Джогинг за здраве, добра фигура и тонус - Pulsehealth.bg

Джогинг за здраве, добра фигура и тонус

Все по-често човек може да срещне притичващи хора, които бягат не само в градския, но и в кварталния парк, на плажа и дори по велоалеите. Причината е, че джогингът стана популярна и често предпочитана форма на физическа активност, защото не изисква много предварителна подготовка, място или време, в което да го практикувате. В същото време поддържате фигурата си и дори само 15 минути тичане стигат, за да се почувствате по-заредени и тонизирани.

Кога възниква джогингът?

джогинг

Джогингът, като начин на спортуване и поддържане на добро здраве, се появява през 60-те години на миналия век по идея на новозеландския треньор и бегач Артур Лидиард. Той е и човекът, който популяризира бягането като спорт. По това време хората масово смятали, че бягането на дълги разстояния е вредно и дори опасно. Лидиард бил един от малкото с противоположно мнение и се опитвал да популяризира тази дейност. Според него продължителното бягане, но по лесни терени, оказвало благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система.

Прочетете повече: Поход в планината: Какво трябва да знаем?

През 1961 г. Лидиард и група последователи организирали в Окланд първия в света клуб по джогинг. Година по-късно на спортните страници на новозеландския вестник New Zealand Herald излиза статия, която разказва, че група от бивши атлети и фитнес почитатели ще се събират веднъж седмично и ще бягат за здраве. Това предизвиква голям обществен интерес и през следващите 10 години все повече хора започват да го практикуват.

Каква е разликата между бягането и джогингът?

джогинг бягане разлика

Въпреки че джогингът е бягане за здраве, между него и същинското бягане всъщност има разлика и тя е интензивността. При бягането се тича по-бързо и то изисква повече усилия от сърцето, белите дробове и мускулите.

Прочетете повече: Как да отслабнем здравословно, ако страдаме от затлъстяване?

За разлика от бягането, при джогинга целта е тялото да си почива, докато се движи, затова движенията са по-умерени и балансирани, така че да може да се тича по-дълго време.

Кога, къде и как е най-добре да се практикува джогинг?

Кога?

джогинг сутрин или вечер

Няма строго фиксирано време от деня, в което да е най-добре да излезете и да потичате. Това основно зависи от начина, по който е устроено ежедневието ви – колко време сте на работа, дали офисът или домът ви са далеч от подходящо за тичане място, както и дали сте сутрешна птица и без проблем ставате рано или пък изчаквате до последния възможен момент да се откъснете от възглавницата.

Бягането сутрин е може би най-добрият и освежаващ начин за започване на деня. Освен това на празен стомах се горят много повече калории. Рано сутрин въздухът е доста по-чист и е много по-спокойно, тъй като по-често хората предпочитат или успяват за вечерно бягане. Недостатъкът обаче е, че сутрин телесната температура е ниска, а мускулите по-твърди и, за да се избегне нараняване, е нужна по-дълга загрявка преди да започнете да бягате.

Със стреса и натоварването от работа най-лесно човек се справя отново чрез бягане. Така че вечерното тичане също е добра опция, а и така намалявате шанса да прибегнете към нездравословна храна или алкохол, за да се успокоите. Освен това ще избегнете и евентуални разпри или скандали у дома, породени от натрупания стрес.

Прочетете повече: Какво е аура камера и как ни помага да бъдем балансирани?

Единственото време, в което не се препоръчва активна физическа дейност е обяд и следобед, защото тогава въздухът е замърсен от засиления трафик, а през лятото е и най-горещо. Но ако в близост до вас има по-голям парк, където може да се отдалечите от газовите изпарения и навън не е над 30 градуса, и това време може да уплътните с бягане.

Къде?

джогинг в парка

Кварталните и градските паркове, неоживените крайбрежни алеи, дворовете на училища, градските стадиони, въобще всяко място, което е по-голямо и с равен терен, може да се използва за джогинг, така че всякакви оправдания да не направите няколко обиколки, са неприемливи.

Прочетете повече: 5 начина да бъдем здрави на плажа

Едно от местата, които не се препоръчват за джогинг, е плажът, тъй като там има много неравности и човек лесно може да навехне или изкълчи глезен. Голяма част от плажовете обаче имат крайбрежни алеи, а те са подходящи за това.

Как?

джогинг обувки

Основна част от всяка една по-сериозна и продължителна физическа активност е загрявката. Дори и при джогинга, тя не бива да се пропуска.

Прочетете повече: Как да бъдем във форма спрямо типа на тялото ни?

За да подготвят добре тялото и мускулите си, начинаещите трябва да започнат първо с ходене – 30 минути, всеки ден, с умерено темпо, малко по-бързо от нормалното за пешеходец. Постепенно интензивността и разстоянието трябва да се увеличават, но не едновременно, докато не се стигне до тичане.

Важно при джогинга е да спазвате умерено темпо, да дишате равномерно и да не се пренатоварвате. В момента, в който започнете да се запъхтявате е време да спрете, да повървите малко и пак да потичате. Джогинг тренировката ви задължително трябва да приключва с няколко минути вървене, преди да седнете.

Друг важен елемент при джогинга са подходящите обувки – обикновено те са олекотени, с малко по-висока подметка. Разновидности могат да се открият във всеки един спортен магазин. Обувките са наистина важни, за да избегнете допълнително натоварване на краката и ставите, което може да доведе до травми. А облеклото трябва да е памучно, за да попива потта и да не дразни кожата.

Прочетете повече: Чудноватите видове йога по света и ползите от тях

Какви са ползите от джогинга?

джогинг ползи

Редовното бягане със сигурност ще донесе много ползи за здравето ви:

  • помага за заздравяването на костите
  • укрепва мускулите
  • подобрява сърдечносъдовата система и намалява риска от заболявания като инсулт, инфаркт и високо кръвно
  • подпомага превенцията от развитие на диабет тип 2 и деменция
  • спомага за изгарянето на много калории и поддържането на здравословно тегло
  • подобрява тонуса и настроението и намалява симптомите на депресия
  • зарежда с енергия
  • увеличава издръжливостта

Как да се мотивираме?

Мотивацията може да се окаже трудна дори и за най-простите неща в живота. При джогинга проблемът не е само да започнем, но и да превърнем това занимание в регулярна активност.

Ето и нашите съвети за повече мотивация:

Намерете приятел, с когото да бягате

джогинг с приятел

Взаимното насърчаване, когато не ви се бяга, може да се окаже единствената причина да започнете да го правите. Освен това заедно с вашия приятел ще сте на едно и също ниво и ще се мотивирате взаимно да надграждате постигнатото.

Прочетете повече: Какво е фитнес камп и защо трябва го посетим поне веднъж?  

Поставяйте си постоянно нови цели

Опитайте се постоянно да търсите начини да подобрявате издръжливостта си и да поддържате интереса си. Поставяйте си нови цели, като например благотворителни маратони или такива с награда. Това ще ви държи мотивирани, защото е нужна добра и постоянна подготовка, за да се представите добре.

Разнообразяването, дори само на маршрута, по който бягате, също е достатъчно мотивиращо – може да срещнете нови хора и да видите нови места.

Водете си дневник

Водете си дневник, в който записвайте всяко разстояние, маршрут, време, метеорологични условия и как сте се чувствали. Така, когато решите да пропуснете следващото бягане, може да погледнете дневника си и това, което сте постигнали, ще ви насърчи да излезете отново навън.

Ако това не е достатъчно, може би фактът, че и „известните го правят“ ще ви подейства мотивиращо. Списъкът на световно известни певци, актьори, музиканти и куп други звезди, които избират да комбинират фитнес програмата си с джогинг навън, е дълъг. Сред тях са Хю Джакмън, Рийз Уидърспуун, Памела Андерсън, Джъстин Тимбърлейк, Кейти Хоумс и Том Круз, Раян Рейнълдс, Хайди Клум, Ким Кардашян, Джесика Алба, Опра Уинфри и дори екс президентът на САЩ Джордж Буш.

Прочетете повече: Холивудски детокс: Как звездите прочистват тялото си?

БОНУС: Бавен джогинг

Вижте тайната на бавния джогинг, разкрита от японското гуру по бягане професор Хироаки Танака в този клип:

Share this article