Шоколад, бургер, пържени картофки, бонбони, газирани напитки – на всеки се е случвало да изпитва неудържимо желание да хапне нещо крайно вредно за организма. Замисляли ли сте се обаче, че това може да се дължи на липса на определени хранителни вещества, които тялото бързо иска да си набави?
Именно за това предупредиха преди време австралийски експерти, които са проучили причините за силното влечение към някои видове храни.
Каква е връзка между недостига на хранителни вещества и апетита?
Ако човек е дехидратиран, чувството за жажда е начинът, по който тялото го подтиква да пие вода, а когато е уморен, сънливостта е тази, която го кара да спи. В този смисъл апетитът е подсъзнателният начин на тялото да задоволи нуждата си от хранителни вещества. Идеята е, че, когато на организма му липсва специфичен нутриент, той, естествено, жадува за храни, които го съдържат.
Прочетете повече: Размерът на порциите: защо е важен и какъв трябва да бъде?
Така например неистовото желание за парченце или дори за цял шоколад се обяснява със занижени нива на магнезий, а за месо или сирене често се разглежда като знак за дефицит на желязо или калций. Нуждата от алкохол пък говори за необходимост от повече белтъчини, калций, глутамин и калий.
Задоволяването на апетита помага да удовлетворите нуждите на организма и да коригирате недостига на хранителни вещества.
За дефицит на кои хранителни вещества подсказва апетитът към вредни храни?
Солени храни = натрий
Солта е добавка или естествена част от състава (под формата на натриев хлорид) в почти всяка една храна, която човек консумира в ежедневието си. Въпреки това неистовото желание за нещо солено е индикатор за недостиг на натрий. Една от възможните парични за това е недостатъчен прием на вода или пък прекаляването с алкохол.
Прочетете повече: Алкохолен детокс: възможен ли е и как става?
Натрият е важен минерал, който подпомага водния баланс в тялото, регулира кръвното налягане и е важен за нормалното функциониране на нервната система и мускулите. Липсата му, както и на други основни хранителни вещества, може да доведе до химически дисбаланси, които променят рН-то на тъканите.
С трапезна сол и различни видове солени храни, включително чипсове и снаксове обаче, тази необходимост няма как да се задоволи. Напротив, консумацията на солта, която се съдържа в тях, води до задържане на течности в тялото.
Прочетете повече: 6 лесни начини да намалим задържането на вода в тялото
Едни от най-добрите начини за здравословно задоволяване на тази необходимост е чрез розова (хималайска) или морска сол, богати още на цинк, желязо, магнезий и калий. Препоръчва се и по-честа консумация на костен бульон, който спомага за възстановяване функциите на надбъбречната жлеза. Надбъбречната умора или синдром на изтощените надбъбречни жлези е една от причините, водещи също до намаляване на нивата на натрий в организма. Костният бульон е отличен източник на калций, сяра, силиций и фосфор, които тялото лесно абсорбира и подпомагат надбъбречните жлези да се възстановят от стреса.
Разбира се, що се отнася до натрий, винаги трябва да се подхожда с внимание към консумацията му, защото прекаляването съответно има обратен ефект.
Сладкиши = хром
С дефицит на хром, фосфор, въглерод и сяра в организма се обяснява неистовото желание на мнозина за нещо сладичко преди хранене, след хранене, а защо не и между храненията.
Въпреки че те са необходими в малки количества, за да регулират метаболизма, недостигът им може да доведе до нарушена глюкозна толерантност при хора, страдащи от диабет. Причината е, че най-вече хромът, е ключов минерал за производството на инсулин.
Прочетете повече: Как да се детоксикираме за 24 часа
В тези случаи добавете качествени храни в диетата си, богати на хром, като:
- Сурови ядки
- Зеленчуци, като домати, гъби, броколи, зелен боб, лук, маруля
- Пресни плодове
- Риба
- Канела
- Яйца
- Червени боровинки
- Къдраво зеле
Шоколад = магнезий
„Шоколадовият глад” не е за подценяване, защото той може да е отличителен знак за дефицит на магнезий. Това е минерал с огромно значение за здравето, защото стотици физиологични процеси в организма разчитат именно на него. Той стимулира движението на мускулите, храносмилателните процеси, производството на хормони, здравето на сърдечносъдовата система, функционирането на централната нервна система. Поддържа и имунната система, като предотвратява появата на възпаления.
Прочетете повече: 10 храни, които намаляват стреса
Оказва се обаче, че недостигът на магнезий е един от най-често срещаните, но и пренебрегвани дефицити на хранителни вещества. А причината организмът ви да жадува за шоколад, е, че в едва 25 грама от него се съдържат 58% от препоръчителната дневна доза магнезий. Това разбира се отнася само за шоколад с над 70% съдържание на какао.
2-3 парченца шоколад със 70% или 90% какао на ден са достатъчни, за да задоволят глада ви. Заедно с него други източници на магнезий са сурови зеленолистни зеленчуци и авокадо, ядки и семена като бадеми, лешници, кашу, слънчогледови семки (но те трябва да се хапват в малки порции). Добър източник на магнезий са още и риби като сьомга, тон или скумрия.
Ако парче черен шоколад не ви е достатъчно, можете да задоволите глада си за сладко, като си направите десерт от шейк или плодова салата от чаша кисело мляко с банан.
Млечни продукти = омега-3 мастни киселини
Прекаленият апетит за млечни продукти като мляко, сирене, кашкавал и т.н. показва, че на организма не му достигат омега-3 мастните киселини. Това са хранителни вещества със съществено значение за човека, които обаче не се синтезират в тялото, а единственият им източник е храната. Те са от важно значение за здравето на нервната система и развитието на мозъка. Играят съществена роля и в редица други биохимични процеси.
Прочетете повече: Чудноватите храни, които влияят на психиката ни
Повечето от храните, които консумираме, съдържат по-голяма концентрация на омега-6 мазнини. Едни от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини обаче са орехите, скаридите, лененото семе, авокадото, тиквата, соята и разбира се млечните продукти.
Месо = желязо
Пържоли, мезета, готвено месо – ако ежедневно посягате към подобна храна, то вероятно се нуждаете от повече желязо. То е важен микроелемент за правилното функциониране на имунната система и за транспортирането на кислород в тялото. Особено в детска възраст пък, желязото участва активно в редица жизненоважни процеси.
През последните години нараства тенденцията към ограничаване на червеното месо поради диета или определен начин на живот, което увеличи значително броя на хората, страдащи от недостиг на желязо и дори анемия.
Прочетете повече: Можем ли да се научим да готвим здравословно?
За да се избегне това е добре да се яде червено месо, като телешко, свинско и агнешко, поне веднъж седмично, а също яйца и риба. Ядките, семената, тъмнозелените листни зеленчуци, бобови и зърнени храни също са добър източник на желязо.
За да може да се усвои по-добре желязото, съдържащо се в тези храни обаче, е добре да се приемат при всяко хранене и плодове или зеленчуци, богати на витамин С, съветват диетолозите.
Сосове, пикантно, пържено, пица = калций
Фаст фууд е една от най-трудните за устояване храни, но гладът за твърде много пикантни и пържени храни, тестени изделия и сосове е знак, че организмът се нуждае от калций. За щастие той не се намира само в млечните продукти, а и в много храни от растителен произход като зеленолистни зеленчуци, семена, ядки, бобови култури, и др. Най-богат на калций е сусамът.
Прочетете повече: „Боклучавата храна“ или какво трябва да знаем за бързото хранене?
Хляб = азот
Влечението към хляб говори за недостиг на азот. Това може да бъде компенсирано с повече червени меса, яйца, прясно сирене, риба тон, бобови растения.







