Сила, здраве и балансирам ум с енергия от слънцето

Сила, здраве и балансирам ум с енергия от слънцето

С настъпването на есента неминуемо идват и дъждовните хладни дни, в които слънцето отстъпва своето място на облаците. За мнозина това води до загуба на настроение, липса на мотивация, меланхолия и повишаване на депресивните настроения. Причината е именно в по-малкото дневна светлина и слънчеви лъчи. Те подсилват имунната система и костите, създават добро настроение и балансират мислите. Всъщност ползите за физическото и психическото здраве от слънцето са твърде много, за да бъдат изброени в едно изречение. Затова решихме да им посветим цяла статия.

Какви са ползите от слънцето според науката?

енергия от слънцето – ползи

Подсилва имунната система

Най-естественият начин за набавяне на витамин D е чрез слънцето. То осигурява 90% от нужните количества. Витамин D помага за усвояването на калций в организма и ускорява производството на лимфоцити. Това води до по-здрави кости и по-силна имунна система.

В последните години учени установили, че съществува връзка между дефицита на витамин D и по-честото боледуване от вируси и други респираторни заболявания. В днешно време пък се проучва дали лечението с витамин D може да отстрани, а не само да предотврати тези болести.

Прочетете повече: 10 съвета за засилване на метаболизма

Намалява риска от появата на някои видове рак, диабет и др.

Все повече проучвания доказват връзката между липсата на витамин D и по-сериозни заболявания като рак, диабет, сърдечна недостатъчност и автоимунни заболявания. Причината е, че той действа като хормон, който регулира активността на повече от 200 гена, а рецептори за него могат да се намерят в почти всички тъкани и органи – мозък, кръвоносни съдове, бял дроб и др.

 

View this post on Instagram

 

We are working hard but also having fun with our patients. Smoothies for everybody 🍉🍐🍒🍓🍎🍈🍍

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

Регулира апетита

След наблюдение на 3000 жени за период от 2 години, учени от Университета в Абърдийн достигнали до заключение, че високите количества на витамин D действат като регулатор на апетита. Изводите им дошли, след като установили, че жените, които били в графа „затлъстели“, имали много по-ниски нива на витамин D в организма в сравнение с останалите участници в изследването.

Прочетете повече: Как да отслабнем в най-проблемните зони

Осигурява пълноценен сън

Когато се излагаме на слънчева светлина, организмът ни произвежда повече мелатонин – хормонът на съня. Това позволява не само да заспим навреме вечер, но и сънят ни да е пълноценен. Пълноценният сън пък носи редица позитивни ефекти, като намаляване на нивата на стреса, презареждане на тялото и ума и обработване на вредните елементи в организма.

Намалява депресията и подобрява настроението

Слънцето ускорява и производството на серотонин. Хормонът, отговорен за щастието, е естествен антидепресант, който може да бъде синтезиран по естествен път, излагайки се по-често на пряка слънчева светлина. Така ще си осигурите нужните количества, за да се справите с депресията, да сте в по-добро настроение и пълни с енергия.

Прочетете повече: Какво е депресия и как да се справим с нея?

Как  да подсилим действието на слънцето?

енергия от слънцето – медитация

Всъщност цялата енергия в тялото идва от енергията на слънцето. Азиатските практики за ума и тялото обясняват защо. В тях се говори за ки – енергията, която поддържа целия живот. За да останем здрави, не можем просто да мислим за физическото тяло, направено от кости, мускули и органи, трябва да мислим и за „енергийното тяло”, енергийния елемент, който носи живот и жизненост на всички части на нашето тяло.

Д-р Илчи Лий го нарича „слънчево тяло”, тъй като енергията на слънцето е основата на нашето здраве и щастие. Той открива и, че човек може да зареди своето „слънчево тяло”, като се свърже директно с енергията на слънцето чрез медитация.

Поради тази причина медитацията срещу слънцето е по-ефективна. Ето и стъпките за нейното практикуване:

1. Намерете си слънчево, тихо и удобно място за медитация

Препоръчително е да практикувате слънчевата йога на открито, тъй като можете директно да усетите енергията на слънцето. Може да се практикува и на закрито, като седнете в близост до слънчев прозорец, но навън е за предпочитане. В облачни дни също може да се стремите към достигане на енергията на слънцето, но тогава ще трябва да си я визуализирате. Просто седнете в традиционната за медитация поза – половин Лотос или на стол, ако ви е по-удобно.

Прочетете повече: Медитация на открито: как, защо и къде?

2. Отпуснете тялото и ума си

Преди да започнете със същинската медитация, отделете няколко минути, за да оставите напрежението и стреса от ежедневието да напуснат съзнанието ви, а мускулите ви да се отпуснат. Изчистете и съзнанието си от всички мисли и притеснения.

енергия от слънцето – медитация слънчево тяло

3. Дишайте дълбоко

Затворете очи и започнете да дишате дълбоко, като постепенно отпускате все повече и повече тялото си. Поставете ръцете си върху бедрата, с длани нагоре. Отпуснете раменете и продължете да дишате дълбоко, но естествено. Трябва да си представите една права линия, която да започва от главата и да продължава до основата на гръбнака.

Прочетете повече: 5 упражнения по медитация за начинаещи

4. Фокусирайте се върху върха на главата си

Най-отгоре и в центъра на главата има много важна енергийна точка, наречена Baekhwe. Тя се намира там, където е фонтанелата при бебетата. Смята се, че чрез тази точка човек може да привлече слънчевата светлина и енергия и директно да ги „вкара” в своето „слънчево тяло”. Когато настъпи този момент, човек би трябвало да усети как лъчите на слънцето проникват през главата и раменете. Ако седите на пряка слънчева светлина, усетете топлите лъчи, които буквално проникват в тялото ви. Ако не сте навън, спомнете си това усещане от времето, когато сте били на слънце.

5. Визуализирайте слънчевата светлина

Докато се фокусирате върху това усещане, си представете, че тези лъчи запълват енергийната система на тялото ви. Вижте аурата от златна слънчева светлина, която обгръща тялото ви и се насладете на все по-яркото й присъствие.

 

View this post on Instagram

 

#yogalife#yogaeveryday#yogapulsehealthcenter

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

6. Събудете се бавно към света около вас

След пет до десет минути плавно започнете да връщате съзнанието си към външния свят. Той ще ви се струва по-ярък и щастлив, а вие самите ще се чувствате подмладени и заредени с енергия.

Многобройни проучвания потвърждават ползите за здравето и благополучието от практикуването на такъв вид медитация. В комбинация със слънцето пък се избягва и облекчава депресията.

Прочетете повече: Какво е аура камера и как ни помага да бъдем балансирани?

Йога

енергия от слънцето йога

В йогата има практика, наречена „Поздрав към слънцето”, която използва силата и енергията му и така подобрява здравето и презарежда ума на този, който я практикува.

Доказаните ползи от нея включват подобряване на кръвообращението, укрепване на сърцето и храносмилателния тракт, както и стимулиране на коремните мускули, дихателната система и лимфната система, спиналните нерви и други вътрешни органи. „Поздравът към слънцето“ укрепва гръбначния стълб, врата, раменете, ръцете, китките, мускулите на гърба и краката, като по този начин стимулира цялостната гъвкавост на тялото.

Повлиява положително и за отслабване, както и върху гладкостта и здравината на кожата и косата.

В психологически план се подобрява  взаимосвързаността на тялото с дишането и съзнанието, като по този начин се увеличават енергийните нива в организма.

Прочетете повече: Чудноватите видове йога по света и ползите от тях

Има няколко начина за практикуване на „Поздрав към слънцето”. Ето как изглежда най-разпространената му разновидност, включваща основни компоненти, познати в повечето видове йога:

1. Поза планина

Застанете изправени, здраво стъпили на ходилата си. Съберете дланите си в молитвена поза, поставете палците си върху гръдния кош и вдишвайте бавно.

2. Възходящ поздрав

Вдишайте, докато вдигате ръцете си настрани и нагоре. Наведете внимателно и леко гърба си и погледнете към небето.

3. Сгъване напред

Издишайте, докато се навеждате напред. Краката ви трябва да останат изправени. Наведете се, така че да ги обхванете с ръце, а носът ви да опира коленете.

4. Успоредно изправяне

Започнете леко да се изправяте, но задръжте гърба си под формата на буквата „Г”. Усетете леко разтягане, но без да се натоварвате. Задръжте само за няколко секунди.

5. Поза планк

Докато сте леко наведени, постепенно започнете да се спускате към земята, така че да заемете поза планк. През това време издишайте.

6. Обратна дъга

След като изпълните планка, легнете по корем, но вдигнете ръцете и главата си нагоре и леко назад, така че да образувате обратна дъга. Вдишвайте дълбоко.

След това позите започват да се повтарят в обратен ред, докато отново стигнете до изправено положение.

Ползите от слънцето, съчетани с практики като йога и медитация, със сигурност са добър, чист и естествен начин да се разтоварите и презаредите.

Прочетете повече: Джогинг за здраве, добра фигура и тонус

За да са ефективни практиките обаче, винаги е препоръчително първо да потърсите специалист, който да ви ориентира за най-подходящите за вас процедури. А ако държите да се консултирате с най-добрите експерти по здравословно хранене, диететика, холистика, антистрес и отслабване, може се обърнете към нас – Pulse Health Center. Разберете повече за нашите специалисти тук и прочетете за нашите специализирани програми на този линк.

Share this article