Защо е важно да имаме правилна стойка и как да я поддържаме?

Защо е важно да имаме правилна стойка и как да я поддържаме?

Правилната стойка далеч не е само козметична грижа за тялото. Тя има голямо значение и за доброто здравословно състояние. Добрата стойка спомага за намаляване на стреса, напрежението в мускулите, сухожилията, костите и вътрешните органи, като наред с това повдига увереността и настроението.

Друг любопитен факт, свързан с изправената стойка е, че тя прави човек не само по-висок, но и с около 4 килограма по-лек.

Продължителното седене зад бюро, типично за съвременният работещ човек, липсата на достатъчно движение, непрекъснатото взиране в телефоните, лаптопите и таблетите са основни предпоставки за изкривяване на стойката.

В тази статия ще ви покажем защо трябва да променим това и как да поддържаме правилна стойка, веднъж като сме я постигнали.

Как неправилната стойка влияе върху здравето?

правилна стойка – как влияе върху здравето

Неправилната стойка действа най-неблагоприятно върху мускулите, ставите и гръбначния стълб, защото ги натоварва допълнително. Това ги напряга, което на свой ред води до болки в долната част на гърба, в шията, раменете, главоболие и мигрена и дори проблеми с храносмилателната система. Лошата поза на тялото влошава още съня, засилва умората и дори депресията.

Прочетете повече: Какво е депресия и как да се справим с нея?

Добрата стойка обаче може да намали или дори елиминира тези проблеми. Освен че изчезват физиологичните болки, на клетъчно ниво изправената поза с изпънати назад рамене и разтворен гръден кош сигнализират на мозъка да отделя повече ендорфин – хормонът, отговорен за щастието.

Как да коригираме стойката си?

правилна стойка – как да коригираме стойкатаАко усетите, че се прегърбвате твърде често, предприемането на действия за коригирането на този проблем са силно препоръчителни. При това специално внимание на позата трябва да се отделя не само, когато сте прави или вървите, но и когато седите и дори спите. Подобряването, свързано с промяна на навиците обаче, отнема време и е немалко предизвикателство само по себе си.

Прочетете повече: 10 вредни навика, които повишават нивата на стрес

Като начало застанете пред огледалото и се огледайте. Правилната стойка, която трябва да видите е – изправен гръб, повдигната брадичка и леко прибран корем. Теглото трябва да е равномерно разпределено между двата крака, а мускулите да са здрави, силни и укрепнали, защото те са тези, които задържат тялото в права поза. Бъдете сигурни, че в изправено положение тежестта пада изцяло върху възглавничките на ходилата.

Запомнете стойката, която сте видели и обръщайте внимание всеки път, щом имате възможност да се огледате. Така постепенно в мозъка се изгражда навик да ви „подсеща” за това, дори докато седите или се движите. Колкото по-често коригирате неправилната си поза, толкова повече тялото ще свикне с изправената стойка и когато я смените, мускулите много по-бързо ще се изморяват и също ще ви „подсещат”, че е време да се изправите.

 

Прочетете повече: 10 съвета за засилване на метаболизма

Ето още няколко лесни съвета за постигане и поддържане на изправена стойка:

Облегнете се на стена

Намерете най-близката до вас стена и се допрете плътно с гръб до нея. Усетете кои са частите на тялото ви, с които я докосвате. Ако това не са главата, прешлените и дупето, то със сигурност стойката ви не е правилна. Коригирайте я и се опитайте да я запомните, така че да се стремите непрекъснато да поддържате изправена поза, без до вас да има стена, за да проверявате.

Внимавайте за височината и облегалката на стола

правилна стойка – седене на столНай-лесно стойка се изкривява в седнало положение, когато тялото е по-отпуснато и торсът се накланя напред или надолу. За да се избегне това височината облегалката и височината на стола, както и тази на бюрото имат съществено значение.

В седнало положение краката трябва да образуват точно прав ъгъл в коляното, нито повече, нито по-малко, а ходилата да стъпват изцяло на пода.

Прочетете повече: Джогинг за здраве, добра фигура и тонус

Облегалката също не трябва да е наклонена назад или напред, а изправена.

Височината на бюрото требва да е такава, че, когато поставите ръцете си свободно върху него, лактите да образуват пак 90 градуса. Допрете стола си близо до него, така че да не се налага да „полягвате”, за да работите с мишката.

Правете упражнения

Планкът, разтягането най-вече на кръста и гръбначния стълб, както и различните упражнения за рамене са всички основни движения, от които имате нужда, за да подобрите стойката си. Добрата новина, е че те могат да се изпълняват и у дома. Те ще подсилят мускулите и гръбначния стълб, а това ще позволи на тялото ви да възприеме и поддържа изправена стойка.

Стъпвайте от пета към пръсти

правилна стойка – стъпване

Правилното ходене е от съществено значение за изправената фигура. Това означава да стъпвате винаги първо с пета и след това плавно да пренесете тежестта към предната част на ходилото. Когато тя стигне пръстите, се оттласнете нагоре и направете следващата крачка.

Прочетете повече: 10 лесни начина да постигнем дълголетие

Обувките да са удобни и с добра подметка

Неудобните обувки, включително прекалено ниските или високите, напрягат мускулите на краката, а продължителното им носене може да доведе и до изкривяване на гръбначния стълб. Затова, ако се изисква да обуете подобни обувки, по възможност ги вземете с вас и се преобуйте, но не ги оставяйте цял ден върху краката си.

Най-добре е обувките да имат съвсем лек ток, дори и мъжките. А от по-спорните да са с по-дебела и омекотяваща движението подметка.

Възглавницата също е важна

Много от изкривявания при гръбнака са заради неправилна поза по време на сън. Ако възглавницата е прекалено висока или твърде ниска, това може да причини изкривяване в стойката и прегърбване, както и болки във врата и гръбнака. Препоръчва се и спането на твърд матрак, който ще държи тялото опънато по време на сън.

Share this article