Токсините в ежедневието ни, от които непременно трябва да се пазим - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Токсините в ежедневието ни, от които непременно трябва да се пазим

С разрастването на масовото производство и битовата търговия значително се увеличи и броят на химикалите, консервантите и пестицидите, използвани в изработката, поддръжката и съхраняването на редица продукти. По тази причина човешкият организъм бива все по-често подлаган на влиянието на тези, а и други токсини. Често те се намират в продукти и изделия за дома, които употребяваме ежедневно и дори не знаем за това.

В тази статия ще ви запознаем с опасностите, които се крият зад предметите от бита, за които никога не се замисляме, но всъщност могат да се окажат вредни за нас и близките ни.

Защо токсините са толкова вредни?

токсини

Токсините могат да влияят негативно на всяка част от човешкото тяло. Те се абсорбират през кожата, чрез храната и различни течности, включително и при дишане и така не само могат да достигнат до всяка една клетка, тъкан или орган, но на практика няма преграда, която да спре постъпването им в организма.

Токсините могат да повлияят на здравето по много начини.

Върху мозъка например действието им се изразява във влошаване на паметта и концентрацията, често главоболие, резки смени в настроението, породени от влиянието върху хормони, свързани с регулацията му, световъртеж и др. Чревни проблеми като запек и диария, проблеми с храносмилането и с кожата, както и хроничната умора са други често срещани прояви от действието на токсините.

Прочетете повече: Как да се детоксикираме за 24 часа

Някои от тях могат да убият добрите бактерии в червата, да попречат на синтеза на ДНК, да блокират ензими, от които се нуждае тялото, за да функционира нормално, или да преустановят абсорбцията на витамини и минерали.

Когато токсините в тъканите и клетките не се изхвърлят достатъчно бързо от организма, те започват да се натрупват, а това води до задълбочаване на негативните ефекти и изостряне на симптомите.

Въпреки че организмът е устроен да се прочиства от токсичността чрез черния дроб, бъбреците и червата, когато тези три основни пътя не функционират правилно, токсините излизат през кожата и белите дробове. По тази причина акнето и кожните обриви също са често срещани признаци, че тялото има нужда от прочистване.

Прочетете повече: 5 начина за детокс срещу акне

Къде има най-много токсини?

токсини

Отговорът е, че токсини има почти навсякъде и в почти всичко. От пестицидите в храната до химикалите в козметиката и дори в компютрите, които употребяваме ежедневно. Много е трудно да се открие нещо, което да е напълно лишено от вредни вещества в състава си.  Ето обаче на какви химикали човек е най-често и най-лесно излаган.

Козметични продукти

Средностатистическата жена ежедневно използва около 12 козметични продукта, а средностатистическият мъж около 6.

Химичните вещества в тези продукти се абсорбират лесно в кожата и се транспортират до всеки орган в тялото. Това образно означава, че докато човек полага усилия да изглежда добре отвън, всъщност се „трови” отвътре.

Прочетете повече: Естествено детоксикиращи храни или детокс по рецепта: как да изберем правилния детокс?

Причината е, че извън натуралните продукти, всички останали съдържат акрилати, алуминий, формалдехид, оксибензон, парабени, триклозан, полиетиленгликоли и фталати, намиращи се в стените на пластмасовите бутилки, в които се съхранява най-често козметиката.

Продуктите, съдържащи олово, също са причина за безпокойство. Сред тях са червилата – едни от най-широко използваните козметични продукти. При тест, проведен наскоро, в близо 20 от 30 от най-добрите марки червила било открито олово.

Парфюми

Потенциално опасни химикали могат да се открият и в парфюмите. Сред тях са бензалдехид, камфор, етил ацетат, бензил ацетат, линалол, ацетон и метилен хлорид. При вдишване те могат да предизвикат главоболие, замаяност, гадене, сънливост, дразнене в гърлото, очите, кожата и белите дробове.

Матраци

токсини

 

В много матраци има високи нива полибромирани дифенилови етери (PBDEs),

което се смятат за потенциално вредно съединение.

Здравословните проблеми, свързани с експозицията на PBDEs,

включват увреждане на мозъка и репродукцията, намалено качество на спермата и проблеми с щитовидната жлеза, което е много тревожно,

защото прекарваме една трета от живота си в леглото.

Употребата на веществото е забранено в Канада и няколко щати на САЩ, но не и в България.

Прочетете повече: Детокс след обилно хранене или зверски купон? Задължително!

 

Почистващи и перилни препарати 

Въпреки че функцията им е да правят дома чист и да премахват, прах, плесен и мръсотия, които сами по себе си разнасят всякакви видове бактерии, почистващите препарати съдържат не малко вредни химикали. Същото се отнася и за перилните препарати. Сред по-известните от тях са амоняк, хлор, фталати, сода каустик и др., които дразнят очите, кожата, органите, участващи в дихателната система и т.н.

Дългосрочното излагане на тези химикали пък може да е причина за редица здравословни проблеми като рак на гърдата, ендокринни и хормонални дисбаланси, астма, трудности при зачеване, усложнения по време на бременността и др.

Много хора смятат, че няма алтернативи, с които биха могли да заменят тези препарати. Естествени продукти, като сода за хляб, прах от сапун или лимон с топла вода обаче, могат да свършат също толкова добра работа, без да покривате дома си с токсични химикали.

Пластмасови бутилки и кутии

токсини

 Много пластмасови кутии са изработени от химикали като фталати, които могат да повлияят на ендокринната система на организма и да са причина за репродуктивни или неврологични проблеми. Тъй като пластмасата се разпада с времето, то неминуемо от нея започват да се освобождават тези опасни химикали, които лесно попадат в продуктите, които се съхраняват в тях.

Прочетете повече: Какво трябва да знаем за детокса с алкална вода?

Подобно е положението и при пластмасовите бутилки. По-голяма част от тези на пазара вече не съдържат опасният промишлен химикал – Бисфенол А, но така или иначе той не е единственото вредно вещество, затова при всяка възможност е по-добре да се използват стъклени съдове и шишета.

Ред други химикали могат да се открият и в ароматизаторите, лаптопите, телефоните, завесите за баня, съдовете за готвене с незалепващо покритие (при високи температури политетрафлуоретиленът, който прави тефлоновото покритие незалепващо, отделя токсичен газ) и не на последно място всяка преработена храна.

Как да се предпазим от токсините в ежедневието?

токсиниЗа щастие организмът е така устроен, че да може да се детоксикира сам. Това става с помощта на черния дроб, който извършва тази дейност. На фона на все по-големия обем от токсини, на които се излага човешкия организъм обаче, тази естествена функция трябва да се подпомага.

Яжте по-често зеле и зеленчуци от това семейство

Обикновено зеле, къдраво зеле, брюкселско зеле, карфиол – всички тези зеленчуци осигуряват уникални хранителни вещества (фитонутриенти), които подсилват дейността на органите, участващи в процеса на естествена детоксикация, а именно черният дроб, бъбреците, червата, кожата и в по-малка степен всички други тъкани.

Прочетете повече: ТОП 5 напитки за домашен детокс

Наблягайте на водата и я филтрирайте 

80% от човешкия мозък е вода, така че не прекалявайте с нещата, което го дехидратира – като кофеин или алкохол, например. Дехидратирането само с 2% отслабва паметта и  възможността за изпълнение на задачите, изискващи внимание. Тъй като водата помага за изхвърляне на токсините от тялото, се препоръчва да се спазват нормите за прием на 1,5 до 2 литра всеки ден. Ако тя е чешмяна, то е почти задължително да бъде филтрирана, като най-добре е това да става със система за обратна осмоза, която гарантира чистотата на трапезната вода.

Осигурявайте на организма антиоксиданти ежедневно

токсини

Витамин С и куркумин са добри примери за антиоксиданти, нужни на организма ежедневно.

Основното им свойство е да подпомагат организма в борбата му със свободните радикали като тежки метали и токсини, които застрашават организма.

Чист натурален шоколад, боровинки, артишок, годжи бери, спанак също са много добри източници на антиоксиданти.

Прочетете повече: Детокс от нищото: как химическият състав на въздуха може да ни детоксикира

 

 

Наред с това намалете до минимум пластмасата, използвайте домашно приготвени препарати за почистване или такива само с натурални съставки. Този съвет важи и за козметичните продукти, включително и за пастите за зъби, шампоаните, душ геловете и т.н. Честото посещаване на места с чист горски, планински и морски въздух, избягването на излишния стрес и здравословния начин на живот пък са основните стълбове на щастливото ежедневие, лишено от токсини

Именно това може да очаквате и от престоя си в Pulse Health Center, където нашите специалисти ще се погрижат да се изчистите от вредните елементи в тялото ви и да намерите мира в себе си, така че да заживеете пълноценно, без хронична умора и стрес.

Разберете как постигаме този лечебен ефект тук.

Share this article