Колко и какъв вид алкохол е допустим на ден - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Колко и какъв вид алкохол е допустим на ден

Едва ли има човек, който да не е запознат с тезата, че пиенето на една чаша червено вино на ден не само, че не вреди, а дори обратното – повлиява благоприятно на сърцето и кръвоносната система. По-малко обаче са тези, които знаят защо. Причината е в съдържанието на естествения антиоксидант ресвератрол, който подпомага доброто кръвообращение. Може ли тогава да се пият по две чаши, вместо една и само виното ли е единственият допустим алкохол за ежедневна консумация?

Колко и какъв вид алкохол е допустим на ден?

алкохол

 Според „Диетичния наръчник” на САЩ, изготвен от медици и специалисти в областта на храненето и диететиката,

умерената и допустима консумация на алкохол се свежда до едно питие на ден за жените и до две – за мъжете.

Когато тези граници се спазват, рискът от развитие на зависимост или от здравословни проблеми вследствие на алкохола е сведен до минимум, въпреки че продължава да съществува.

Прочетете повече: Здравето при мъжете и жените: за какво трябва да следим

И тъй като това е дневен прием, съобразен с всички физиологични и биохимични процеси, протичащи в организма в рамките на 24 часа, той няма как да бъде сумиран, като например да не пием цяла седмица, за да изпием 6 питиета в събота, само защото сме решили да излизаме. Причината е, че консумацията за кратък период от време на дори четири алкохолни напитки за жените, или пет респективно за мъжете, е твърде голямо количество, с чиято обработка организмът не може да се справи безпроблемно.

Това, че мъжете имат право на една чаша повече, е въпрос на физиологични разлики между двата пола – размера на тялото, теглото, а и фактът, че в организма на мъжете има по-голямо количество вода. В резултат на това алкохолът, който попада в тялото на жената, е по-малко разреден, което засилва влиянието на токсичния му ефект и на неговите странични ефекти.

Кое е по-добре – едно питие на ден или никакъв алкохол?

алкохол

Проучванията за ползите и вредите от консумацията на алкохол са стотици. Според някои, всяка глътка алкохол може да навреди на организма, а ежедневното пиене, дори в малки количества, увеличава риска от развитие на заболявания.

Според други пък чистите алкохолни напитки могат да благоприятстват работата на сърцето, да подсилят имунната система, подобрят здравината на костите и намалят риска от поява на заболявания като алцхаймер, диабет и др.

Проучване, проведено през 2015 г. например потвърждава, че приемът на малки количества алкохол може действително да помогне за предпазване от коронарна артериална болест, която допринася за инсулт и сърдечна недостатъчност.

В края на 2018 г. обаче друго проучване обръща внимание на факта, че честият прием на алкохол е всъщност рисков фактор за ранна смърт и може да доведе до различни степени на инвалидизация.

Прочетете повечe: Черният дроб: слабото място на българина

Така логично идва въпросът как да разберем кое е по добре – 1-2 питиета на ден или никакъв алкохол? Малко са хората, които пият алкохол в редки случаи. Преобладават тези, които посягат към чашката по-често, както зимата, когато е студено и човек търси нещо за сгряване, така и през лятото, когато сме често навън с приятели. Ако се консумира в умерени количества обаче, и това бъде съчетано със здравословен начин на живот, рисковете за здравето са минимални.

А коя консумация е умерена? Според изследователите и специалистите едно нормално питие се равнява на малко над 350 мл. светла бира, 150 мл. вино и около 45 мл. твърд алкохол, т.е. това е дневният прием на едно питие, което една жена може да си позволява редовно, без това да повлияе значително на фигурата и здравето ѝ. За мъжете, както стана ясно, е допустимо двойно количество.

Кои алкохолни напитки са полезни за организма и могат да се пият всеки ден (в умерени количества)?

алкохол

Вино

Червено вино – освен понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания и възпаления, според нови проучвания червеното вино може да действа и като буфер срещу развиване на болестта на Алцхаймер и да предотвратява свързани с възрастта психични заболявания.

Прочетете повечe: Алкохолен детокс: възможен ли е и как става?

  • Бяло вино – бялото вино има много от същите положителни ползи за здравето като червеното вино. То съдържа антиоксидантни вещества, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания.
  • Проучване, проведено с мишки пък, показало, че на тези от тях, на които били давани храни с високо съдържание на мазнини, но и пиели паралелнно с това вино, били с по-нисък процент на чернодробно омазняване, в сравнение с останалите.

Светла бира

Установено е, че пиещите редовно бира са с по-ниско кръвно налягане, намален риск от сърдечносъдови заболявания и по-добра костна плътност. Но наред с това консумацията на бира често върви ръка за ръка и с увеличаване на теглото. Затова специалистите препоръчват да се консумира светла бира, от която се извличат всички ползи, без страничния ефект от трупане на мазнини, защото в нея се съдържа по-малък процент алкохол, който всъщност води и до излишните килограми.

Прочетете повечe: Междинните хранения: защо са важни, кога и по колко да хапваме

Бренди

алкохол

Брендито съдържа висока концентрация на антиоксиданти, които почистват свободните радикали в тялото и предпазват органите и тъканите. Според някои проучвания 30 мл. от сгряващата напитка имат същия антиоксидантен ефект като приема на дневна доза витамин С.

Текила

Текилата помага за понижаване на кръвната захар. Според някои твърдения, тя съдържа и съставки, които могат да подпомогнат загубата на тегло.

Друго голямо предимство на текилата, но чистата, направена от 100% ферментирал сок от агаве, е, че няма шанс да се стигне до махмурлук. Или поне така казват.

Прочетете повечe: За „нектара на боговете“ или защо е важно да се научим да живеем в хармония с природата

Водка

алкохол

 Въпреки че има малко емпирични доказателства за това, повечето руснаци твърдо вярват в ползите от водката, които включват поддържане на здрава кожа и подсилване на растежа на косата.

Тези твърдения не трябва да се приемат като чиста монета, но е факт, че водката е чудесен дезинфектант и първа помощ при зъбобол.

Основното доказано предимство и полза на водката обаче е ниската калорична стойност и ниските нива на захар в сравнение с напитка като рома и ракията, например.

И все пак, ако трябва да направим генерално заключение, бихме ви препоръчали да се придържате към първоначалните препоръки за едно или максимум две леки питиета на ден.

Ако пък смятате, че е време да промените алкохолните си навици, то една лесна стъпка като включване в детокс програмите на Pulse Health Center може да ускори и улесни този процес. С тях не само ще изчистите организма си от алкохолни и всякакви други токсини, но те ще ви помогнат да развиете и здравословни навици, с които да поддържате постигнатите резултати.

Прочетете повечe: 6 лесни начини да намалим задържането на вода в тялото

Share this article