Школи и течения в йогата от древността досега - Pulsehealth.bg

Школи и течения в йогата от древността досега

Историята на учението „йога” датира своето начало от преди 5,000 години. Според някои учени обаче е възможно да става въпрос и за период от 10,000 години. Причината е, че дълго време свещените текстове и тайната природа на тези учения са се предавали от уста на уста.

Наред с това е установено, че най-ранните писания, свързани с йогата, са се разпространявали върху крехки палмови листа, които лесно били губени или унищожавани през годините.

Въпреки това модерната наука ни позволява да проследим дългата и богата история на йогата и да я разделим на няколко основни периода на иновации, практика и развитие.

Какви са различните направления в йогата?

ТЕЧЕНИЯ И ШКОЛИ В ЙОГАТА

Йогата е eдна от шестте ортодоксални системи на индийската философия. Думата означава „съединение, обединение”. Не случайно предназначението на древната йога е да подготви тялото за медитация, чрез която индивидът ще се стреми да разбере и открие своето единство с вселената.

Прочетете повече: Какво е йога ритрийт и защо може да се превърне в изживяването на живота ни?

Някои утвърдени школи в йогата наблягат на физическия аспект, други на влиянието върху ума, трети са по-духовни, четвърти са за хора, които са със силни емоции, а има и такива, които обединяват всички тези аспекти в интегрална йога. Макар целта да е една, пътищата до нея са много.

Ето защо, въпреки че повечето школи преподават йога, както е описана в класическите източници, методиките се различават една от друга.

Запознайте се с някои от по-известните сред тях:

Шива

ТЕЧЕНИЯ И ШКОЛИ В ЙОГАТА - ШИВА

Шива йогата е практика, вдъхновена от традиционната Хималайска йога и Хатха йога. Включва техники за динамично дишане и асани (пози), които спомагат за подобряване на сърдечносъдовата система, гъвкавостта и здравината на тялото.

Основното, с което се свързва Шива йогата е, че това е практика за отваряне на т. нар. трето око – епифизната жлеза. От древността тя е възприемана като връзката на човешкото тяло с по-дълбоки сфери на мисълта или като прозорец към други измерения. Структурата ѝ наподобява тази на окото, откъдето учените дават определението за вид закърняло трето око.

Методът и техниката на Шива йогата са прости. Основно се набляга на медитацията. За извършването ѝ е необходимо само затъмнено помещение, маслена лампа или свещ, копринен плат и Лингам – необходимо средство за практикуване на Шива йога. Лингамът представлява малък яйцеподобен светлосив камък, покрит с фина трайна паста, приготвена от определени съставки. Камъкът съдържа и генерира електричество и се смята за камък на просветление и духовна трансформация.

Прочетете повече: Сила, здраве и балансирам ум с енергия от слънцето

По време на медитацията маслената лампа се поставя зад лявото рамо, за да се отрази светлината в Лингама, който се поставя върху дланта на лявата ръка, вдигната на нивото на веждите.

Ползите от медитацията при Шива йогата включват:

  • предизвикване на дълбоко състояние на спокойствие и релаксация
  • изтриване на излишните мисли
  • отпускане на мускулите и стабилизиране на кръвното налягане
  • укрепване на имунната система и засилване на издръжливостта
  • забавяне на процесите на стареене, подобряване на паметта и др.

Бихар

ТЕЧЕНИЯ И ШКОЛИ В ЙОГАТА - БИХАР

Сатянанда йогата, известна още като бихар йога, е разработена от индийския гуру Свами Сатянанда Сарасвати, който създава бихарската школа през 1963 година. Тя е основана на принципите на древната индийска йога практика и съвременната медицинска физиотерапия.

Сатянанда йогата разглежда човека като една цялост от тяло, ум, емоции и психика. Поради тази причина се концентрира не само върху тялото, а върху целия човек. При нея се акцентира повече върху емоциите и по-малко върху физическите движения. Основната цел тук е постигане на вътрешно осъзнаване, а не толкова на подобряване на физическата издръжливост или здравето.

Прочетете повече: Какво е аура камера и как ни помага да бъдем балансирани?

Някои от предимствата на този вид практика са свързани с постигането на психическа яснота и мир, както и намаляване на напрежението в тялото, чрез изпълнение на нежни асани (пози).

Една сесия при Сатянанда йогата започва бавно, със систематична последователност от асани за балансиране на физиката и ума. След това се пристъпва към пранаяма (дишащи практики) за работа върху енергийното поле, медитация за успокоение и фокусиране върху ума и пречистващи техники.

Сиддха

Сиддха йогата е движение, основано от хиндуисткия гуру Свами Муктананда през 70-те години на XX век. То се базира основно на източните философии. След Индия неговото учение се разпространява в САЩ и в други краища на света.

Централен елемент в него заема „shaktipat-diksa”, или буквално преведено „посвещаване чрез спускане на божествената сила”. Това посвещение се осъществява от гуру, който ръководи своите ученици чрез различни учения и писания, характерни за сиддха йогата. Според твърденията, веднъж активирана, вътрешната мощ подкрепя постоянните усилия на търсещия да постигне самореализация.

Основните учения нa Сиддxa йoгaта са три:

„Tъpceтe Бoг eдин в дpyг“

„Cъpцeтo e цeнтъpът нa вcичĸи cвeщeни мecтa“

„Пoчитaй, бoгoтвopи, мeдитиpaй и изyчaвaй ceбe cи, Бoг e в тeб и ти cи в Бoг“

Няĸoи oт нaй-вaжнитe пpaĸтиĸи в Сиддxa йoгaта вĸлючвaт мeдитaция, пeeнe, бeзĸopиcтнa cлyжбa, уединение, но и cпoдeляне c дpyгитe.

Meдитaциятa зaeднo c пeeнeтo нa мaнтpи дaвa пpeдcтaвa зa иcтинcĸaтa пpиpoдa нa чoвeĸa, а пpaĸтиĸyвaнeтo нa двeтe вoди дo бeзĸopиcтнa cлyжбa, ĸoятo нocи paдocт нa дpyгитe.

Прочетете повече: Какво е „Метатрон“ и как може да ни предпази от заболявания?

Двата основни ашрама – Гурудев Сидха Пейт в Ганешпури, Индия и Ашрам Шрий Муктананда в Ню Йорк, както и редица медитационни центрове в страни като Австралия, Обединеното кралство, Франция, Белгия, Германия, Италия, Канада, Мексико, Бразилия, Япония и др. предлагат възможност за обучение и практика на Сиддха йога.

Иша

ТЕЧЕНИЯ И ШКОЛИ В ЙОГАТА - ИША

Иша йогата е система от йога практики, включващи Хатха йога, пранаяма (дишащи практики) и медитация. Това е холистичен процес за вътрешна трансформация, който води до овладяване и балансиране на тялото и ума с цел постигане на здраве, радост, мъдрост и блаженство.

Смята се, че именно в Ишата се съдържа ядрото на йогическото учение. Индийският гуру Джаги Васудев е основател на Isha Yoga Foundation, чрез която тя се представя на съвременното човешко общество. Фондацията е благотворителна и предлага програми, свързани с йога и личностно развитие.

Иша хатха йогата се преподава в 5 различни модула – Isha Upa-Yoga, Angamardana, Surya Kriya, Yogasanas и Bhuta Shuddhi. Те са избрани и разработени от Садгуру Джаги Васудев, за да развият психическата яснота и фокус, да повишат жизнеността, да балансират химическите процеси в организма и да създадат усещане за лекота и свобода.

Прочетете повече: 5 упражнения по медитация за начинаещи

Ползите за здравето от практикуването на Иша йога са доказани в редица проучвания. Те са свързани с подсилване на имунната система, подобряване на сърдечно-съдовата система, укрепване на съня, намаляване на риска от инсулт и хипертония и други. В същото време за практикуването ѝ не са необходими предишни знания или опит в йогата. Подходяща е и за всякакви възрасти, пол и здравословно състояние, защото не се набляга много на физическата активност.

Ин

ТЕЧЕНИЯ И ШКОЛИ В ЙОГАТА - ИН

Преподаването на Ин йога в западния свят започва в края на 70-те години на миналия век. Школата „Ин“ е основана от експерта по бойни изкуства Полин Цинк. Днес тя се практикува в цяла Северна Америка и Европа, което в голяма степен се дължи на преподавателската дейност на съвременните учители и разработчици на Ин йогата – Пол Грили и Сара Пауърс.

Ин йогата е практика, която редува различни асани (пози), но с много бавен темп. Те се правят близо до земята, като характерно за това учение е задържането на дадени позиции за време между 3 и 5 минути. Тази йога е предназначена за подобряване на гъвкавостта, защото чрез нея се въздейства директно на съединителната тъкан, главно около коленете, таза, кръста и гръбначния стълб.

Прочетете повече: Как да отслабнем с йога?

Това е чудесен начин за рестартиране на организма, което дава нужната почивка на тялото и ума.

Спокойните, бавни и дълбоки движения на Ин йогата са в пълен контраст с Янг йогата, която включва по-динамични практики, популярни в съвременния западен свят. Ин е практика, която насърчава хората да забавят темпото, потапяйки се в тишината, водеща до разширяване на съзнанието.

Съвременната Ин йога е силно повлияна от философията на традиционната китайска медицина, според която тялото съдържа меридиани – невидими енергийни магистрали, които носят „ки” енергия. Движенията в Ин йогата влияят именно на тези меридианни линии, като по този начин подобряват здравето и благосъстоянието.

Според западната наука практиката оказва влияние, както на физическо, така и на психологическо ниво. Ин йогата активира парасимпатиковата нервна система, отговаряща за нашата почивка и храносмилане и работи за отпускане на по-дълбоките слоеве на съединителната тъкан. Това създава условия да се освободим от дълбоко задържано напрежение в тялото и ума.

 

View this post on Instagram

 

#yogalife#yogaeveryday#yogapulsehealthcenter

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

Прочетете повече: Чудноватите видове йога по света и ползите от тях

Share this article