Как йогата може да излекува физическите (и духовните) ни рани?

Как йогата може да излекува физическите (и духовните) ни рани?

Травмите или раните, без значение дали са физически или емоционални, обикновено остават трайни следи, дълго след като са преминали. Много често човек дори ги забравя, както и събитията, които са ги причинили, но последиците от тях могат да се проявят и след години.

Обикновено лечението им включва операции, рехабилитации или съответно когнитивно-поведенчески терапии. През последните няколко десетилетия обаче все повече специалисти разучават връзката между съзнанието, мозъка, тялото и социалните връзки след преживяна травма и тяхното въздействие върху нея.

Прочетете повече: Какво е Mind-Body тренировката и за кого е подходяща?

Така се открива и, че йогата има положително въздействие не само върху душевното и физическо състояние, но успешно лекува и  физически травми.

Какви травми могат да се лекуват с йога?

лечебна йога – какви травми лекува

Ако изпитвате физическа болка, дискомфорт или се възстановявате от някакво нараняване или травма, практикуването на йога обикновено изглежда невъзможно и дори контрапродуктивно. Оказва се обаче, че изпълнението на нежни йога пози всъщност може да ускори процеса на възстановяване и да помогне на тялото да се излекува.

Според специалистите някои често срещани наранявания, които могат да се подобрят чрез йога практика, са шипове, болки в гърба и врата, увреждания в областта на раменните мускули, плантарен фасциит (възпаление на плантарната фасция – фиброзната връзка, която свързва петата с пръстите, поддържа свода на стъпалото и подпомага ходенето), разкъсване на предна кръстна връзка, както и  различни счупвания, разтягания, изкълчвания и други двигателни нарушения, включително и по-сериозни.

Възстановителната йога може да помогне на тялото да се излекува и след операция или от заболявания, свързани със стреса.

Прочетете повече: Какво е йога ритрийт и защо може да се превърне в изживяването на живота ни?

Ако искате да включите йога в процеса на възстановяване, е най-добре да се консултирате с йога терапевт, който може да разработи програма, пригодена за конкретното състояние и съобразена със съответната травма. Различните техники за релакс и внимателно подбраните йога движения, допълващи работата на здравните специалисти,  могат значително да подпомогнат възстановителния процес, който понякога е труден, както физически, така и психически.

Как йогата лекува и заздравява тялото?

лечебна-йога-–-заздравяване

Йога движенията и асаните помагат на тялото да развие сила, гъвкавост и баланс, както и да подобри дишането, енергията, кръвообращението и сърдечносъдовата система. Те разблокират гръбначния стълб и подобряват обхвата на движение в ставите.

По тези и ред други причини, лекари, кинезиолози и физиотерапевти препоръчват йогата като начин за поддържане и улесняване на физическата активност след нараняване. Предпочитан метод за рехабилитация е, особено и след по-тежка операция, свързана с кратко или продължително обездвижване. В някои случаи именно тези упражнения са единствената възможност за по-бързо раздвижване или изобщо за някакво движение.

Разбира се измежду десетките опции, винаги трябва да се избират подходящите според състоянието. Така например, ако се касае за наранявания в областта на коляното, пози като „гълъб” (традиционната се изпълнява в седнало положение, с десен крак напред и свит в коляно, а левият крак е опънат назад, или обратното), които изискват някакво усукване в областта на коляното, ще трябва да се избягват. Същата тази поза обаче би била много полезна при скованост и болки в таза, бедрата и кръста.

Прочетете повече: Как да отслабнем с йога?

 

Въпреки че практикуването на йога неизбежно включва изпълнение на определени пози, възстановителната йога обикновено акцентира върху правилно дишане, визуализиране на болката и по този начин въздействие върху нея и отпускане на централната нервна система. Затова съществено място тук намират техники от пранаяма йога и йога нидра.

Пранаяма е набор от техники, които ни позволяват да контролираме дъха си и по този начин да управляваме потока от прана или енергията на жизнената ни сила. Йога нидра пък е състояние на йогичен сън или съзнателно сънуване, при което се следват аудио инструкции за дълбока релаксация на ума и тялото.

Кости

лечебна йога – заздравяване на кости
Около 5-10% от фрактурите са съпроводени с определени проблеми или няма как да бъдат излекувани напълно. Тези, които преминават без никакви проблеми, също могат да отнемат няколко месеца, за да се възстанови човек, през което време той трябва да спре работа и обикновено е в капан в дома си.

Изследвания, проведени през 2011 г. в Индия, показват, че добавянето на практики като йогата към лечебния процес, постига добри резултати, когато става въпрос за намаляване на времето за възстановяване при фрактури.

Проучванията показали, че пациентите с костни фрактури, които са практикували комбинация от техники на пранаяма и йога нидра, се излекували значително по-бързо от другите. Те изпълнявали упражнения, свързани с контрол на дишането и визуализация. Установено е, че това активира прана в тялото и по този начин съживява всички увредени тъкани. Ефектът се доказва и от резултатите, според които симптоми като болезненост, болка и подуване намаляват, фрактурите заздравяват  по-добре, а костите са с по-голяма плътност при практикуващите йога пациенти.

 

Прочетете повече: Чудноватите видове йога по света и ползите от тях

Последното се доказва и от друго проучване, свързано с 6-месечно практикуване на йога от хора с остеопороза. Освен  упражнения за дишане, сред позите, които били включени в проучването, били  различни т. нар. изправени пози като „войн”, „столче”, „поза орел”, поза делфин” и др., планинска поза, триъгълна поза, седящи пози и такива, свързани с лягане по гръб и по очи. След 6 месеца резултатите показали, че костната плътност при практикуващите йога се увеличила значително.

Сухожилия  и стави

лечебна йога – заздравяване на сухожилия и стави

Плавните движения и задържането в конкретни пози на ин йогата пък помагат при травми в областта на ставите и сухожилията, както и за облекчаване на болката.
Ин йога е бавен стил йога с пози, които се изпълняват и сменят бавно. Обикновено тялото седи в една поза от 2 до 5 минути, а понякога дори по-дълго. Именно това спомага за разхлабване на фасцията около мускулите, с което се освобождава напрежението в ставите и сухожилията.

Прочетете повече: 5 упражнения по медитация за начинаещи

Една от позите се изпълнява така:

Поза „Спящ лебед” – десния крак се свива в коляното, корпусът на тялото е обърнат към него, а левият крак е опънат назад. Бавно корпусът се спуска напред, така че гръдният кош да легне върху крака, главата да опре земята, а ръцете да са свободно поставени напред над нея. Така се седи 2 минути.

След операции

лечебна йога – заздравяване след операция

Въпреки че някои форми на йога, като виняса, могат да бъдат доста напрягащи организма, възстановителната йога е много по-нежна и насърчаваща използването на подпори като възглавници и одеяла за улесняване на релаксацията. Целта ѝ е да повлияе на парасимпатиковата нервна система, която стимулира възстановителни процеси на организма.

Ако решите да опитате възстановителната йога след операция, може да очаквате да изпълнявате пози основно в легнало положение, със съпътстващ определен метод на дишане.

Как йогата лекува емоционалните травми?

лечебна йога – лекуване на емоционални травми

Доказано е, че йогата е полезна за различни проблеми на психичното здраве, включително депресия, тревожност и травма. Тя също така спомага за развитието или възстановяването на фокуса, търпението, емоционалната интелигентност, самосъзнанието и регулира настроението. Спомага не само за физическото, но и за емоционалното освобождаване. Тя укрепва нервната система и действа успокояващо. Редовната практика води до по-силна връзка със самия себе си.

Прочетете повече: Медитация на открито: как, защо и къде?

Ханшът и бедрата складират емоциите

Емоциите и преживяванията са енергия, която се съхранява в клетките на телата ни. Дори да не сте обърнали внимание, е факт, че емоционалната травма също води до физическа болка в определена област на тялото. Когато усещаме стягане на мускул, схващане или нараняване, често това е свързано с емоциите, които изпитваме вътре в себе си.

Много хора са склонни да съхраняват тази енергия в областта на ханша и бедрата и дори, след като събитието, причинило психологическата травма е отминало, емоционалният белег остава. Когато тези емоции не се обработват правилно, това поставя човек в застой и му пречи да продължим напред.

Пространството между бедрата е и местоположението на втората чакра, или енергийния център. Тази чакра е свързана с взаимоотношенията с други хора, които често са източник на трудни емоции – независимо дали това са чувства на изоставяне, негодувание или загуба.

лечебна йога – емоционално равновесие

Ако тази чакра е затворена или извадена от равновесие, могат да се забележат трудности в личните взаимоотношения, обърканост и чувство на застой. Йога пози като „поза на богинята” (изпълнява се като в легнало положение краката се свият в коленете, ходилата се допират едно в друго, колкото е възможно, а ръцете са отпуснати в страни)  или „поза дете” (с крака свити в колената се поставя възглавничка между ходилата и дупето и се сяда, краката трябва да са леко разкрачени, още една възглавница се слага пред тялото, върху която се опират главата и гръдния кош, след а корпусът се спуска бавно напред, така че главата и гръдния кош да се опрат в нея, ръцете са свободно отпуснати настрани). По този начин човек се отворя и може, както да преоткрие корените на емоциите си, така и да даде прошка – на себе си или на някой друг.

Прочетете повече: Школи и течения в йогата от древността досега

Често истинските причини за негативните емоции, които връхлитат човек, са неразбрани. Не сме сигурни, защо сме ядосани, тъжни или депресирани. Не рядко причината е много по-дълбока, отколкото изглежда и се нуждаем от време и пространство, за да я  разберем.Йогата е изпитан и доказан метод за „сприятеляване” и обединяване на тялото и ума, което спомага търсените отговори да излязат на повърхността.

Share this article