Какво представлява персонализираният хранителен режим?

Какво представлява персонализираният хранителен режим?

Към 2030 г. повече от половината от възрастното население в Европа ще бъде с наднормено тегло или ще страда от затлъстяване. За това сигнализират от Световната здравна организация. Целта на предупреждението обаче не е да внася излишна паника, а да се акцентира повече върху създаването на здравословни хранителни навици и начин на живот.

Прочетете повече: Как да отслабнем здравословно, ако страдаме от затлъстяване?

Здравословните навици зависят от различни фактори при всеки един човек. Затова, когато става дума за спорт и движение, те трябва да бъдат съобразени с възраст, пол и евентуални заболявания, а по отношение на храненето, е добре да не се робува на тенденции в диетите, а да се създаде персонализиран хранителен режим.

Какво е персонализиран хранителен режим?

персонализиран хранителен режим

Определение за това какво е персонализиран хранителен режим в литературата, свързана с храненето, няма. Ако запитате един нутриционист обаче, той ще ви обясни, че, противно на повечето представи, това не е нова или модерна концепция. От край време хората с алергии, непоносимост към храни или други патологични проблеми, се обръщат към диетолозите, за да изработят персонализиран диетичен план, отговарящ на специалните им нужди.

Точно това е и идеята, заложена в основата на личния хранителен режим. Той взима под внимание конкретни нужди, като отчита здравословното състояние и фамилната заболеваемост към настоящия момент и в годините назад.

С напредването на медицината и навлизането във все по-дълбоките дебри на гените и клетките, става все по-лесно да се разбере как те реагират на въздействието на определени фактори, включително и на храната.

 

View this post on Instagram

 

Our chef has a special menu for our patients. For a healthier lifestyle 🍎🍏🍊🍓🍉

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

Прочетете повече: Здравословните храни, от които пълнеем, когато прекалим

Връзката между неправилното хранене и сърдечно-съдовите проблеми, на които се дължат повечето смъртоносни заболявания в западния свят, е всеизвестна. Затова е добре човек поне веднъж в живота си да се консултира с диетолог или нутриционист, за да е сигурен, че осигурява най-пълноценната храна на организма си.

Същото важи и когато става въпрос за отслабване. Режимът на хранене е много важен, но не бива да се забравя, че на един човек даден режим може да повлияе добре, а за друг той да е безполезен или дори потенциално опасен.

Как се изготвя персонализиран хранителен режим?

персонализиран хранителен режим - изготвяне

Първата стъпка в изготвянето на персонализиран хранителен режим е, да си запишете час при специализиран диетолог или нутриционист.

Още при първата среща с него той ще поиска да разбере повече за начина ви на живот – работен график, личен бюджет, хранителни вкусове и предпочитания, жизнена ситуация.

Наред с това за изготвянето на режима е нужна и следната информация:

  • Възраст
  • Височина
  • Тегло
  • Пълна кръвна картина
  • История на заболяванията
  • Режим на живот (хранене, колко пъти, кога през деня, какъв тип храни; спане, спортуване, процедури)
  • Прием на медикаменти
  • Генетични изследвания

Прочетете повече: Как да бъдем във форма спрямо типа на тялото ни?

На база всички тези показатели, диетологът или нутриционистът ще изготви подходящия хранителен режим и програма, така че те да осигуряват всички необходими вещества, при това без да оставате и за миг гладни.

 

View this post on Instagram

 

Leran more about our slimming program here: www.pulsehealth.bg

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

Има персонализирани хранителни режими, които се изготвят и след изследване на ключови гени, отговорни за приема и обработката на хранителни вещества. За целта се използва генетичен тест.

Прочетете повече: Тест за хранителна нетолерантност: с какво е полезен?

Генетичният тест предоставя данни за това кой модел на хранене е най-ефективен за дадения човек (нисковъглехидратен, нискомазнинен, средиземноморски и т.н.), както и информация за непоносимост към лактоза и глутен, за склонност към преяждане, за чувствителност към определени вкусове, за предразположение към напълняване и инсулинова резистентност, за нужното минимално физическо натоварване и други ключови фактори.

С какво помага персонализираният хранителен режим?

персонализиран хранителен режим - ползи

Хранителните вещества  влияят върху функцията на гените и метаболитите.  Когато не приемаме правилните хранителни вещества, при това в необходимото количество, ефектът от това е негативен за здравето.

В този смисъл създаването и следването на персонализиран хранителен режим, съобразен с всички „изисквания” на организма, ще доведе до обратния ефект, като подобри функционирането му. Положителният ефект от това е не само предпазване от по-сериозни заболявания, но и по-продължителен живот.

Прочетете повече: 10 храни, които намаляват стреса

Ето 4 мотивиращи причини да персонализирате хранителния си режим

1. Всички сме различни

Не е задължително учените да ни казват неща, очевидни за всички. Всеки човек е уникален. От ДНК-то до начина ни на живот и предпочитанията ни за аромати и храни. Точно затова, с изключение на някои доказани закономерности, храненето по шаблон не е особено добра идея.

2. Популярните диети не помагат

Днес все повече хора осъзнават, че популярните диети не помагат и не водят до трайни решения. Причината е, че най-често те ограничават приема на някое от основните хранителни вещества, което пък може да се окаже жизнено важно за вашия организъм.

 

View this post on Instagram

 

We are working hard but also having fun with our patients. Smoothies for everybody 🍉🍐🍒🍓🍎🍈🍍

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

Прочетете повече: Можем ли да отслабваме здравословно и устойчиво с диети?

3. Не пилеете излишни пари за храна

Следвайки персонализиран хранителен режим ще направите услуга не само на организма, но и на портфейла си, защото така ще пазарувате само необходимата ви храна, при това в нужното количество.

4. Чувствате се по-добре

Храненето засяга не само физическото, но и емоционалното и психическото здраве, както и енергийните ни нива. Колкото по-балансирано и качествено е то, толкова по-жизнен и щастлив е човек. Безброй проучвания показват и, че това, което ядем, влияе върху производителността ни.

Прочетете повече: Сила, здраве и балансирам ум с енергия от слънцето

Ако се опитвате да направите мускули, да отслабнете, да намалите рисковете от рак и други заболявания или просто искате да живеете по-щастлив и дълъг живот, то вашата диета несъмнено е един от основните елементи за това.

Следването на общоприети тенденции за здравословно хранене не е достатъчно за поддържането на цялостно здраве. Затова потърсете съдействието на нутриционист, който да постави едно ново начало в начина ви на хранене.

 

View this post on Instagram

 

#healtyvacation#pulsehealthcenter

A post shared by Pulse Health Center (@pulse_health_center) on

Share this article