Здравословни алтернативи на сладките изкушения - Специализиран център за детокс и отслабване Pulse Health Center

Здравословни алтернативи на сладките изкушения

Познати ли са ви онези моменти на неустоим глад за нещо сладко и по възможност да е много шоколадово или сиропирано? А чувствате ли се виновни, след като се поддадете на тези изкушения? Нормално е, защото знаете колко вредни са всъщност тези захари, както и колко време от тренировката ви ще е нужно, за да изгорите излишните калории.

Защо понякога изпитваме неистов глад за сладко?

сладки изкушения

 Според едни от последните проучвания в тази област, „жаждата” за сладки храни при някои хора се дължи на генетична предразположеност и те няма как да я предотвратят.

В други случаи гладът за сладко се приема като знак на организма за недостиг на вещества като магнезий, хром, фосфор, въглрод и сяра.

Прочетете повече: Защо понякога копнеем за пържено, сладко и тесто и как да противодействаме на желанието?

Каквато и да е причината, със сладкото е почти невъзможно човек да се пребори. Да му се отдаваме всеки път, щом ни се прииска, също не е редно.

Разбирайки това, в последните години различни специалисти по хранене или любители на здравословното хранене модифицират рецептите на обичани десерти, така че те да съдържат само здравословни съставки. Създават и изцяло нови рецепти, с които гладът за сладко може да бъде задоволен, при това без да се появи и грам чувство за вина след това.

Какви здравословни алтернативи на любими десерти се предлагат?

Предимството на здравословните алтернативи на сладките изкушения е, че те изискват да се приготвят у дома (т.е. знае се какъв е произходът на продуктите) само с пресни съставки и без добавени захари. Това обаче не означава, че могат да се консумират по няколко пъти на ден или всеки ден, особено ако тренирате и гоните конкретни резултати. Напротив, трябва да се внимава, особено с десерти като печивата, които съдържат множество съставки и не малко калории. Домашните плодови сладоледи са богати на хранителни вещества и не толкова на калории и по една-две топки могат да се хапват всеки ден, ако наистина изпитвате силна нужда от това. С печивата обаче се ограничавайте до едно парче на 2 дена.

Прочетете повече: Как да се справим с емоционалното хранене

Как да приготвим здравословни алтернативи на любимите ни десерти?

сладки изкушения

Ето и как да си сготвим нещо вкусно и безвредно вкъщи:

Плодов сладоледза любителите на плодовите сладоледи има изключително бърза и лесна рецепта, в която дори може да избирате любимия си плод.

Приготвя се за по-малко от 5 минути, а в една порция от него се съдържат само 55 калории.

Необходими продукти:

около 400 гр. замразен ананас, нарязан предварително на парченца; 1 чаша манго, също предварително замразено или един по-голям пресен плод манго; 1 супена лъжица сок от лимон или лайм.

Начин на приготвяне:

Всичко се поставя в блендер и се миксира до получаване на хомогенна смес. Ако се използва пресен плод, към сместа ще има нужда да се добави около ¼ чаша вода.

След това се изсипва в подходяща тавичка и се оставя да преседи в камерата около 2 часа.

 

сладки изкушенияШоколадов сладолед – кой е казал, че шоколадът е лошо нещо?

Приготвен с подбрани съставки, шоколадовият сладолед може да се превърне в много добър източник на фибри, калий и протеин, а калориите в една порция са около 100, но пък няма нито грам добавени захари.

Необходими продукти:

3 замразени, презрели (за да може да придадат сладост на сладоледа) банани;

1/3 чаша какао на прах;

2-3 супени лъжици фъстъчено или бадемово масло; щипка сол; парченца тъмен шоколад.

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки във високоскоростен блендер, докато се получи напълно гладка смес. Може да се добави малко прясно мляко, което ще улесни процеса на смилане.

Готовата смес се поставя в тавичка и се оставя да стегне във фризер за около час.

Прочетете повече: Размерът на порциите: защо е важен и какъв трябва да бъде?

* Въпреки че няма вкус точно на сладолед, комбинацията от домашно кисело мляко, объркано с нарязан пресен плод и оставено за час в камерата, остава най-лесния, най-бързия, много обичан и със сигурност здравословен вариант на разхлаждащ десерт, харесван дори и от децата.

сладки изкушения

Пълнозърнесто брауни с авокадо – браунито е друг много обичан десерт, а най-хубавото е, че има все повече и повече здравословни негови алтернативи. Една от тях е пълнозърнестото брауни с авокадо. 4

Именно авокадото е една от „тайните” съставки тук, благодарение на която можем да ядем брауни с цели 154 калории по-малко от стандартното.

Причината е, че то се използва като заместител на маслото, а в две супени лъжици авокадо се съдържат 50 калории, спрямо същото количество масло, което е равно на 204 калории. В допълнение се приготвят бързо, лесно и не се изисква да сте майстор-сладкар.

Необходими продукти:

1 чаша пълнозърнесто брашно; 1/3 чаша неподсладено какао на прах; ½ чаена лъжичка сода за хляб; ¼ чаена лъжичка сол; 1 голямо узряло авокадо, около 230-260 гр.; 2 големи яйца; 1 чаша зехтин; 1 чаша мед, 1 чаша захар; 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия; 4 супени лъжици мини шоколадов чип.

Начин на приготвяне:

В голяма купа се объркват брашното, какаото, содата за хляб и солта. В блендер или кухненски робот се смесват авокадото, яйцата, зехтинът, медът, захарта и ванилията до получаване на гладка смес, която след това се прибавя към микса от сухи съставки. Може да се добавят и 2 лъжици парченца шоколадов чип. Върху дъното на 20-сантиметрова тавичка за печене поставете фолио и напръскайте с незалепващ спрей за печене. След това изсипете готовата смес и я разстелете равномерно. Отгоре може да се поръси с още малко шоколадов чип.

Слага се да се пече за 15-18 минути, при предварително загрята на 175 градуса фурна.  Когато изстине може да се нареже на парчета и е готов за сервиране.

Прочетете повече: Чудноватите храни, които влияят на психиката ни

сладки изкушения

 Протеинови хапкитова е идеалният десерт, който може дълго да се съхранява във фризер, така че при неочакван глад за сладко да е под ръка. Основната съставка на тези протеинови хапки е фъстъченото масло, което само по себе си е богато на протеин, полезни мазнини, има достатъчна собствена сладост и не е необходимо да се добавят допълнителни захари. Внимавайте обаче с количеството – една-две хапки (топки) са напълно достатъчни.

Необходими продукти:

фъстъчено масло, протеин на прах, мед.

Начин на приготвяне:

Смесете 1/2 чаша фъстъчено масло, 2/3 чаша протеинов прах и 3 супени лъжици мед в купа. От готовата смес започнете да правите топки с диаметър, колкото на монетата от 2 лв. След това може да ги оваляте в неподсладени кокосови стърготини, ленени семена или натурално какао. Оставете ги в хладилник за около час, за да стегнат.

Прочетете повече: Междинните хранения: защо са важни, кога и по колко да хапваме

 

сладки изкушенияКето чийзкейк без захаркакто подсказва и името му, в този чийзкейк продуктите са така съчетани, че да отговарят в пълна степен на „изискванията” на една от най-популярните диети – кето диетата. Ще ви е нужно обаче търпение за него, защото от началото на приготвянето му до времето за първа хапка ще са ви нужни около 8 часа, тъй като чийзкейкът трябва да преседи в хладилника.

Необходими продукти:

1/2 чаша бадемово брашно; 1/2 чаша кокосово брашно; 1/4 чаша нарязан кокос; 1/2 чаша разтопено масло; 220 гр. крема сирене (трябва да омекне малко на стайна температура преди употреба); 450 гр. заквасена сметана (отново със стайна температура преди употреба); 1 супена лъжица стевия; 2 ч.л. чист екстракт от ванилия; 3 големи яйца; ягоди за сервиране.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Започнете с блата като смесите брашната, маслото и кокоса. След това го пренесете върху кръгла тавичка с подвижен ринг, чието дъно и малка част от стените са покрити с фолио. Разтеглете блата, така че да има малка част от него и по стените на тавата. След това го оставете в хладилника, докато приготвяте крема. За него разбъркайте крема сиренето и сметаната заедно, след което прибавете стевията и ванилията. Едно по едно прибавете и яйцата, като разбърквате.

Изсипете готовата смес върху блата. Цялата тава пренесете в по-голям съд, който ще напълните с вода, която да стигне до половината на чийзкейка, т. нар. водна баня. Когато фурната е загрята, поставете чийзкейка да се пече за около 1 час – 1 час и 20 минути. След това изключете фурната, но оставете чийзкейка вътре да изстива постепенно на леко отворена врата. Когато се охлади хубаво, го сложете в хладилника за още 5 часа. Сервирайте го с нарязани ягоди, боровинки или други плодове по избор.

Прочетете повече: За и против драстичните диети

БОНУС: Парфе с кисело мляко и плодове!

Днешното ни кулинарно предложение – парфе с кисело мляко и плодове. Това вкусно изкушение се приготвя много бързо и е идеално решение за тези от вас, които искат да консумират пълноценна и здравословна храна, а не разполагат с много време за нейната направа. Можете да приготвите парфето от предната вечер. По този начин, ако го правите със замразени плодове, това ще им даде достатъчно време да се отпуснат. Количествата могат да варират според вашите лични предпочитания, но ето нашето предложение.

Смесете в купа 200 грама кисело мляко с 1/3 купичка овесени ядки. Добавете 1 чаена лъжичка семена от чиа и 2 супени лъжици прясно мляко към сместа. Разбъркайте добре и изсипете половината смес в буркан. Добавете отгоре пресни или замразени плодове според вашите предпочитания. Комбинацията от замразени ананас, боровинки и малини е невероятна! Изсипете върху плодовете остатъка от сместа, а върху нея сложете още плодове и приберете буркана в хладилник. Приятен апетит!

Share this article