Какво е йога ритрийт и защо може да се превърне в изживяването на живота ни? - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Какво е йога ритрийт и защо може да се превърне в изживяването на живота ни?

 

Някога  чудили ли сте се дали преживяване като йога ритрийт е за вас? А може би обратното – често  мислите за това, но все не намирате време или средства. Има и трети вариант – никога да не сте чували за него.

В която и от трите групи хора да сте, тази статия е за вас. В нея не само ще разберете повече за йога ритрийта, но и защо той може да се превърне в изживяването на живота ви.

Какво е йога ритрийт?

какво е йога ритрийт

Йога ритрийтът е начин човек да се оттегли за известно време от забързаното ежедневие, да си осигури пълноценна почивка и да обърне внимание на себе си и своето вътрешно „Аз”. Отговаря точно на буквалния превод на думата ритрийт – отстъпвам, отдръпвам се, оттеглям се. Иначе казано, йога ритрийтът е временно откъсване от традиционното ежедневие и обикновено трае от един уикенд до седмица или малко повече.

Ритрийтът включва промяна на локацията към по-тихо и усамотено място сред природата или край морето, което позволява да се възстанови духовният баланс. Йогата, физическата активност и чистият въздух са само част от позитивите на един ритрийт. Активната почивка възвръща менталната и физическа енергия, необходими на съвременния човек за справяне с ежедневните предизвикателства.

Прочетете повече: Как да отслабнем с йога?

Не едно и две са изследванията, които показват, че забавянето на ритъма, вглеждането вътре в себе си и самоосъзнаването помагат да живеем и работим по-добре. Това е и основната цел, която постига един йога ритрийт. А все по-иновативните му форми, съобразени с модерния живот, позволяват да открием мир, без да се налага да търсим ашрам някъде високо в планината.

Какво се прави по време на йога ритрийт?

какво е йога ритрийт - дейности

Ако наистина искате да захраните тялото, ума и душата си и да усетите терапевтичните ефекти на йогата, е време да помислите за йога ритрийт. Тези програми са интензивни, но релаксиращи и обикновено се провеждат на красиви и естествени места.

Очаквано, основните дейности, на които се набляга по време на йога ритрийта са различни пози (асани), медитация и пранаяма (йогическа дихателна практика). Обикновено има по две практики – сутрин и вечер, които съчетават движението с гледки на невероятни изгреви и залеви.

Прочетете повече: 5 упражнения по медитация за начинаещи

Йога ритрийтът е много нашумял напоследък и по тази причина, всяка една програма предлага различна комбинация от йога стилове, които да се изпълняват. Една от по-често срещаните съчетава „ин“ и „виняса“ йога, които се балансират взаимно. Ако „ин“ йогата включва по-пасивни пози, близо до земята, които се сменят много бавно и създават усещане за транс и дълбок покой, то във „виняса“ йогата има много по-голяма креативност, движение и динамика.  Движенията пък са свързани едно с друго като в танц.

Прочетете повече: Чудноватите видове йога по света и ползите от тях

Освен йога практики, от ритрийта може да очаквате още много преживявания. Обикновено ще имате възможност да опитате дейности като спускане в пещери, туризъм, дълбоководно гмуркане и екскурзии сред природата, а вечерите рядко минават без танци. Така че, като всяка друга почивка, йога ритрийтът ще бъде истинско приключение, а положителните резултати са гарантирани.

Защо да отидем на йога ритрийт?

какво е йога ритрийт - предимства

Ползите от включването в йога ритрийт са много, а някои от тях дори незаменими. Ето някои от тях.

Действа лечебно

Йога ритрийтът може да бъде изцеление за вашето умствено и физическо здраве. Може да промени живота ви и да ви помогне да се справите с всякакви емоционални и психически проблеми. Действа лечебно и ако сте имали  наранявания по тялото.

Обграждате се с положителна енергия

Едно от най-добрите предимства при ходенето на йога ритрийт е, че си взимате почивка, изпълнена с положителна енергия, защото сте заобиколени от положителни мисли и чувства през цялото време.

Прочетете повече: Сила, здраве и балансирам ум с енергия от слънцето

Срещате се с нови хора

Йога ритрийтите привличат хора със сходен начин на мислене, което позволява лесно да се завържат приятелства и познанства, които ще добавят позитивност към живота ви.

Задълбочава практиката на йога

Ако не намирате време за йога в ежедневието си, този ритрийт може да промени коренно това, защото съсредоточава вниманието ви и не позволява на странични неща да ви разсейват. Така може да достигнете следващо ниво на йогата.

Това е време само за вас самите

В ежедневния живот всеки от нас дава изключително много и обикновено е трудно да отделим време само за себе си. Времето, прекарано на йога ритрийт, може както да ви срещне с нови хора, така и да ви позволи да останете сами, ако имате нужда.

Свързвате се с природата

какво е йога ритрийт - природа

Обикновено йога ритрийтът се провежда на красиви места сред природата или морето. Това е идеален начин да се измъкнете от шума и суетата на градския живот, както и да се свържете и потопите в природата още по-дълбоко.

Прочетете повече: 3 лесни антистрес активности за начинаещи

Връщате се презаредени

Със сигурност ви се е случвало тъкмо да се върнете от почивка и да се чувствате, като да имате нужда от още една. Когато се върнете от йога ритрийт, може веднага да пристъпите към резервацията на следващия, но това ще е само защото сте толкова спокойни и освежени, че ще искате да го направите отново.

Ще се научите да медитирате

Традиционното преимущество на йогата е, че вдъхновява ума, а ритрийтът ще ви позволи да се фокусирате върху това на още по-съкровено ниво. Вместо да се отпускате само в класа по йога и бързо да се връщате в реалността, още с прибирането у дома, може да носите това спокойствие с вас през целия ден. Йога ритрийтът осигурява място за тотална медитация, без никакво разсейване.

Прочетете повече: Медитация на открито: как, защо и къде?

Ще дадете почивка на непрестанното премисляне

Ако ви е твърде трудно да изключвате ума си и непрекъснато мислите какво е следващото нещо, което трябва да свършите, то йога ритрийтът е чудесна възможност да спрете да премисляте всичко и да отпуснете съзнанието си. Използвайте го, за да изключите шума на собствения си глас и да се отворите за по-позитивен начин на мислене. Медитацията често е част от програмата и може да говорите с инструктора си да ви помогне да обуздаете мислите си.

Изживявате нещо неповторимо

Всеки ритрийт е различен и уникален, дори да се връщате на едно и също място. Хората с вас винаги ще са различни, а с всеки път вие ще разчупвате все повече рамки на духа и мисълта.

Прочетете повече: Какво е фитнес камп и защо трябва го посетим поне веднъж?  

 

Share this article