„Боклучавата храна“ или какво трябва да знаем за бързото хранене?

„Боклучавата храна“ или какво трябва да знаем за бързото хранене?

Нездравословното бързо хранене, или т. нар. junk food, е все по-чест избор сред работещите българи, най-вече заради забързаното ни ежедневие. Идеята за сочен бургер, картофки или пица от любим ресторант за бързо хранене често е особено примамлива, а само мисълта за тях кара устата да се пълни със слюнка.

 

Небезизвестен за всички обаче е и фактът, че тези храни са вредни за организма, защото обикновено са с високо съдържание на сол, захар и мазнини, като в същото време предоставят незначителна хранителна стойност.

 

Защо нездравословните храни са вредни за организма?

 

бързо хранене – защо е вредно 

Честото потребление на нездравословна храна увеличава приема на излишни мазнини, прости въглехидрати и преработена захар, което повишава риска от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и други хронични проблеми. Освен това се предполага, че нездравословната храна има същия ефект върху мозъка, какъвто и употребата на пристрастяващи наркотици. Това включва увреждане на паметта и смущения в нормалната мозъчна функция.

 

Прочетете повече: Как да отслабнем здравословно, ако страдаме от затлъстяване?

 

Колкото повече нездравословна храна се консумира, толкова по-силно човек се пристрастява, което може да доведе до отхвърляне на по-здравословни храни като плодове, зеленчуци, салати и др.

Нездравословните храни спестяват време и средства, но са за сметка на здравето, предупреждават специалистите. Ако не се консумират умерено, могат да доведат до умора и липса на енергия, до проблеми с храносмилането, гастрит, язва и стомашни разстройства. Нездравословната храна носи и рискове за отключване на захарен диабет тип 2, тъй като не съдържа протеини или сложни въглехидрати, нужни за поддържане на постоянни нива на кръвната захар.

 

Прочетете повече: На какво се дължат хранителните разстройства и как да се справим с тях?

 

Какво съдържат някои от най-предпочитаните нездравословни храни?

 

бързо хранене – какво съдържа

 

Пица на парче, дюнер, бургер, пържени картофки, пилешки крилца, шоколад, бонбони, чипс – тези храни често присъстват в менюто на голяма част от хората. Обикновено са задължителен елемент към филмовата вечер у дома или лежерния уикенд. Факт е, че всички те са много калорични, съдържат голямо количество добавена захар, бързи въглехидрати и наситени мазнини.

 

Ето и кратък разбор на съдържанието на някои от най-популярните видове джънк:

 

Бургерите на Макдоналдс и Бъргър Кинг започват от 250-300 и стигат до над 1000 калории на бургер, в зависимост от големината, количеството месо, сирене и т.н.  В тях се съдържат средно между 13 и 51 гр. мазнини, между 25 и 53 гр. въглехидрати, от 3 до 14 гр. захари и от 15 до 71 гр. протеин.

 

Прочетете повече: Какво е ГМО и трябва ли да ни плаши?

 

При средни дневни дози от 2000 калории, 25 гр. захар,  225 до 325 гр. въглехидрати, 70 гр. мазнини и 50 гр. протеин, само този пример нагледно показва, че с един бургер, дори без картофките към него, могат  да се покрият от 1/5 до 1/2 от нужните дневни дози хранителни вещества. Човек обаче яде поне по 2-3 пъти на ден, а всичко над тези стойности и липсата на достатъчно движение води до трупане на килограми.

 

Въпреки че предлага основно продукти с пилешко месо, дори обичаната от мнозина кофа с крилца на KFC е не по-малко вредна от бургерите. Нейното хранително съдържание се състои от 1230 калории, от които 72 гр. мазнини, 75 гр. въглехидрати и 2 гр. захари. Най-обикновено парче пица пък ще ви осигури минимум 200 калории с 6 гр. мазнини, 20 гр. въглехидрати и 2,5 гр. захари, при това ако е само с доматен сос и един-два вида сирене. Всяка друга добавка повишава значително количеството на калориите.

 

 

Дори безкрайно вкусните и принципно здравословни сандвичи на Subway също не са препоръчителна храна за всеки ден. Заради сосовете, с които обикновено те вървят, калориите автоматично скачат със 100, а мазнините с около 10 гр. Максималното количество на калориите при  Subway сандвичите е до 350. И все пак, когато става въпрос за нездравословна храна, може би те са единственият „добър“ избор, най-вече защото осигуряват на организма добро количество протеин.

 

Прочетете повече: Здравословните храни, от които пълнеем, когато прекалим

 

Как да приготвим здравословни варианти на нездравословната храна?

 

бързо хранене – алтернативи

 

За да се лиши човек напълно от похапването на нездравословна храна, е нужна наистина здрава воля, защото те са прекалено вкусни и удобни, за да им се устои с лекота всеки път.

 

За щастие обаче има начини, по които могат да се приготвят техни здравословни варианти. Те са дори по-вкусни, а и човек знае точно какво консумира.

 

Прочетете повече: Можем ли да се научим да готвим здравословно?

 

Така например вместо готовия бургер от улицата, може да си приготвите такъв вкъщи. Лукът, доматите и листата зелена салата винаги придават свеж вкус на бургера, а и доставят важни и лесно усвоими за организма вещества. Калориите идват от добавянето на питката, месото и малка лъжичка хумус например, намазан върху едната половина на хляба. Когато хлябът наистина е пълнозърнест, а месото качествено, калориите не скачат чак толкова много, а въглехидратите и протеините в тях се преработват без особени проблеми от организма.

 

 

View this post on Instagram

 

Табулето е ястие, което става все по-популярно. Днес ви представяме една негова вариация, която може да намери своето място в диетата ви: табуле със сьомга. Ако искате да го опитате, следвайте инструкциите: 1. Сложете булгура в тенджера и прибавете около 300 мл студена вода. След като водата заври, намалете котлона и варете около 10 минути. Нарежете сьомгата на 4 равни парчета, сложете ги в плитка тенджерка и залейте с вряла вода. 2. Варете 3 минути на средна степен. Прехвърлете сьомгата в чиния, за да може да изстине по-бързо. Измийте, подсушете и накълцайте зеления лук и магданоза и ги сипете в купа. 3. Изстискайте лимоновия сок, нарежете домата и краставицата. Изплакнете сварения булгур със студена вода и го добавете към нарязаните зелени подправки и зеленчуците. 4. Овкусете със сол и пипер. Накъсайте сьомгата на парченца и я прибавете към салатата. Разбъркайте и поднесете с нарязани шайби лимон. #healthysnack #tabule #salmon #fresh #meal #tasty #delicious #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

 

Този вариант на бургер има и вегетарианска версия, при която месото се замества с патладжан, нарязан на средно дебели кръгчета, които се овкусяват с подправки и малко зехтин, преди да се запекат във фурната.

 

Прочетете повече: Какво представлява персонализираният хранителен режим?

 

Пицата също може да се приготви по-здравословно, при това без почти да се променя вкусът ѝ спрямо купешката. Основното правило е да се ползва пълнозърнесто брашно за блата, а може то да бъде направено и от карфиол. За средна пица е достатъчна една глава карфиол, която се начупва на малки розички и се блендира. След това се слага в купа и се поставя за 4 минути в микровълнувата печка. После карфиолът се слага в кърпа и се изстисква от излишната вода. Прибавят се яйце, подправки, малко настъргана моцарела и всичко това се обърква и разстила в кръгла форма в тава. Запича се за 20-25 минути на 200 градуса, след което се слага доматения сос и други добавки.

 

Прочетете повече: ТОП 5 напитки за домашен детокс

 

Да, може би домашният бургер и вегетарианската пица отнемат повече време от Биг Мака и парчето пица от уличната сергия, но можете да бъдете напълно убедени, че именно те ще предпазят организма ви от нежелани проблеми и коварни болести.

 

Share this article