Алкохолен детокс: възможен ли е и как става? - Pulsehealth.bg

Алкохолен детокс: възможен ли е и как става?

Барбекю с приятели, пикник, парти край басейна и купон до ранни зори в бара – така обикновено изглеждат голяма част от летните уикенди и отпускарски седмици. Въпреки приятните емоции, които тези събития създават, обилната и вредна храна, както и голямото количество алкохол затормозяват организма. С употребата му винаги трябва да се внимава, защото лесно води до злоупотреби и зависимост. Освен до главоболие и замаяност, прекаляването с алкохолни напитки води до прием и на голямо количество калории и токсини. Детоксът след това е не просто желателен, а необходим.

Прочетете повече: Детокс след обилно хранене или зверски купон? Задължително!

Как ни вреди алкохолът?

алкохолен детокс

Алкохолът се разгражда изключително трудно в кръвта и черния дроб, поради което оказва негативно действие върху здравето, като нарушава почти всички важни системи в организма. Колкото повече алкохол консумирате, толкова по-трайно е негативното му действие. Той е вреден и за сърцето и кръвоносните съдове, като значително увеличава риска от инфаркт, а най-сериозното усложнение от прекомерната му консумация е цирозата.

Краткосрочните последици от прекаляването с алкохола се изразяват в  нарушения в съня, загуба на памет и тегло, забравяне, потене, проблеми със стомаха, треперене, а дългосрочните до високо кръвно, инфаркт, рак и други. При жените пък оказва негативно влияние като намалява възможностите за забременяване.

Прочетете повече: Кои са най-опасните токсини, с които тялото ни се сблъсква всеки ден?

Какви вредни вещества има в алкохола?

алкохолен детокс – вреди от алкохола

Спорът за вредата и ползата от алкохола съществува вероятно откакто го има. Неоспорим и доказан факт е благоприятното действие на алкохола върху организма, когато е в умерени количества и не се консумира прекалено често.

Също толкова неоспорим обаче е и фактът за вредните вещества, които се съдържат в него. В бирата например може да се открие мононатриев глутамат, пропиленгликол,  калциев динатриев EDTA и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Вероятно нито едно от тях не ви е познато, но е доказано, че повечето от тези съставки имат значително отрицателно въздействие върху човешкото здраве. С виното пък се свързват хербицидите, пестицидите и други химикали, с които се обработва самото грозде и е възможно да са останали и при производството на виното. Същото е и при твърдите алкохоли, където токсините идват от зърното или плодовете, от които са направени.

Прочетете повече: 12 естествено детоксикиращи храни

Какво е алкохолна детоксикация?

алкохолна детоксикация

Всъщност алкохолната детоксикация е първата крачка в лечението на алкохолизма. През този период консумацията на алкохол е тотално прекратена и тялото се изчиства от натрупаното в него количество. Симптомите на отдръпване от алкохола включват нервност, треперене, безпокойство и резки смени в настроението и намаляват постепенно в рамките на седмица или две, след като е започнала алкохолната детоксикация. Важно е да имате предвид, че детоксикацията е само първата стъпка, ако имате проблем с алкохола. Процесът на детоксикация обикновено отнема от 7 до 10 дни, докато лечението трае 30 до 45 дни.

Как да се детоксикираме след запой?

алкохолен детокс – как да се детоксикираме

Детоксът след купон става много по-бързо и лесно, за разлика от алкохолната детоксикация при по-сериозни състояние, но той е също толкова препоръчителен, колкото и вторият.

Пийте вода

Още със ставането на сутринта след тежкото парти, започнете да пиете вода. Така не само ще се хидратирате, но и ще започнете процеса на детоксикация. Към водата може да добавите сок от лимон или портокал за доза витамин C. Добра опция е и зеления чай, който е с високо съдържание на антиоксиданти. Има и малко кофеин, който действа диуретично и спомага за изчистването от натрупаните токсини.

Прочетете повече: Какво трябва да знаем за детокса с алкална вода?

Закусете

Не пропускайте закуската. Добре е тя да е такава, че да съчетава протеини и въглехидрати, които ще ви помогнат да стабилизирате кръвната си захар. Пример за такава комбинация е пресен плод за въглехидрати и яйце или две за протеини. Друга добра идея за закуска е да си направите омлет с аспержи. Различни проучвания показват, че аспержите облекчават симптомите на махмурлук. Те съдържат аминокиселини и минерали, които се борят с токсините.

Движете се

алкохолен детокс – движение

След тежка и дълга нощ, е много примамливо да останем по-дълго в леглото на следващия ден. Но колкото по-рано станете и се раздвижите, дори и до магазина за кафе, толкова по-добре ще се почувствате. След това увеличете движението с леко кардио. Това ще раздвижи излишната течност в тялото ви, която ви кара да се чувствате подути. Когато сте готови, преминете към по-високоинтензивна тренировка, така че да се изпотите и да изкарате излишната течност. Въпреки всичко, не прекалявайте и не се пренатоварвайте, защото тялото ви е в режим на възстановяване. Джогингът е може би най-подходящ в тези моменти – не натоварва прекалено, а в същото време ви кара да се потите.

Прочетете повече: Как да отслабнем в най-проблемните зони

Направете си обяд, богат на протеин

На обяд задръжте енергията, която се събрали след тренировката, като си приготвите лек обяд от сложни въглехидрати и чист протеин, като салата с обезмаслена риба тон и филия 100 процента пълнозърнест хляб или микс от зелени салати с пиле или сьомга на скара.

Не забравяйте водата през целия ден

Алкохолът действа диуретично и докато е в тялото ви, стимулира задържането на вода, затова не забарвяйте течностите през целия ден, но избягвайте те да са кофеинови, газирани или с изкуствени подсладители.

Осигурете си междинни хранения

Трябва да имате едно или две междинни хранения, които да са леки, но стабилизиращи – шепа ядки, плод или кисело мляко.

Сгответе балансирана вечеря

Балансът е от ключово значение и за вечерята. Пригответе си храна, богата на сложни въглехидрати – кафяв ориз с печен сладък картоф или пълнозърнеста паста и голяма порция зеленчуци.

Прочетете повече: 5 начина да бъдем здрави на плажа

 

Share this article