начин тялото е принудено да разгражда вече натрупаните мазнини и да ги преобразува в енергия. През тази тръба, на пациента се влива течен разтвор от аминокиселини и минерални соли веднъж дневно, който достига директно до стомаха. Детоксът е с продължителност 10 дни и консумацията на храна е забранена. Позволен е приемът на вода, чай и кафе.

За какво да внимаваме по време на детокс?

детокс

Целта на детокс програмите е да ни накара да се почувстваме по-добре –  чрез повишаване на енергията, подобряване на храносмилането и имунитета, ускоряване на метаболизма, почистване на кожата, спиране на болките и възпалителните процеси. Но ако не сме внимателни с избора и правилното провеждане на детокс програма, резултатите и ефектите могат да бъдат негативни, вместо позитивни.

Много често, когато хората започнат детокс чрез агресивни методи, като гладуване или радикални промени в диетата, те преминават през т.нар. „лечебна криза“ на детокса. Симптомите могат да включват остро главоболие, чувство на слабост, безсъние, запек и храносмилателни проблеми, симптоми на настинка и др. Тази криза показва, че процесът на детокс се случва прекалено бързо и е твърде агресивен за тялото. То се нуждае от време, за да изхвърли натрупаните токсини. Така че, слушайте тялото си и не бързайте.

Прочетете повече: Чудноватите храни, които влияят на психиката ни

По време на детокс е много важно човек да е винаги хидратиран и да приема достатъчно хранителни вещества от органични плодове и зеленчуци и висококачествени протеини. Препоръчва се пълен детокс да се прави не повече от 2 до 4 пъти годишно.

Лятото е един от най-подходящите моменти за това. Жегите спомагат процеса, защото ни карат да пием повече вода, заради което се храним по-рядко и определно избягваме тежките храни.

Съчетан с приятна почивка край морето пък, ползите от детокса се удвояват. А за пълен релакс оставете специалистите на Pulse Health Center да се погрижат  за изготвянето на индивидуална и напълно подходяща за вас детокс програма

Share this article